Shangh-high: 15 hotspots in Shanghai

Scroll naar beneden

Shanghai veranderde op goed twintig jaar tijd van een onder Mao verloederde vergane glorie in een verrassende, hippe en zelfbewuste wereldstad. Wij zijn fan, en helpen je op weg met vijftien te ontdekken adresjes in hét uithangbord van het moderne China.

  • Jonathan Ramael
    Tekst & foto'sJonathan Ramael

Ik weet nog goed wat ik dacht toen ik zeven jaar geleden voor het eerst in Shanghai rondliep. Mijn allereerste niet-Europese reis, overigens. Ik stond op de wereldberoemde Bund met grote ogen over het water te kijken, naar de wildgroei van blitse en met neon verlichte wolkenkrabbers aan de overkant van de rivier. ‘Europa telt niet meer mee’, dacht ik. ‘We zijn een museum.’ Ondertussen besef ik dat het allemaal wel zo’n vaart niet zal lopen, maar telkens ik weer aan het water sta en die schitterende skyline mag aanschouwen, krijg ik het opnieuw warm. Shanghai is een overdonderende, bijna eindeloze metropool die het zicht vult tot ver voorbij de horizon. Het is ook een spannende stad in volle evolutie. Bij elk bezoek ontdek je dingen die er de vorige keer nog niet waren.

  • Fairmont

  • Fairmont

  • Fairmont

  • Fairmont

  • Park Hyatt

  • Park Hyatt

  • Park Hyatt

  • Waterhouse

  • Waterhouse

  • Waterhouse

3x zalig slapen

Het bekendste hotel van Shanghai bevindt zich niet in een van de vele glimmende torens, maar staat al bijna honderd jaar te pronken op de Bund. Het Fairmont Peace Hotel is een prachtig art-decogebouw met een indrukwekkende koepel in de lobby, een fenomenaal dakterras en de oudste jazzband van het land. Het Peace Hotel is een reliek uit een ander tijdperk, toen Shanghai nog het Parijs van het Oosten werd genoemd en half Hollywood hier kamers boekte om zich in een roes van opium en whisky de nacht in te feesten. In elk hoekje van dit hotel schuilt een straf verhaal. www.fairmont.com/peace-hotel-shanghai.

Heb je je kamer liever wat strakker, dan is Waterhouse at South Bund misschien iets voor jou. Dit mooie design boetiekhotel heeft 19 unieke kamers en is een van de coolste slaapplekken in de stad. Het pand, een omgebouwd pakhuis in industrial chic stijl, heeft een leuke rooftopbar en ligt vlakbij de Cool Docks, een complex aan het water vol restaurants en cafés. www.waterhouseshanghai.com

Zit je graag hoog en droog? Dan moet je de Park Hyatt boeken. Gelegen tussen de 79ste en de 93ste verdieping van het 492m hoge World Financial Centre – de blauwe toren die er als een flesopener uitziet – is dit het tweede hoogste hotel ter wereld. Binnenin vind je luxueuze, ruime kamers met een uitzicht om van te dromen. Van hieruit lijkt de rest van de stad een vlooiencircus. www.shanghai.park.hyatt.com

3x lekker eten

Wie wil, vindt in Shanghai de wereld op een bord. Chinese restaurants zijn er uit elke uithoek van het land, maar ook meer en meer buitenlandse sterrenchefs wagen hier hun kans. Wie er het geld voor over heeft, kan op de meest fantastische locaties van haute cuisine genieten, maar een lekkere maaltijd in een familierestaurant kost maar een paar euro. Wie voor het eerst in China is, dient zich echter helemaal vol te proppen met heerlijke dumplings. Yang’s Fry Dumplings is een van de bekendste zaken van de stad: een klein, goedkoop restaurantje aan People’s Square waar de rij wachtenden vaak tot achter de hoek staat. Een van de basiswijsheden van het reizen in de praktijk gebracht: waar de locals aanschuiven, is het eten het lekkerst.

Eens de dumpling rush bevredigd, kan je voor de iets geraffineerdere keuken gaan. Xindalu is een restaurant in het chique Hyatt on the Bund, dat de beste Pekingeend van de stad in huis heeft. Hier worden Chinese specialiteiten vanuit het hele land geserveerd, die door speciaal overgevlogen chefs in een open keuken worden klaargemaakt. Om duimen en vingers bij af te likken. www.hyattonthebundsh.com

Wist je dat het beste restaurant in Shanghai maar één tafel, tien stoelen en geen vast adres heeft? Ultraviolet is het droomproject van de Franse chef Paul Pairet. Het heeft drie Michelinsterren en wordt als een van de beste restaurants ter wereld beschouwd. Wie een stoel boekt, wordt naar een geheime locatie gebracht, waar een totaal geschift menu van twintig gangen wacht. Elk bord wordt gekoppeld aan een specifieke zintuiglijke ervaring: licht, geluid, muziek, geuren en projecties. Boeken kan enkel online en dient logischerwijs enkele maanden op voorhand te gebeuren. Plunderen maar, die rekening. www.uvbypp.cc

3x knappe Instagramspots

Niets in Shanghai is fotogenieker dan het zicht vanop de Bund: een kilometerslange promenade langs de Huangpu rivier. In je rug ligt de oude stad verstopt achter een façade van statige gebouwen uit de tijd van de concessies, toen buitenlandse grootmachten hier de plak zwaaiden. Aan de overkant van de rivier liggen de wolkenkrabbers van Pudong: het zakelijke hart van Shanghai dat op twintig jaar tijd vanuit het niets werd opgebouwd. Het geheel vormt een duizelingwekkend panorama van hoogte en licht – een van de meest iconische stadszichten ter wereld. 

Kunstliefhebbers en hipsters kunnen hun hart ophalen in het M50 Art District. Dit is de grootste creatieve hub van Shanghai en een van de enige plekken in de stad waar je graffiti en street art kan bewonderen. In de hangars van een voormalige katoenfabriek zijn nu een hoop galerijen, studio’s en designshops gevestigd. De tentoongestelde collecties zijn tijdelijk, en een deel ervan valt op z’n minst ‘apart’ te noemen. Elk willekeurig galerijtje binnengaan is dus een nieuw avontuur.

Een grootstad ontdekken is leuk en spannend, maar soms heeft een mens even genoeg van de drukte. Wie het wat kalmer aan wil doen, moet een dagtrip naar Zhujiajiao boeken: een traditioneel waterdorpje op een boogscheut van Shanghai. Hier kan je je per Chinese gondola in Venetië wagen en onder de vele mooie bruggetjes doorvaren, maar je kan er ook tempels bezoeken, lekker eten of simpelweg verloren lopen in de vele smalle straatjes. Zhujiajiao is een van de meest fotogenieke dorpjes in de buurt van Shanghai, en de kleinschaligheid die er van afstraalt is een opluchting voor iedereen die de stad even wil ontvluchten.

3x cocktails drinken

Helaas pindakaas! Gezien de Chinese overheid nog steeds het halve internet blokkeert, kan je in Shanghai je tijd niet op Facebook verspelen. Wie sociaal contact wil hebben zal dus daadwerkelijk moeten buitenkomen. Gelukkig schieten hier de laatste jaren – mede door het groeiende aantal expats – steeds meer hippe clubs uit de grond. Wie het liefst cocktails drinkt in het bijzijn van een aantal rijke Russen en hun verovering van de dag, dient naar Bar Rouge te trekken. Klinkt niet zo aantrekkelijk? Het uitzicht maakt veel goed. Deze m’as-tu-vu club bevindt zich op het dak van een van de ex-ambassades op de Bund, en het gigantische dakterras biedt een van de beste uitzichten over de stad. Dos je keurig uit, schrik niet van de drankprijzen en verwacht niet de vriendelijkste bediening, maar wip een keertje binnen om van de pracht en praal en het zicht te genieten. www.bar-rouge-shanghai.com

Xintiandi ligt in de voormalige Franse concessie en bestaat uit een volledig heropgebouwde Chinese wijk in Shikumen stijl waarin een hoop hippe bars, restaurants en shops te vinden zijn. Het complex stamt uit de vroege jaren 2000 en was een van de eerste ontwikkelingen in Shanghai die aantoonde dat ook historische architectuur z’n waarde kon hebben. Voordien hadden al veel andere klassieke wijken in de drang naar vernieuwing de bulldozerbehandeling gekregen, maar het succes van Xintiandi zorgde voor een (helaas te late) verandering van die mentaliteit. Wie hier ’s avonds gaat stappen, kan kiezen uit een resem trendy cafés en live-bars.

Cloud 9 is een van de hoogste bars ter wereld en bevindt zich in de top van de mooie Jin Mao toren in Pudong. Hier drink je versgemaakte cocktails terwijl je geniet van een verbluffend 360° zicht over een nachtelijk Shanghai. Een prachtig decor, creatieve drankjes, een uitgebreid champagne aanbod en loungy dj’s die er de nodige beats doorjagen. Meer heb je niet nodig om letterlijk een beetje dichter bij de hemel te komen. www.shanghai.grand.hyatt.com

3x people spotten

De Chinezen zijn een kleurrijk volk dat er een aantal minder alledaagse gewoonten op nahoudt. De notie van persoonlijke ruimte bestaat hier niet – één keer tijdens de spits de metro induiken toont precies aan waarom – en gezien het gemiddelde appartement in Shanghai niet bepaald ruim bemeten is, is het gros van de Shanghainezen op de openbare ruimte aangewezen om aan hobby’s te doen. Als buitenstaander is het soms dan ook erg vermakelijk je ergens neer te zetten, enkel en alleen om naar de mensenzee te kijken. Op een van deze drie plekjes bijvoorbeeld.

East Nanjing Road is de bekendste winkelstraat van China. Beeld je de Antwerpse Meir in tijdens de eerste zomersolden, vermenigvuldig de intensiteit van dat tafereel met honderd, en je krijgt een goed idee van wat er zich hier afspeelt. Het is er luid, hectisch en schreeuwerig, maar eens alle verlichting na zonsondergang aangaat wordt het een magische plek. Tientallen sjacheraars die je fake horloges proberen te verkopen, massale publieke karaokesessies en zelfs spontane openbare tangolessen. Elke wandeling is hier een feest voor de zintuigen.

Shanghai beschikt over heel wat mooie parken, die als groene oases dienen om even uit de drukte en de smog van de stad te ontsnappen. Fuxing Park in de Franse Concessie is een van de leukste. Heel wat vreemde en minder vreemde vogels komen hier hun ding doen: enthousiaste operazangers in smoking, oude rimpelmannetjes die in pyjama aan taichi doen, volksdansgroepen in traditionele outfits, druk bijgewoonde schaakpartijen of een enkeling die met waterverf Chinees schoonschrift oefent op de parktegels.

Zin om toerist tussen de toeristen te spelen? Dan moet je naar de Yuyuan Garden in de oude stad. Met z’n vele vijvers, paviljoenen en bruggetjes is dit een mooi voorbeeld van een klassieke Chinese tuin. De omliggende bazaar daarentegen is zo over the top dat de locals er naar refereren als Chinatown. Een geweldige plek voor souvenirs of om foto’s te nemen van ontelbare Chinese selfiestickmomenten.

Praktische info

Shanghai is een populaire bestemming, maar directe vluchten vanuit Zaventem zijn zeldzaam. Wie op tijd boekt, kan soms voor minder dan €500 heen en weer vliegen met maatschappijen als KLM, Air France en SAS – een koopje. 

Shanghai Pudong International Airport ligt op ongeveer een uurtje rijden van het centrum, maar wie er vaart achter wil zetten kan de Maglev nemen, een supersnelle magneettrein die je op acht minuten tijd tot in de metropool brengt.

Voor reizen naar China heb je een visum nodig, maar sinds kort bestaat er een uitzonderingsregel voor een aantal steden waaronder Shanghai. EU-burgers die naar Shanghai reizen, in de omgeving van de stad blijven, en daarna doorreizen naar een derde bestemming buiten China (Hong Kong en Macao vallen hieronder), kunnen bij het boarden een 144 hour free transit visa aanvragen. Behoed je voor onaangename verrassingen en informeer je op voorhand goed via www.visaforchina.org.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord