Terug naar overzicht

Unesco voegt 34 sites toe aan Wereldergoedlijst (en deze 7 zijn makkelijk te bezoeken vanuit ons land!)

Unesco voegde eind vorige maand 34 nieuwe sites toe aan haar Werelderfgoedlijst. Wij selecteerden zeven plekken die makkelijk te bezoeken zijn vanuit België. Heb je nog plaats op je bucket list?! 

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

1. Koloniën van Weldadigheid (België, Nederland)

Ligt het aan ons of had jij ook nog nooit van de Koloniën van Weldadigheid gehoord? De zeven koloniën werden gebouwd in het begin van de 19e eeuw in de toenmalige Nederlanden. Momenteel liggen er nog twee in België (in Wortel en Merksplas) en vijf in Nederland. Het doel van deze sites was arme stedelingen een job en onderkomen geven op het platteland. Daarvoor werden duizenden hectaren niemandsland ingericht als kolonie met hoeves en landbouwgronden. Tegenwoordig wonen er uiteraard geen landlopers meer, maar is de geschiedenis van deze sites nog overal voel- en zichtbaar. 

In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over de Kolonies van Wortel- en Merksplas en wie er woonde en werkte. De regio is ook ideaal om te voet of met de fiets te ontdekken. Meer info via kolonie57.be.

2. Cordouan Vuurtoren (Frankrijk)

Le phare de Cordouan is een vuurtoren voor de Atlantische kust in Zuid-Frankrijk die gebouwd werd tussen 1584 tot 1611. De toren ligt op een eilandje dat zeven kilometer in de zee ligt, aan het stadje Royan. De 67,5 meter hoge vuurtoren kan tussen april en november bezocht en beklommen worden. Daarvoor moet je wel eerst een boottocht van 45 minuten maken. Bovenop de toren heb je uitzicht over de oceaan, de kustlijn én de grootste monding van Europa; de samenvloeiing van de rivieren Garonne en Dordogne. 

Meer info en je bezoek plannen via phare-de-cordouan.fr.

3. Mathildenhöhe Darmstadt (Duitsland)

In het Duitse Darmstadt ligt de nieuwe Unesco-Werelderfgoedsite van Mathildenhöhe. Tussen 1899 en 1914 verzamelden verschillende Jugendstil-kunstenaars zich op deze heuvel. De site bestaat uit enkele huizen en bouwwerken die ontworpen zijn door belangrijke Jugendstil (of art nouveau) architecten. De Hochzeitsturm (trouwtoren) steekt er door zijn speciale vorm met kop en schouders bovenuit.

Meer info via mathildenhoehe.eu.

4. Rosia Montana Mijnlandschap (Roemenië)

Rosia Montana is een dorpje in het westen van Roemenië, gelegen in het Apusenigebergte. Rosia verwijst naar de rivier die door het gebied stroomt. Die is rijk aan mineralen, waardoor het water een rode kleur krijgt, vandaar ook de naam Rosia (rood in het Roemeens). 

Meer info via romaniatourism.com.

5. De Portieken van Bologna (Italië)

Als je de eerste keer door Bologna wandelt, vallen de portieken je meteen op. Althans, dat was bij ons toch het geval. Er is geen enkele andere stad die zoveel galerijen kent als Bologna. Alle portieken in de binnenstad zijn samen maar liefst 42 kilometer lang, tel je daar de portieken buiten het stadcentrum nog bij dan kom je aan 62 kilometer! De eerste portieken van de stad ontstonden in de 11e eeuw als oplossing voor de sterke bevolkingsgroei, nu geven ze een uniek karakter aan deze geweldige studentenstad. 

Alle info via bolognawelcome.com.

6. De werken van Jože Plecnik in Ljubljana – Mensgericht stedenbouwkundig ontwerp (Slovenië)

Jože Plecnik was een Sloveense architect die leefde van 1872 tot 1957. Hij ontwierp heel wat gebouwen in de Sloveense hoofdstad Ljubljana en drukte zo zijn stempel op de stad, zoals Gaudi dat in Barcelona deed. Maar ook in de steden Wenen, Praag en Belgrado vind je nog steeds belangrijke werken van hem terug. Een van zijn belangrijkste werken was de nationale- en universiteitsbibliotheek in Ljubljana, die hij ontwierp in 1930. Je kunt ook zijn huis bezoeken, waar nu een museum aan zijn leven is gewijd. 

Meer info via visitljubljana.com.

7. Veertiende-eeuwse frescocycli van Padua (Italië)

In het noorden van Italië, in de studentenstad Padua, vind je unieke fresco's in acht verschillende gebouwen. Die werden geschilderd tussen 1302 en 1397. Vooral de Cappella degli Scrovegni is adembenemend. Het volledige interieur en muren van deze kerk zijn beschilderd door artiest Giotto di Bondone. In 39 afzonderlijke scènes worden de belangrijkste gebeurtenissen van het christendom verteld. 

Wil je de Cappella degli Scrovegni bezoeken? Alle info vind je via cappelladegliscrovegni.it.

Een volledig overzicht van de 34 nieuwe sites, vind je hier

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord