Praag en 7 andere verrassende steden in Tsjechië

Scroll naar beneden
Visit Czech Republic

Tijdens een vakantie naar Tsjechië mag een bezoek aan de hoofdstad Praag niet overgeslagen worden, maar er zijn meer mooie plekken te ontdekken in het Centraal-Europese land. Deze zeven charmante Tsjechische steden in de landsdelen Bohemen en Moravië zitten vol culturele en gastronomische ontdekkingen.

Praag

Laten we beginnen met de de Tsjechische hoofdstad Praag. Deze historische en levendige stad is een perfect startpunt voor een rondreis door Tsjechië. Het historische centrum heeft tientallen kerken, torens en andere monumenten en staat al sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf de Petrín heuvel heb je een fantastisch uitzicht over de hoofdstad en vlakbij bevindt zich de Praagse Burcht. In de wijken Karlín en Vinohradská geniet je van gezellige restaurants, bars en rustige parken zoals Riegrova Sady. Door Praag stroomt de Moldau rivier. Hierop kun je mooie boottochten maken, al kan je ook een waterfiets of roeiboot huren. Naplávka is één van de leukste delen langs de rivier. Elke zaterdag vindt er een boerenmarkt plaats. Je leest alles over Praag op www.prague.eu/en.

 • In Praag heb je steeds een prachtig uitzicht over de kerken, torens en monumenten van de stad.

  Prague City Tourism

Liberec

Ten noorden van Praag, aan de voet van het IJzergebergte ligt Liberec. Op het centrale plein staat het indrukwekkende stadhuis dat geïnspireerd is op het raadhuis van Wenen. Naast het Noord-Boheems museum en het geboorthuis van Ferdinand Porsche heeft Liberec veel leuke attracties voor kinderen. De bewegende dino’s op het dak van het winkelcentrum maken altijd veel indruk, net als de laserlichtshow in het aquapark van Liberec. Het iQpark is een interactief museum waar jong en oud allerei proefjes kunnen doen en meer leren over natuurlijke fenomenen als elektriciteit, licht, geluid en zwaartekracht. Vanaf het centrum rijdt er een tram naar de kabelbaan, die elk half uur naar de bergtop Ješted gaat. Op deze berg staat een televisietoren uit 1973 waar zich een hotel en restaurant bevindt. Meer weten over Liberec, klik dan door naar www.visitliberec.eu/en/.

 • De bergtop Ješted waakt over Liberec.

  Upvision

Pilsen

In Tsjechië wordt per capita het meeste bier ter wereld gedronken. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat in Tsjechië het recept van pils is ontstaan en je voor een halve liter bier slecht twee euro betaald. Pilsen (Tsjechisch: Plzen) is de bierstad van Tsjechië. In deze gezellige stad in het westen van Bohemen wordt al sinds 1842 naar het recept van Josef Groll bier gebrouwen in de Pilsner Urquell brouwerij. De brouwerij staat er nog steeds en met een gids is het mogelijk om haar te bezoeken. Je leert meer over de geschiedenis, het productieproces en proeft een ongefilterd biertje. In Pilsen bevindt zich tevens de op twee na grootste synagoge ter wereld en de hoogste kerktoren van het land. Dorst gekregen? Surf dan naar www.visitpilsen.eu.

 • Een bezoek aan Plzenský Prazdroj (Pilsner Urquell brouwerij) kan niet ontbreken bij een bezoek aan de stad.

  Ladislav Renner

Karlovy Vary

Het kuuroord Karlovy Vary (Karlsbad) trekt al eeuwenlang bezoekers aan van over de hele wereld, waaronder beroemde figuren zoals Johan Wolfgang Goethe en de Russische tsaar Peter de Grote. De heilzame waterbronnen en medicinale behandelingen zijn goed voor lichaam en geest en diverse hotels richten zich specifiek op deze medische spa en -wellness. In de bossen nabij Karlovy Vary kun je ontspannen wandelingen maken naar verschillende uitkijktorens, zoals de gotische Goethe-toren. Het idee voor de uitkijktoren kwam van prinses Stephanie van België en voor een aantal jaar was het gebouw ook vernoemd naar haar. Ga de geschiedenis verkennen via www.karlovyvary.cz/en.

 • Heerlijk kuren in Karlovy Vary.

  David Marvan

Ceský Krumlov

Gelegen in de kromming van de rivier de Moldau ligt Ceský Krumlov. Een pittoreske stad met een prachtig kasteel, kleurrijke huizen en kronkelende straatjes. Na Praag heeft Ceský Krumlov het grootste kastelencomplex van Tsjechië. De familie Schwarzenberg woonde gedurende twee eeuwen in het gebouw en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ingrijpende verbouwingen van het kasteel. Een erg bijzondere en fotogenieke plek is de Mantelbrug, die bestaat uit drie verdiepingen in barokstijl. Een van de passages leidt naar het baroktheater, de oudste ter wereld. Je leest er meer over via www.ckrumlov.info/en.

 • Gezellig wandelen langs de stroompjes en weggetjes van Ceský Krumlov

  Good Agency SRO

Brno

Brno is een gezellige studentenstad in het zuiden van Moravië. Het is de tweede grootste stad van Tsjechië en ligt op anderhalf uur rijden van Wenen. Brno is een walhalla voor liefhebbers van wijn, koffie, cocktails en ander lekker eten. Je vindt er veel creatieve restaurants, bars en koffiehuizen waar je kunt ontbijten, lunchen of dineren. Aan cultuur is ook zeker geen gebrek. De belangrijkste bezienswaardigheid is Villa Tugendhat. Een villa gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe. Het is een knap staaltje architectuur in functionalistische stijl en sinds 2001 UNESCO Werelderfgoed. Bovendien heeft de villa een bewogen geschiedenis. Je leest er alles over via www.gotobrno.cz/en/.

 • Hippe bars in Brno.

  Pavel Gabzdyl

Olomouc

Niet alleen in Praag vind je veel kathedralen en monumenten. De stad Olomouc in Moravië heeft, na Praag, het grootste monumentenreservaat in Tsjechië. In het centrum staat de Zuil van de Heilige Drie-eenheid. Het is een van de grootste barokke beeldhouwwerken in Europa. Kenmerkend voor Olomouc zijn de vele fonteinen en de lokale specialiteit "Olomoucké tvaružky", een zachte kaas met een pittige smaak en geur. Tegenover de Sint-Wenceslaskathedraal ligt het Aartsbisdom-museum met waardevolle collecties die door de bisschoppen van Olomouc sinds de 16e eeuw zijn verzameld. Meer weten? Surf dan naar tourism.olomouc.eu.

 • De Arion-fontein en de Drievuldigheidszuil in het centrum van Olomouc

  Jan Andreáš

Ostrava

Deze Tsjechische stad van staal en ijzer ligt in het noorden van Moravië. Jarenlang lieten mensen deze industriestad links liggen, maar na de sluiting van de mijnen en een flinke renovatie heeft Ostrava een hip, rauw randje gekregen. Het industrieterrein Dolní Vítkovice is nu een culturele plek waar regelmatig festivals plaatsvinden, zoals het muziekfestival Colours of Ostrava en Beats for Love. De fabriekshallen, pijpen en stalen bruggen maken het een bijzonder decor. Met een gids is het mogelijk om het terrein te bezoeken en naar de Bolt Tower te gaan voor een panorama over het terrein en de stad. In Landek Park treed je in de voetsporen van de mijnwerkers en ondervind je hoe het was om in de mijn te werken. Je ontdekt er alles over op www.visitostrava.eu.

 • Uitzicht op de Bolt Tower en de voormalige mijnsite van Vítkovice.

  Jirí Zerzon

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord