Top secret: van deze 7 geheime speakeasy-locaties kende je het bestaan nog niet

Scroll naar beneden

Naar aanleiding van de lancering van een nieuw speakeasy-concept van het Antwerpse luxehotel FRANQ op woensdag 31 augustus, willen we eens wat dieper duiken in de wereld van deze duistere, verdoken en uiterst smakelijke kroegen en cocktailbars. Het belooft een zoektocht te worden, want zoals het tijdens de Amerikaanse drooglegging betaamde, zijn speakeasy-locaties onbekend en is de toegang verzegeld met een wachtwoord…

Wat is een speakeasy?

Een speakeasy is een drankgelegenheid waar illegaal alcoholische drank werd verkocht. Ze zagen het daglicht, ongeveer een eeuw geleden, tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten die liep van 1920 tot 1933. De speakeasies werden van alcohol voorzien door bootleggers (drankstokers en -smokkelaars) en hadden vaak banden met de georganiseerde misdaad. De term speakeasy wordt sinds 1993 gebruikt als aanduiding voor mysterieuze cocktailbars over de hele wereld.

Hotel FRANQ – Antwerpen, België

Hotel FRANQ en het bijbehorende Restaurant FRANQ* zijn gevestigd in een voormalig bankgebouw aan het Antwerpse Kipdorp. Het monumentale en karakteristieke achterhuis, ‘Den Dooren Boom’, ademt historie door de monumentale gevel, de originele details en houten balken. Eén van Antwerpens oudste huisjes leent zich daardoor uitstekend voor intieme gelegenheden en privé-feesten. Zoals het een echte speakeasy betaamt, werden er voornamelijk cocktails op basis van sterke drank geschonken, zoals de Fish House punch – één van ’s werelds oudste cocktails van de Franse spiritsgroep Rémy Cointreau. Sterrenchef Tim Meuleneire verzorgde de hapjes en de champagne kwam van Maison Tremont, een wijnhuis waarin Leonardo DiCaprio sinds dit jaar investeert. Zo stond de avond helemaal in het teken van The Roaring Twenties en The Great Gatsby.

Het eerstvolgende speakeasy-evenement vindt plaats op 29 september. Verwacht je aan een avond met een exclusieve cocktailkaart en bites door Tim Meuleneire. Om een exclusief plekje te bemachtigen houd je best de website en sociale mediakanalen van Hotel FRANQ in de gaten.

  • Aline Friant Hoste
  • Aline Friant Hoste
  • Victoriano Moreno
  • Aline Friant Hoste
  • Aline Friant Hoste
  • Aline Friant Hoste

The Blind Rabbit – Anaheim, California, USA

Deze speakeasy vind je terug in het Packing District in pretparkhoofdstad Anaheim. Een voormalig magazijn is er omgevormd tot een openbare marktplaats en food hall, maar achter een paar sake-tonnen vind je de ingang tot een uiterst gezellige cocktailbar, al kan je er ook enkele gerechten eten. Op voorhand reserveren is verplicht, want er is slechts plaats voor 32 personen. Na maximaal 90 minuten en een paar overheerlijke cocktails, verlaat je de bar via een boekenkast. Meer info via www.theblindrabbit.com.
 

Broom Closet Bar at McMenamins Old St. Francis – Bend, Oregon, USA

Een katholieke school uit 1936 die werd in 2004 omgevormd tot een hotel. Als je in Old McMenamins Old St. Francis een bordje tegenkomt met ‘Broom Closet’ op, dan raden we je aan om toch eens achter de deur te loeren. Je vindt er een ruime selectie aan cocktails, voornamelijk gebaseerd op whisky, scotch, porto en bourbon. Je vindt er alles over via deze link.

  • McMenamins

Ladies & Gentleman – Kentish Town, Londen, VK

Deze vreemde speakeasy vind je in voormalige, ondergrondse openbare toiletten. Geen zorgen, er zijn nog enkele exemplaren die werken. Voorts vind je er een aantal signature cocktails met klinkende namen als Naked & Famous en Age of Discovery. Te ontdekken via ladiesandgents.co.

 

Bobby’s Free – Barcelona, Spanje

Bobby’s Free, in het centrum van wereldstad Barcelona, bevindt zich achter een kapperszaak. Iedere maand wijzigt het wachtwoord om binnen te geraken, al is dat niet zo moeilijk om terug te vinden. Reservaties zijn hier dan ook niet verplicht. De kaart telt en iedere donderdag en zondag kan je er genieten van een live optreden. Meer weten? www.bobbysfree.com.

 

Please Don’t Tell – New York City, New York, USA

Please Don’t Tell zou je – van horen zeggen – betreden via een oude telefooncel in East Village in New York City. Hun haute dogs, hamburgers en loaded tater tots spoel je door met heerlijke creaties met al even heerlijke namen als Mezcal Mule en Peasco Sour. Reserveren verplicht via www.pdtnyc.com.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door PDT (@pdtnyc)

Lavomatic – Parijs, Frankrijk

In Parijs vind je ondertussen verschillende speakeasies. Achter een pizzeria, een supermarktje, maar ook achter een wasstraat. Door de neonlichten is hij opvallend lichter dan de meeste, eerder groezelige, speakeasies in de wereld. Je kan er terecht voor bites en drinks, maar ook voor cocktailworkshops. Je hoeft enkel door een wastrommel naar binnen… Meer info via www.lavomatic.paris.

  • Lavomatic

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord