Portugal, nieuwe stijl

Scroll naar beneden

Van een design strandpaviljoen in Comporta, naar een minimalistisch wijndomein op een boogscheut van Évora tot een boetiekhotel met vista’s over de Atlantic. Goodbye laat je drie nieuwe hotspots ontdekken in Portugal.

  • Debbie Pappyn
    TekstDebbie Pappyn
  • David De Vleeschauwer
    Foto'sDavid De Vleeschauwer

Casas Na Areia

Verwacht voor een keer geen klassieke vakantievilla op een of ander druk strand. Luxe vertaalt zich hier in iets anders. CasasNaAreia is een low-key strandpaviljoen in de duinen nabij de hippe en populaire strandenclave Comporta in de Alentejo streek. In de zomermaanden is dit jet-set heaven voor de bold & beautiful uit Lissabon. Nochtans ligt CasasNaAreia ver van de drukte van het strand, nabij het vissersdorpje Carrasqueira, dat enkel een paar straten groot is. Bezieler van dit fijne project is de Portugees João Rodrigues, in het dagelijkse leven een piloot en instructeur bij de luchtvaatmaatschappij TAP. Jaren zocht João met zijn jong gezin naar de perfecte plek om een vakantiehuis te bouwen. Toen hij dit stukje grond met enkele huisjes erop vond, binnenin het beschermde natuurreservaat van de Sado rivier, wist hij dat dit het zou worden. Initieel diende CasasNaAreia als privé-vakantiehuis maar toen het huis werd verkozen om Portugal te vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië en het de nodige (media)aandacht kreeg, besloot João om het ook aan geïnteresseerden te verhuren. Aan gelijkgezinden die niet op zoek zijn naar zielloze vakantiehuizen maar naar pareltjes die inspireren. Architect Vincent Van Duysen was een van de eerste gasten en gaat elk jaar terug.

Poëtisch minimalisme

Neem nu de serene architectuur van het vakantiehuis. João wou de essentie van de lokale bouwstijl niet kwijt. De typische en eenvoudige, houten met stro vissershutten van deze streek dienden als inspiratie. Hij gaf de Portugese architect Manuel Aires Mateus de opdracht om iets te ontwerpen dat geen afbreuk aan de fragiele omgeving zou doen. De keuken en living zitten verborgen in een moderne constructie uit stro, maar dan wel eentje met enorme ramen die open kunnen en uitgeven op het vlakke landschap. Op de vloer ligt er zand. “Niet alleen omdat er dan een link is met het landschap buiten maar ook omdat zand de bewoners trager doet wandelen, omdat zand helpt om rustig te worden.” Vertelt João. Opmerkelijk is ook dat de zandvloer verwarmd kan worden zodat bij koelere momenten de lounge een aangename temperatuur krijgt. De vier slaapkamers die in andere gebouwtjes zitten, hebben wel een normale, betonnen, vloer, wat het toch iets praktischer maakt om in het bed te kruipen zonder zandvoetjes. De kamers van 30m2 groot, zijn eenvoudig maar comfortabel, elk met eigen badkamer en grote ramen die terug uitgeven op de natuur en het zwembad. CasasNaAreia is perfect voor een groepje vrienden of twee families met kinderen. Er is ruimte, geen buren (buiten de vriendelijke conciërge Dolores die er vlak naast woont), stilte, rust, vergezichten,… De mod coms zijn er ook: functionele keuken met espresso machine, iPod docking station, wi-fi, donzige zitzakken voor buiten, design ligzetels voor aan het zwembad,… Maar niks van dit alles doet afbreuk aan het poëtische en pure karakter van CasasNaAreia.  

Flamingo’s en gegrilde kip

De omgeving van dit vakantiehuis is ook verre van standaard. CasasNaAreia is omringd door rijstvelden en zandduinen en wat verder weg glinstert de zeearm van de rivier de Sado. Het is niet het traditionele plaatje van een breed strand met oceaan erachter dat je zou verwachten van een beach house in Portugal. In de plaats krijg je het zeer karakteristieke haventje van Carrasqueira met zijn houten loopbruggetjes en krakemikkige gebouwen waar vissersnetten in verborgen zitten. Vogelspotters zullen hier blij zijn met een enorme diversiteit aan stand- en trekvolgels, tot flamingo’s aan toe. Terwijl Comporta hip en levendig is (vooral tijdens de zomermaanden) blijft Carrasqueira gewoon zijn kalme gangetje gaan. Wij houden enorm van het restaurantje O Frango Assado, een zeer eenvoudig adres waar je voor 1,8 euro een liter goede huiswijn krijgt en op woensdagmiddag en zaterdagavond voor 8 euro een halve gegrilde kip krijgt met verse frietjes, salade, wijn en dessert. Van opgeklede zakenmensen tot de vissers en bouwvakkers uit het dorp, ze komen hier al samen voor de succulente gegrilde kip van deze keet. Probeer natuurlijk ook de verse vis in de streek of wat gegrilde calamares. Dat er ’s avonds door de locals met veel ambiance naar de voetbal wordt gekeken, ook tijdens het diner, zal je er moeten bijnemen. De rust kan je terug opzoeken in CasasNaAreia.

L’And Vineyards & Hotel

Net zoals het nabijgelegen stadje Montemor-O-Novo ooit een bastion was, omringd door dikke muren, is L’And Vineyards ook een enclave van luxe en exclusiviteit. Hoge en dikke muren uit natuursteen omarmen een groen en glooiend gebied van 66 hectares waar wijnranken en olijfbomen elkaar afwisselen. Toen in 2012 L’And Vineyards de deuren opendeed, werd het onmiddellijk door alle internationale reismagazines zoals Conde Nast Traveller en Travel & Leisure aanzien als een van de meest interessante nieuwe projecten in Portugal. Niet alleen een hotel met spa maar ook een residentieel gedeelte waar er villa’s gekocht kunnen worden en een wijnclub waar eigenaars hun eigen wijn kunnen produceren, afkomstig van hun eigen wijnranken. Voor liefhebbers van het goede leven dus.

Wereldse top design

In het groen liggen de kubusachtige, modernistische gebouwen die fel afsteken met de soms intense hemels van de Alentejo. De 22 suites, keuze uit de L’AND View of Sky suites, meten allemaal 120 vierkante meter groot, met het enige verschil dat de Sky suites boven het bed een groot raam hebben dat elektrisch kan openschuiven om naar de sterrenhemels te kijken. In de suites is alles voorzien, Nespresso koffie, iPad, iPod docking station, mooi en groot bad uit natuursteen, binnen- en buitenpatio’s met haardvuur. Het Design van L’AND Vineyards staat op naam van de Braziliaanse architect Marcio Kogan die gebruik maakt van warme aardetinten, veel hout en leistenen plus opvallende meubelstukken. In de lounge met zeer gezellige bar is de blikvanger de houten bank van George Nakashima, een vooraanstaande, Japanse ontwerper. Een uitgebreid en zeer ontbijt, zowel warm als koud, wordt geserveerd in het restaurant waar er ook een mooi terras is met vergezichten over het landschap. Overdag worden hier lichte gerechten geserveerd en ’s avonds ligt de nadruk op fine dining met gebruik van organische en biologische producten uit de streek. Beneden staat alles in het teken van de wijn met de wijnvaten, de kelders en de proefruimte waar je elke avond aan gratis wine tasting kunt doen. Vinotherapie vind je ook in de kleinschalige maar stijlvolle spa met binnenzwembad. Bij goed weer is er een groot zwembad buiten, met zicht over de wijnranken natuurlijk en in de verte Montemor-O-Novo. 

Alentejo voor fijnbekken

Er is natuurlijk gerenommeerd Evora, dat op nog geen half uurtje van het hotel rijden, ligt. Maar wie echt lokaal wil gaan, kan ook de streek en de dorpjes rond het hotel ontdekken. Wij zijn alvast fan van Montemor-O-Novo met zijn nauwe straatjes, pleinen met palmbomen en rustig karakter. Het is een van de oudste stadjes in Portugal en er is ook een mooi kasteel/fort om te bezoeken. Een half uur van L’And Vineyards ligt een ander mooi stadje, Alcácer do Sal. Neem genoeg tijd om hier wat rond te wandelen, in het oude centrum, langs de Sado Rivier. De andere grote reden waarom je naar hier moet komen zijn twee eetadresjes. Het ene is Restaurante Flor, gerund door 3 vriendinnen die hier al 15 jaar elke middag en avond de lokale bevolking van home-made lekkers voorzien. Maria Carmo in de zaal, Maria Joaquina in de keuken. ’s Middags is er een plato del dia, soep vooraf, dan vis of vlees, verse frietjes of aardappelen, veel salade, kruiken wijn en dit alles voor geen geld. Een must-do adresje. Wil je echt levende verse vis, trek dan naar Café Restaurant O Néne, waar je enkel vis per gewicht kunt eten. Je wijst de vis in de toonbank aan en die wordt voor je gegrild en met een delicaat sausje van olijfolie, knoflook en koriander overgoten. Vergeet ook niet te proeven van de heerlijke, verse geitenkaas als entree. In de zomer is er ook een terrasje buiten. Het goede leven. 

Areias do Seixo

Bijna niet te geloven dat je hier op amper 40 minuutjes van Lissabon zit. De streek spreekt misschien niet zo tot de verbeelding maar Hotel Areias do Seixo doet dit gelukkig wel. De naam betekent keitjesstrand en verwijst naar de ruige en onstuimige kustlijn die vlak naast het hotel ligt. Dit is de Costa de Prata, een half uurtje ten noorden van Lissabon. De co-eigenares Marta Alves werkte vroeger voor Pricewaterhouse-Coopers maar focust zich nu op dit intiem design hotel dat vooral bestaat uit gepolijste betonnen, grote raampartijen en muren uit keistenen. Ecologie is belangrijk hier, verwarming of koeling met geologische warmte, energie- en waterverbruik wordt publiekelijk gemonitord, er is een serre waar groenten en planten groeien…Overdag worden er hier lichte lunches geserveerd, al dan niet op het terras dat iets hoger ligt en uitkijkt over de tuin en de duinen. ’s Avonds transformeert de setting, die toch wel iets eclectisch-chic heeft. Kaarsjes worden aangestoken, buiten brandt het kampvuur, fijne muziek speelt en de gasten proeven van Portugese wijnen tijdens de aangeboden wine tasting uurtje. Ofwel buiten rond het haardvuur ofwel binnen aan de grote en lange, houten tafel waar de gasten elkaar vlot leren kennen. Of misschien discussiëren over hoe je de naam van het hotel nu precies en correct moet uitspreken. Niet gemakkelijk. 

Minimaal sprookje

Het hotel heeft 14 erg individueel ingerichte kamers die allemaal op het gelijkvloers netjes naast elkaar uitkijken over de tuin met daarachter de duinen en de oceaan. Sommige van de grotere kamers liggen op de tweede verdieping en hebben iets meer ruimte en vergezichten. Geen enkele kamer heeft hetzelfde decor, de meeste hebben wel een zwevende open haard, bad en douche uit natuursteen en sommige zelfs met buitendouche of jacuzzi. Bepaalde kamers kregen een West-Afrikaans thema mee terwijl anderen dan weer knipogen naar India. In sommige kamers hangen feeërieke, glazen lantaarns en zijn de bedden uit drifthout gemaakt, andere suites hebben dan weer sprookjesachtige koperen bedden en staanlampen gemaakt uit aangespoeld hout. Er is geen tv (wel op aanvraag) of iPod docking station in de kamers, in plaats daarvan kan je kiezen uit verschillende kanalen muziek die in de kamer worden aangeboden. Gilberto Gil of Agnes Obel, de zachte muziek past bij de setting. Geen chocolade op het kussen ’s avonds maar wel alle kaarsjes die uitnodigend worden aangestoken. Romantiek ten top.  

Club van de zee

Het hotel is een bestemming op zich. In de nabijheid zijn er niet zoveel charmante dorpjes, we moeten eerlijk zijn. Het beste wat je kunt doen, is lange strand- en duinwandelingen maken vanuit het hotel. Er zijn prachtige stukjes kust waar hoge kliffen recht in de Atlantic duiken. Soms organiseert het hotel uitjes in de duinen of kan je mee met de chef om mossels te gaan plukken op het strand. In de omgeving zijn er toch een paar fijne adressen om iets te eten. Probeer de vers gegrilde vis in Restaurante Clube Naval Praia da Assenta, met prachtig zicht over het strand van Assenta. Voor een eenvoudige maaltijd in een typisch dorpje kan je terecht bij Tasca“O Pescador" in Ribamar. Verwacht hier geen vertaald menu, of zelfs geen menu. Dat is meestal een goed teken, geloof ons. 

Praktische info

De gemakkelijkste manier om naar deze adressen te reizen is vliegen op Lissabon. Er zijn dagelijkse vluchten vanuit Brussel met TAP, vanaf 119 euro, taksen inbegrepen.

Wij huurden een wagen met Sunny Cars dat een zeer compleet en handig pakket aanbiedt zonder onaangename extra’s of supplementen. Een week autohuur kan vanaf 192 euro, alles inbegrepen. Een cabrio kan vanaf 489 euro per week.
 

CasasNaAreia

Vanaf 500 euro per dag voor maximum 8 personen, dagelijkse opmaakbeurt, fietsen en Mediterraan ontbijt inbegrepen. Vanuit Lissabon is het een uurtje zuidelijk rijden naar CasasNaAreia. Het huis ligt goed weggestopt langs een zandweggetje en ver genoeg van de hoofdweg. Op vijf minuten rijden is er een supermarktje, restaurants en barretjes. De oceaan ligt op 20 minuten rijden. 


L’And Vinyeards

Een nacht in L’And Vineyards kan in het laagseizoen vanaf 160 euro per kamer, met ontbijt. De Vlaamse touroperator Caractère biedt interessante pakketten aan zodat er gratis extra’s en nachten mogelijk zijn. L’And Vineyards ligt op 50 minuten ten zuiden van Lissabon. 
 

Areias do Seixo

Een dubbele kamer kan vanaf 265 euro per nacht voor twee met ontbijt. Wie via de boetiekhotel website i-escape reserveert, krijgt soms extraatjes bij. www.areiasdoseixo.com en www.i-escape.com

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord