Stubaier Höhenweg: zeven intense wandeldagen in de Oostenrijkse Alpen

Scroll naar beneden

Ben je gek op de bergen en hou je van lange, technische wandelingen? Dan is de Stubaier Höhenweg de ultieme Oostenrijkse wandelroute. Soms spectaculair, vaak uitdagend, altijd adembenemend. Tijdens deze zevendaagse Alpentocht nabij Innsbruck overbrug je 8.000 hoogtemeters. Geen hoogtevrees, hopelijk? 

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

De duisternis valt over de bergtoppen terwijl we getrakteerd worden op een harpconcert van de dochter des huizes. Pure magie op onze laatste avond, zo op 2.297 meter hoogte. Na zeven intense dagen vol spectaculaire uitzichten, fysiek niet te onderschatten beproevingen en ongerepte natuurpracht worden we er zowaar emotioneel van. Een moment dat ons voor altijd zal bijblijven. 

En zo waren er wel meer. Vanaf dag één werd al duidelijk dat deze wandeltocht niet te onderschatten zou zijn. Steile sneeuwvelden, ruige rotsen, duizelingwekkende afgronden… Elk van de zeven etappes heeft zijn unieke kenmerken, elk van de zeven etappes is een avontuur op zich.

We drinken van bergwatervallen, spotten steenbokken en verorberen onze lunch met zicht op besneeuwde pieken van hoger dan 3.000 meter. Zeven dagen lang trekken we door het alpien hooggebergte naar een volgende hut. Daar genieten we van de Oostenrijkse gastvrijheid en… apfelstrudel! Mit sahne? Ja bitte! 

Na zeven dagen stappen, weg van alle afleidingen van een modern en vluchtig bestaan, voel ik me een ander mens. In de bergen beleef je alles veel intenser. De inspirerende bergtoppen vormen de ideale voedingsbodem voor een moment van bezinning. Het gebrek aan mobiele service dwingen je tot een digitale detox. Niet dat ik mijn smartphone ook maar een seconde gemist heb. Terug naar de basis, terug naar de dingen die écht tellen. Zo intens. 

Praktisch

Vervoer: Neustift im Stubaital ligt op 850 kilometer van Brussel en is over het algemeen vlot bereikbaar met de wagen. Ook sporen of vliegen naar Innsbruck is mogelijk. Neem daarna het openbaar vervoer tot in Neustift im Stubaital. 

Start wandeling: parkeer je wagen in Neustift im Stubaital en klim vanuit het dal richting Starkenburger Hütte om van daaruit aan de eigenlijke tocht te beginnen. De tocht telt zeven etappes, maar reken idealiter twee dagen extra om de klim en de afdaling naar het dal te maken. 

Beste periode: van juli tot september. 

Reserveren: tijdens de zomer kan de route populair en druk zijn. Om zeker te zijn van een slaapplaats in de hutten is reserveren aan te raden. Overweeg een lidmaatschap bij de Alpenvereniging om van heel voordelige prijzen in de hutten te genieten. 

Prijs: als lid van de Alpenvereniging kan je heel goedkoop aan halfpension in de hutten logeren. Als je tevreden bent met een slaapplaats in een slaapzaal, kan je voor 30 euro per nacht de wandeling maken. Neem voldoende cash mee voor in de hutten, want je kan er niet elektronisch betalen. 

Materiaal: stevige bergschoenen en wandelkledij zijn onontbeerlijk. Verder behoren ook kaartmateriaal, EHBO-kit, drankfles, zonnebescherming en slaapzak voor in de hutten tot de standaarduitrusting. Hou er rekening mee dat je alles voor zeven dagen bij moet hebben, dus een grote trekrugzak is noodzakelijk. 

Extra tips: de route is een zwarte route voor geoefende wandelaars. Klimmateriaal is niet nodig, maar het pad is op bepaalde punten wel met staalkabels en stalen klimbeugels beveiligd. Gletsjers worden niet aangedaan, maar vroeg op het seizoen moet je wel steile sneeuwvelden over. Het weer in de bergen kan snel omslaan, hou daar rekening mee. Voordeel van deze route is dat het dal steeds relatief eenvoudig bereikbaar blijft. 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord