Sant-Jordi: rozen, boeken en liefde in Catalonië

Scroll naar beneden
Catalonië

23 april, voor de meeste Belgen een doodgewone dag maar dat is niet overal het geval. Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar Sant Jordi is in Catalonië een van de belangrijkste feestdagen van het jaar. Op deze dag geven de Catalanen boeken en rozen aan hun geliefden.

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Vooral in de hoofdstad van deze Spaanse regio, Barcelona, wordt deze traditie uitbundig gevierd. De straten zijn hier dan overspoeld met kraampjes die boeken en rozen verkopen en de gebouwen zijn prachtig versierd. Volgens de legende uit de 15e eeuw wist de ridder Sant Jordi, naar wie deze feestdag is vernoemd, een  prinses uit de klauwen van een draak te redden. Uit het bloed van de draak bloeide een prachtige roos die hij aan de prinses schonk. De Catalanen geven sindsdien rozen aan hun dierbaren. Vijf eeuwen later, in de jaren 1900, werd deze traditie uitgebreid door het schenken van boeken aan partners, familie en vrienden. Tegenwoordig worden er op deze dag meer dan anderhalf miljoen boeken en zes miljoen rozen verkocht over heel Catalonië.

Begin je ook al een beetje te dromen van een bezoekje aan Catalonië, en dat op deze speciale feestdag? Er zijn boeken genoeg die je hierbij alvast kunnen helpen. ‘De schaduw van de wind’ geschreven door Carlos Ruiz Zafón, is een bestseller uit 2001 die over heel Europa succesvol is. Ook het boek ‘De kathedraal van de zee’ van Ildefonso Falcones, was een bestseller uit 2013 en speelt zich af in het Barcelona van de 14e eeuw. De bekende Amerikaanse fictieauteur Dan Brown schreef een boek dat zich deels afspeelt in Catalonië. ‘Oorsprong’ is het vijfde deel van de Robert Langdon-serie, bekend van de Da Vinci Code. 

Andere boeken die je helemaal meenemen naar het mooie Catalonië zijn: ‘Colometa’ van Mercè Rodoreda, ‘Saluut aan Catalonië’ van George Orwell, ‘De stad der wonderen’ door Eduardo Mendoza en ‘Victus, de val van Barcelona’ geschreven door Albert Sánchez Piñol. 

Snuif de sfeer van Sant Jordi op met onderstaande mooie video van Visit Barcelona. Aangezien we dit jaar de straat niet op mogen, zijn er talrijke alternatieve initiatieven, zoals dat van Casa Batlló om de balkons te versieren met rozen. Volg Sant Jordi op sociale media met de hashtags #SantJordi, #SantJordi2020 of #SantJordi20.
 

Toerisme Catalonië

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord