Thermae Boetfort: wellness in een kasteel, kan het nog beter?

Scroll naar beneden

Het is 17 uur en ik rij na een lange werkdag in de gietende regen op de Brusselse Ring. Heel even denk ik eraan om rechtsomkeer te maken maar daarvoor ben ik al te ver. Helemaal opgejaagd en nog een beetje gefrustreerd kom ik aan. Deze journaliste terug ontspannen krijgen? ‘Challenge accepted’, dacht het personeel van Thermae Boetfort. 
Of het hen uiteindelijk gelukt is? Wat denk je?

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

De Grieken en de Romeinen deden het eeuwen geleden al. Om te ontspannen en zich te wassen bezochten ze open­bare badhuizen waar ze uren aan een stuk konden plonzen en relaxen. Een paar honderden jaren later werd een houten hok met middenin een kachel steeds populairder, en zo deed de Finse sauna ook in onze streken zijn intrede. Het is pas rond het begin van de 19e eeuw dat de term kuuroord ontstaat. Het verschil met een wellnesscomplex is dat het water er geneeskrachtig zou zijn. Dokters schreven in die tijd dan ook massaal een verblijf in een kuuroord voor ter genezing van allerlei kwaaltjes. Het gezondheidstoerisme was geboren. 

'Thermae' is het Latijnse woord voor thermen, een Griekse afleiding van 'thermos', wat warmte betekent. Boetfort is de naam van het kasteeldomein waar je deze thermen vindt. Het vierhonderd jaar oude kasteel met schattige torentjes doet nu dienst als hotel. Het bijgebouw en de tuin met vijver werden ingericht als luxewellness­complex. 

Wijnkelder wordt zwembad

Naakt of met badkleding? Experten en liefhebbers raken het er nog altijd niet over eens hoe we nu het beste thermen bezoeken. In Boetfort kan iedereen terecht. Er is zowel een naakt- als badkledinggedeelte die volledig van mekaar gescheiden zijn. Voel je je comfortabeler mét zwemkledij? Dan ben je in Thermae Boetfort relatief snel uitgekeken. Curia ('volksvergadering' in het Latijn) is het badkleding­gedeelte in Boetfort. De faciliteiten zijn beperkt, maar je vindt hier wel het mooiste zwembad van het hele complex. De vroegere wijnkelder werd daarvoor om­getoverd tot een relaxatiebad, hier zwem je onder eeuwenoude gewelven waar ooit de beste wijnen lagen te rusten, zalig toch? In dit gedeelte is er ook een buitenzwembad, een prachtige muzieksauna en een chique infraroodsauna.

In het gedeelte Moenia is badkleding verboden. Vooral het buitenzwembad met middenin een jacuzzi en de volledige houten sauna in de kelder zijn de moeite! In Moenia is het drukker dan in het badkledijgedeelte, maar het is er ook ruimer en uitgebreider. Een trapje helemaal op het einde van de gang leidt naar nóg meer sauna’s. Via deze trappen passeer je links eerst het ijskoude dompelbad. Loop je verder het donker in, dan kom je terecht in het bos van het kasteeldomein. Hier staan vier schattige bubbelsauna’s, gezellig en helemaal ­coronaproof! Onze buitenfavoriet: de enorme kasteelsauna aan de andere kant van de vijver. De gigantische ramen zorgen voor een schitterend zicht op het kasteel en de tuin.

Bubbelen met je bubbel

De voordelen van op regelmatige basis naar een wellness te gaan, zijn eindeloos. Je ontspant ervan, je bloed stroomt beter, je lichaam wordt gezuiverd en het versterkt je weerstand. En laten we eerlijk zijn, eens helemaal zen worden kunnen we in deze turbulente tijden wel extra hard gebruiken.

Het grootste voordeel aan een bezoek in tijden van corona is het beperkte aantal bezoekers. Om ook in de wellness de bezoekers zo veel mogelijk te spreiden heeft Thermae Boetfort een stickersysteem ontwikkeld. Je krijgt op voorhand drie stickers met je naam op. Die stickers plak je dan op een tijdslot naar keuze. Zo kun je twee keer met je eigen bubbel in het bubbelbad en een keer in een stoombad naar keuze. Voor de rest hangt per ruimte het aantal toegelaten personen uit om voldoende afstand te kunnen garanderen. Handig, al kreeg ik ook een beetje stress om de verschillende tijdsblokken en afspraken te onthouden en het uur in de gaten te houden.
Als we het dan toch over bubbels hebben: cava smaakt écht wel beter in een glas dan in een plastic bekertje. En de kartonnen pastabeker en hamburger-in-een-doosje hadden meer iets weg van een festival dan van een luxesauna. Ideaal was het niet, maar in ongewone tijden probeert iedereen er het beste van te maken.

Massage

Voor een massage moet je in het kasteel zelf zijn. Steek in de wachtkamer je hoofd eens door het raampje met de zwaarden en je kijkt recht in de kapel van het kasteel. De masseur neemt je mee naar een van de prachtige zolder­kamertjes onder de eeuwenoude balken. Liever met je vriend of vriendin in een massagekamer? Dat kan! Er zijn in het kasteel verschillende duo- en zelfs triocabines om samen van een massage te genieten.

Wij kregen een zalige Body Relax Massage van 25 minuten. Een Full Body Massage kun je reserveren voor vijftig of zelfs tachtig minuten en de gelaats-, voet- en nekmassages duren 25 minuten. Eens iets anders proberen? De Hawaïaanse Lomi Lomi Massage is zacht en ritmisch. De bedoeling is om je ­levensenergie beter te laten stromen, waardoor blokkades en spanning vrijkomen. Tijdens de Herbal Cocooning Massage gebruikt de masseur verse kruiden en thermische gel. Van een - letterlijk - warm welkom gesproken ...

Praktisch 

Thermae Boetfort, 
Sellaerstraat 42, 
1820 Melsbroek

Het complex is gemakkelijk bereikbaar vanuit 
Mechelen en Brussel.

Slippers, badjas en handdoeken zijn verplicht. Alles is ook te huur aan de receptie.

Toegang tot de thermen kost € 33,90, maar op de website vind je ook verschillende arrangementen met massages. Hotelgasten krijgen na 17 uur 50% korting op de toegangsprijs.

thermae.com

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord