Terug naar overzicht

Route 66: de ultieme roadtrip voor dromers

  • Tekst & foto'sMartine Piket

Route 66 is misschien wel de beroemdste ‘highway’ van de Verenigde Staten en al decennialang een geliefde roadtripbestemming voor avonturiers uit de hele wereld. Wegdromen bij eindeloze wegen die achter de horizon verdwijnen, prachtig gerestaureerde tankstations, en motels en restaurants met kleurige bewegende neonreclames die je het gevoel geven weer even in de jaren '50 te zijn beland: de weg is zo Amerikaans als maar kan.

‘Get your kicks on Route 66’, zong de Amerikaanse rhythm & blueszanger Bobby Troup al in 1946, nadat John Steinbeck de weg in 1939 in zijn boek The Grapes of Wrath de bijnaam ‘The Mother Road’ had gegeven. De moeder aller snelwegen van Amerika dus, en dat gevoel leeft tot op de dag van vandaag. Inmiddels is Route 66 uitgeroepen tot ‘National Scenic Byway’ en zijn op veel plekken langs de route bordjes verschenen met de tekst ‘Historic Route 66’.

Die bordjes zijn bijzonder, want Route 66 bestaat al sinds 1985 officieel niet meer en is geheel vervangen door snelwegen. Je kan Route 66 dus niet vinden op wegenkaarten en navigatiesystemen, en dat levert dan ook meteen een probleem op voor hedendaagse roadtrippers die de weg willen gaan rijden. De wegen die vroeger samen Route 66 vormden bestaan nog wel, maar hoe zorg je ervoor dat je ze vindt en erop blijft rijden? Er zijn diverse Engelstalige reisgidsen die je tot in detail vertellen hoe je Route 66 moet rijden, maar dit blijkt meestal een enorm puzzelwerk waar je een passagier niet mee wil opzadelen.

Met Route 66 Planner haal je een praktische gids in huis, met specifieke instructies die je intoetst in je navigatiesysteem. Met het boek rijd je zelf met de auto, camper of motor op de historische weg en mis geen enkele van de belangrijke bezienswaardigheden langs de route. Het boek biedt een planning voor veertien dagen, maar dankzij de duidelijke en overzichtelijke navigatie kan je het ook in een langere of net kortere periode doen. Of je kan ervoor kiezen om maar een deel van de route te rijden.

Onze 5 favoriete plekjes langs Route 66

1. Launching Pad Drive-In, Wilmington (Illinois): deze typisch Amerikaanse diner is vooral bekend vanwege de Gemini Giant, een levensgrote astronaut met een raket in zijn hand die prominent voor de ingang staat.

2. Gay Parita Sinclair Station, Everton (Missouri): een prachtig gerestaureerd tankstation uit de jaren 30 waar ook diverse oldtimers te bewonderen zijn.

3. Cadillac Ranch, Amarillo (Texas): het beroemde kunstwerk uit 1974 van de kunstenaarsgroep Ant Farm, met de uit de grond stekende Cadillacs. De mooiste foto’s maak je bij zonsopgang en zonsondergang.

4. Blue Swallow Motel, Tucumcari (New Mexico): een goed bewaard gebleven motel uit 1939 dat vooral heel bijzonder is vanwege de prachtige neonreclames waar je urenlang naar kunt blijven staren.

5. Roy’s Gasoline, Amboy (Californië): misschien vooral indrukwekkend omdat het lijkt alsof de tijd hier ooit ergens in de jaren '70 plotseling stil is gaan staan, getuige de in zeer slechte staat verkerende motel-cabins en de stoffige motelreceptie en naastliggende diner.

 

Route 66 Planner 
ISBN: 9789402175745  
€ 26,43 (paperback) / € 7,95 (e-book)

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord