Terug naar overzicht

Slow TV neemt je virtueel mee uit je kot

Slow travel’end de wereld ontdekken, en dat vanuit jouw woonkamer: dat is waar Slow TV voor staat. Het laat je kosteloos en op een virtuele manier de planeet rondreizen. Klaar voor een deugddoend tripje?

  • Kaat Verschuere
    TekstKaat Verschuere

Slow TV is een vorm van documentaire die zich richt op alledaagse gebeurtenissen. Een televisie-uitzending van een gewoon event wordt in zijn volledige lengte uitgezonden. 

Het televisieconcept ontstond in Noorwegen en daar is het fenomeen razend populair. In 2009 heeft de Noorse omroeporganisatie (NRK) dit fenomeen voor de eerste keer getest op een treinreis van Oslo naar Bergen, met een camera die op de voorkant van de trein werd geplaatst. Het resultaat was een bijna acht uur durende treinrit, zonder pauzes. Het succes was enorm.

Wat maakt Slow TV nu zo aantrekkelijk?

Het zorgt ervoor dat we even tot rust kunnen komen. Het is de bedoeling dat de kijker zich een paar uur kan afzonderen van de wereld. Een moment om alle spanningen los te laten – iets waar we in deze moeilijke tijden allemaal van zouden kunnen genieten.

4K Urban Life heeft zelfs een volledig YouTube kanaal gewijd aan Slow Television. Op deze manier kun je vanuit je zetel een virtuele toer doen door Tel Aviv, een bezoek brengen aan een zoo of wandelen door de straten van de stad Firenze. Het aanbod is gigantisch.

Waar ter wereld bestaat het nog?

Overal ter wereld worden nu Slow TV programma’s gemaakt. Zo heeft het Australische SBS-netwerk een zeventien uur durende treinreis door Australië uitgezonden. Ook BBC zet hierop in. Met hun ‘BBC Four Goes Slow’ maakten ze acht verschillende uitzendingen waarin ze zich voornamelijk focussen op natuurbeelden en op pure ambachten zoals glasblazen.

We hoeven het niet altijd heel ver te zoeken, want ook in België wordt aan Slow TV gedaan. De Belgische publieke omroep VRT zond een live-uitzending uit van Ruben Van Gucht, een sportverslaggever, die het parcours van de Ronde van Vlaanderen fietst. De reis werd gefilmd door verschillende motorcamera’s en een helikopter. En in Vlaams-Brabant laten ze je via Slow TV kennismaken met de mooiste wandelroutes uit de regio. 

Misschien wordt Slow TV wel de nieuwe trend op tv, net zoals de podcast de laatste jaren een enorm succes kent. De grenzen zijn oneindig.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord