Venetië op het bord

Scroll naar beneden

Glorieus romantisch in het voorjaar, zwoel en tropisch in de zomer, edel in de herfst en verleidelijk en rustig in de winter. Venetië is terecht een populaire citytripbestemming doorheen alle seizoenen. Zeker op het bord, verrast deze Italiaanse grande dame het hele jaar door.

  • Debbie Pappyn
    TekstDebbie Pappyn
  • David De Vleeschauwer
    Foto'sDavid De Vleeschauwer

Wie niet echt houdt van steden die zichzelf te snel heruitvinden, zit met Venetië goed. De stad is berucht om hardnekkig maar elegant te weerstaan aan de moderne wereld. De opulente sfeer van de 18de eeuw hangt er nog steeds, het Venetiaans Carnaval spreekt tot ieders verbeelding en wie met een gondola door de nauwe kanalen vaart, waant zich in een ander tijdperk. Toch waait er ook een vernieuwende wind doorheen deze stad die stilletjesaan in het water zinkt. Sterarchitect Mario Botta gaf de Fondazione Querini Stampalia-galerij een nieuwe look en Tadao Ando renoveerde het Palazzo Grassi en de Fondamenta Dogana alla Salute. Architect Santiago Calavtrava ontwierp de vierde brug naar Venetië en David Chipperfield breidde het Isola di San Michele-kerkhof uit. De laatste jaren openden ook enkele designhotels, wat hippe bars en nieuwe restaurants met chefs die een vernieuwde keuken voorstellen. Het ziet ernaar uit dat La Serenissima eindelijk iets toegeeft aan het nieuwe millennium. In stijl, natuurlijk. 

San Marco

Dit is het kloppende hart van de stad. San Marco heeft de hoogste concentratie van attracties, meestal gelegen rond het gelijknamige plein en kerk. Om deze buurt te verkennen heb je toch wat tijd nodig. Er is veel te zien, het is er bijna altijd druk en er is altijd wel een reden om even uit te rusten op een terrasje en van een koffie of glas wijn te genieten. Let wel op, op het Piazza San Marco en in de gaanderijen mag je gerust op 10 euro of meer per koffie of consumptie rekenen. Ook in de vele luxewinkels in het hart van de stad liggen de prijzen hoger. De indrukwekkende San Marcobasiliek aan het bekende San Marcoplein is een van de indrukwekkendste gebouwen van Venetië, vooral dankzij de extravagante mozaïeken, marmeren vloeren en de ontzagwekkende kunstschatten die de basiliek herbergt. Het met edelstenen belegd altaarstuk en de Tesoro (schatkamer) zijn de pronkstukken van deze kathedraal. Niet te missen is het prachtige uitzicht over de stad vanaf de Campanile. Naast de basiliek van San Marco staat het prachtige Palazzo Ducale, het Dogenpaleis, een mooi voorbeeld van de gotische, niet-religieuze kunst uit Venetië. De gevel is versierd met roze en wit marmer, waardoor het zeer mooi oplicht wanneer de zon erop schijnt. Een andere trekpleister in deze buurt is de Brug der Zuchten, de “Puente de los Suspiros, die zijn naam te danken heeft aan de zuchten van de ter dood veroordeelden die Venetië voor het laatst zagen. Ook een topper is het glamoureuze Palazzo Grassi, vernieuwd door de Japanse architect Tadao Ando, en met een steeds veranderende kunstcollectie en interessante evenementen en exposities. Iets eten en drinken kan in deze buurt in een van Venetië’s meest legendarische plaatsen: Harry’s Bar. Opgericht in 1930 door de Cipriani-familie en nog steeds de geliefde plek van een mooi cliënteel dat hier Bellini’s en martini’s drinkt. Ooit de favoriet van Hemmingway en nu uitgeroepen tot nationaal erfgoed. Heel wat hipper gaat het eraan toe in Centrale, goed weggestopt in een 16de eeuwse palazzo waar ooit de Cinema Centrale zich bevond. Nu is het een van Venetiës meest hippe adressen waar vooral VIP’s en bekende mensen graag komen.

Cannaregio 

Een van de zes sestieri, districten van de stad, en ook de meest noordelijke wijk van Venetië. Canneregio loopt van het treinstation tot de Ponte di Rialto. Je vindt hier ook het oude, Joodse getto met zijn vijf synagogen en de Fondamenta Nuove, vanwaar je een boot kunt nemen naar het San Michele-kerkhof en de eilanden Murano en Burano. De Cannaregio-wijk wordt gekenmerkt door kleine straatjes, winkeltjes, cafés en werkplaatsen. Bezienswaardigheden hier is Ca d'Oro (het huis van goud). Dit paleis heeft een rijkelijk versierd interieur met uitzicht vanuit de loggia’s (balkons) op het Canal Grande. Op de eerste en tweede verdieping bevindt zich kunstgalerie Galleria Franchetti, met een imposante verzameling schilderijen. Il Paradiso Perduto is een lokale favoriet om in deze buurt iets te gaan drinken. De eigenaar is een filosoof en het rustieke decor spreekt boekdelen. Uitgaan in deze buurt kan in Dogado, dat er aan de buitenkant vrij rustig uitziet, maar eenmaal binnenin wordt er gefeest tot in de vroege uurtjes. Het decor bestaat uit Venetiaanse kroonluchters met hightech accenten in metaal.

Santa Croce en San Polo

In deze wijken, die vlak naast elkaar liggen, bevindt zich de Rialtobrug met bijhorende markt. De buurt rond Campo Cesare Battisti is de uitgangs- en partybuurt van Venetië. Je vindt hier veel hippe bars en restaurants met zicht over het Canal Grande die tot in de late uurtjes openblijven. Een goed adres hier is Naranzaria, genoemd naar de oude citrusmarkt die hier vroeger plaatsvond. Vandaag is het een stijlvol familierestaurant met zicht over het Canal Grande en de Rialto Brug. Een goede plek om de aperitivo te nemen. In de toeristische winkeltjes rond de Rialto brug vind je glaswerk uit Murano, schoenen, juwelen, speelgoed en zijde. Vlakbij de brug is een grote markt, de Campo della Pescheria (vismarkt). In de ochtend wordt er nog altijd verse vis verhandeld, maar er zijn ook kraampjes met fruit, bloemen en souvenirs. Dit is van oudsher het commerciële hart van de stad waar bankiers, makelaars en handelaars zakendeden. Naar de late namiddag toe transformeert deze buurt, ook wel de Erbaria genoemd, zich meer naar een place to be om iets te drinken en eten. Een goed adres is MuroVenezia Rialto, een hippe bar waar een mooi cliënteel graag naartoe komt. Popmuziek, vriendelijke bediening en een mooi voorbeeld van het sociale leven in San Polo. Een rustig en ietwat geheim adres om iets te drinken is Al Merca, niet meer dan een toog en ergens goed weggestopt in een hoek van Campo Bella Vienna. Goed voor een glas bier of wijn, al dan niet met een hapje als aperitief, en dit alles in een gemoedelijke sfeer. Ook Taverna del Campiello Remer zal je verrassen. Dit is een restaurantje dat er uitziet alsof het oude Venetië uit lang vervlogen tijden nog steeds bestaat. Gelegen op een charmant binnenplein en overdekt met een druivelaar is dit een absolute must voor wie in een romantische, maar niet toeristische setting iets wil drinken en eten.

Een ander goed adres is Osteria Da Fiore, met een Michelinster, om in een elegante setting de verfijnde keuken van Signora Mara te proeven. Ook zo'n topper, maar iets minder formeel, is Antiche Carampara. Een typische trattoria die al meer dan 100 jaar zijn ding doet met een conviviale en vriendelijke sfeer. Op het menu enkel typische, Venetiaanse visgerechten met het huisgerecht spaghetti in cassopipa, een pasta met een pittige schaalvissaus. Waar George Clooney met zijn Amal trouwde, is een bijna geheim paleis langs de Canale Grande in San Polo. Aman Canale Grande zit verborgen in het Palazzo Papadopoli, gebouwd in de jaren 1550 in opulente renaissancestijl en in de 19de eeuw opgekocht door de adellijke Papadopoulosfamilie die van Corfu naar Venetië verhuisde. Het is een van de grootste privépaleizen langs het Canal Grande met, erg uitzonderlijk, een immense tuin die uitgeeft op het water en eentje achteraan die uitkomt op de wirwar van straatjes van de charmante San Polo-buurt. Nicolò Papadopoli was een van de rijkste Grieken in zijn tijd en stond aan het hoofd van een belangrijke, industriële dynastie. Er werd gezegd van hem dat hij zo welstellend was dat hij zijn eigen golf in de oceaan bezat. Papadopoli kocht dit paleis van meer dan 21.000 vierkante meter in de 18de eeuw en liet het door Michelangelo Guggenheim volledig decoreren. Hij kocht ook twee paleizen ernaast, om een nieuwe vleugel en een riante tuin te creëren. Een kamer komt hier met een stevig prijskaartje (1.150 euro per nacht) maar wie wil, kan hier ook dineren in het Italiaanse restaurant Arva onder toezicht van chef Davide Oldani. Na al dat eten wat cultuur opsnuiven in deze buurt kan ook. Meer kunstwerken vind je bijvoorbeeld in de Santa Maria Gloriosa dei Frari, waaronder twee topwerken van Titiaan.     

Dorsoduro 

Vanaf deze zuidelijk gelegen wijk krijg je een fraai uitzicht op de lagune. Neem zeker de tijd om te slenteren langs de werkplaatsen van de zilversmeden en de ambachtslieden die de typische maskers uit Venetië maken. Een mooi voorbeeld is het winkeltje Trois. Een ouderwetse zaak die al meer dan 50 jaar bestaat en waar je de mooiste textiel in de stad kunt bewonderen en kopen. De eigenaar gebruikt een speciale techniek om op textiel te drukken. In deze wijk liggen twee bekende musea, waaronder het Peggy Guggenheim Museum met een geweldige ligging aan het Canal Grande. Het bestaat uit een uitgebreide collectie moderne kunst. Dan is er ook nog de Gallerie dell' Accademia. Met zijn 24 zalen het belangrijkste museum van de stad. Het geeft een fraai overzicht van de Venetiaanse schilderkunst met toppers van Bellini, Carpaccio, Titiaan, Tintoretto en Canaletto. Het Accademia ligt aan de voet van de Ponte Accademia. Een schat van een bar om iets te eten en drinken (vooral veel wijnen bij het glas) is Cantinone–già Schiavi, recht tegenover een zeer unieke workshop. Dit is een van de laatste gondola workshops in Venetië, dus een absolute parel. Venetië heeft niet echt een uitbundig nachtleven, maar een plezante plek om toch ‘s avonds naartoe te gaan is de Campo Santa Margarita. Spring hier eens binnen bij Ai Do Draghi, aan de noordzijde van het plein en ga voor de typische cocktail van Venetië, de Spritz. Wat verder gelegen langs de Zattere, het mooie en wijde wandelpad langs het water, ligt El Chioschetto, de perfecte plek voor een deugddoende pitstop. Tafeltjes met stoelen vlak aan het water en met zicht over het Giudecca-kanaal en betaalbare drankjes, cocktails en fijne hapjes. Veel studenten hier dankzij de nabijgelegen Ca’ Foscari universiteit. Wie wil uitgaan in deze buurt, kan in de Venice Jazz Club terecht. Een intieme club waar livemuziek wordt gespeeld van bossa nova tot klassieke jazz. Kleine bistrotafeltjes, met kaarsen verlicht en een zeer sfeervolle setting. Een beetje weg van de gebaande paden ligt Esto Vini e Cucina, een wijnbar met een indrukwekkende selectie van 700 biologische wijntjes. Perfect om een aperitivo te drinken met verfijnde hapjes.

Castello

Dit is de grootste wijk van Venetië en wordt gedomineerd door het Arsenale, het industriële hart van Castello. Op de grote werven van het Arsenale werden ooit de oorlogsschepen van Venetië gemaakt. Nu wordt het gedeeltelijk door de Biennales in Venetië gebruikt. De populairste straat is de Riva degli Schiavoni met wat verder de andere kant van de Brug der Zuchten. Deze promenade langs het water is vaak erg druk. Aan het einde van de promenade bevindt zich een park De ‘Giardini di Castello’, om even weg van de drukte te gaan. Ons favoriete adres is Osteria Alle Testiere, een moderne versie van een typische bacaro (een klein restaurantje waar je snel kan een culinaire pitstop houden) met houten tafels, een informele sfeer en in dit geval, een eenvoudig maar creatief menu met enkel visgerechten.

La Giudecca 

Deze wijk ligt ten zuiden van Venetië en is eigenlijk een dun, lang eiland dat een compleet andere sfeer heeft dan de rest van de stad. Vroeger was dit een van de armste gebieden van Venetië, terwijl het nu een opkomende buurt is waar veel grote en bekende luxehotels zoals het Molino Stucky Hilton hotel en de grande dame Cipriani hotel liggen. Vanaf het terras van het hotel krijg je een zicht op de lagune en het Dogenpaleis alsof het een schilderijtje is. Laat het budget niet toe om hier te overnachten, probeer dan een van de restaurants. Er is het gourmet Oro Restaurant met een Michelin ster, Cip’s Club met fantastisch terras en zicht op Sint Marcusplein en het Porticciolo restaurant, perfect voor een lichte lunch. Hier geraken doe je met de privéboot van het hotel op nog geen vier minuutjes varen van Sint Marcusplein.   

Een vrij nieuw en erg betaalbaar logeeradres in Giudecca is het Generator Hostel. In een oude opslagplaats voor graan boek je een van de 36 kamers die een mix zijn van privé dubbele kamers, penthouses en slaapzalen. Een privékamer kan hier al vanaf 60 euro en 14 euro voor een bed in een slaapzaal. Wie zegt nu nog dat Venetië onbetaalbaar is?

San Clemente & Isole delle Rose

Een privé-eilandje van bijna 7 hectares groot dat met een gratis bootshuttle te bereiken is vanaf het San Marcoplein: San Clemente wordt omringd door lagune en het enige adres op het eilandje is het San Clemente Palace Kempinski. Een uniek adres om te logeren, weg van de drukte van de stad, al relaxend aan het grote zwembad, maar evengoed een must do om van een lichte lunch, een koffie of romantisch diner te komen genieten. Acquerello is een luxueuze refuge met fantastisch terras en zicht op de lagune. De Napolitaanse chef brengt een keuken die vooral focust op de Med, op een elegante en moderne manier. Een ander privé-eiland dat ideaal is om een namiddag de drukte te ontvluchten is het Rozeneiland waar de nieuwe JW Marriott te vinden is. Een van de nieuwste bastions van luxe waar er zelfs heuse villa’s zijn met eigen zwembad die uitkijken over de lagune. Er zijn terug gratis shuttles (15 minuten) vanaf het San Marcoplein naar dit eiland dat dateert uit 1870 en begin de 20ste eeuw was er een ziekenhuis dat speciaal gericht was op problemen met luchtwegen. Nu staat het eiland van 16 hectare groot en de royale tuinen van 14 hectares in het teken van luxe met het hotel en restaurants en bar zoals het casual en betaalbare Cucina restaurant, het rooftop restaurant Sagra en de fine dining Dopolavoro dat in 2015 zijn eerste ster kreeg. Een vijfgangenmenu kan hier al vanaf 98 euro, zonder wijn.  

Net buiten de stad

Torcello is een eilandje dat populair is bij dagjesbezoekers maar toch een relatief rustige uitstraling heeft. Uit geschriften blijkt dat Torcello het moedereiland van Venetië is, waar de eerste bewoners leefden en de stad zich uitbreidde. Een goed adres en voor ons de grootste reden om naar het eilandje af te varen is Locanda Cirpriani. Een fantastisch restaurant, met enkele kamers, dat meer de uitstraling heeft van een gezellige maison d’hôte. In de winter brandt het haardvuur en in de zomer zit iedereen in de tuin, die gevuld is met geurige planten en bloemen. Op het bord verschijnen vooral eenvoudige maar perfect bereide gerechten, een lokale vissoep, een risotto met seizoensgroentjes of gegrilde octopus met delicate, gemarineerde paprikastreepjes. Zeker voor wie met de wagen naar Venetië komt, is het handig om ook rond de lagune zelf enkele pareltjes van restaurants te ontdekken. Neem nu Antica Osteria Cera, een 2-sterren Michelin adres in Lughetto di Campagna Lupia. Al vijftig jaar lang runt de Cera-familie dit restaurant waar simpliciteit, ondanks de vele accolades, belangrijk is. Zowel in het simpel en witte decor als op het bord. Bourgondiërs komen hier graag terug voor de koude spaghettini met lokale garnalen, een delicate saus van pistacchio en kappertjes. Een lunch kan hier al vanaf 60 euro en de familie biedt ook een “last minute” optie aan voor wanneer er een tafeltje vrijkomt zodat de prijs iets lager ligt dan het standaardmenu. Verblijf je in Venetië, dan is het 25 minuutjes per taxi naar Lunghetto.

Praktisch

Vanuit Brussel zijn er bijna elke dag rechtstreekse vluchten naar Venetië met Brussels Airlines in ongeveer 1u40min. Marco Polo Venice Airport ligt op zo'n 12 km van hartje Venetië. Naar het centrum kan je in ongeveer 25 minuten met de bus tot Piazzale di Roma. Dit kost ongeveer 5 euro voor een enkel en 9 euro voor heen en terug. Met een taxi die over het land gaat, kan ook. Reken tussen de 30 en 50 euro per rit. Er zit natuurlijk veel kans in dat de taxi niet tot vlak bij het hotel geraakt omdat het centrum van Venetië niet per auto bereikbaar is. De fijnste manier om het centrum te bereiken zijn de boten. Er zijn de gele boten met het opschrift Alilaguna (een soort van busdienst op het water) die je op ongeveer 1u30min tot aan het San Marcoplein brengen, een retourtje kost ongeveer 23 euro. Voor wie niet op voorhand reserveerde, zijn voor de waterbusdiensten kaartjes verkrijgbaar in de aankomsthal. Je kunt ook kiezen tussen gedeelde boten of privéboten van private maatschappijen. Reken op ongeveer 27 euro per persoon (50 euro retour) voor een enkeltje in een gedeelde boot die je meestal tot dicht bij elk hotel aan het water brengt. Een privétransfer met een taxiboot kost ongeveer 105 euro voor maximaal 3 personen. Die brengt je van de luchthaven tot aan het hotel. Op de website www.veniceconnected.com kan je allerlei travelcards voor het openbare vervoer (boot, bus) in Venetië kopen, al dan niet in combinatie met een luchthaventransfer.  

De lekkerste eetplekjes in Venetië

Estro Vino e Cucina, www.estrovenezia.com
Antica Osteria Cera, www.osteriacera.it
Locanda Cipriani, www.locandacipriani.com
Dopolavoro in de JW Marriott, www.jwvenice.com
Osteria Alle Testiere, www.osterialletestiere.it
Osteria da Fiore, www.dafiore.net
Antiche Carampane, www.antichecarampane.com
Arva, Aman Venice, www.aman.com

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord