Verhuren via Airbnb: zo doe je het goed

Scroll naar beneden

Bezit je een vakantiewoning of een tweede verblijf dat vaker niet dan wel wordt bewoond, dan is Airbnb misschien iets voor jou. Als een soort marktplaats kan je op het online platform een kamer of een volledige woonst aanbieden aan vakantiegangers.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Met ongeveer 10.000 zijn we intussen al, Belgen die een slaapplek aanbieden op Airbnb. Van 35 euro voor een overnachting in een art deco-appartement tot 900 euro voor een nacht met vrienden in een luxe vakantiewoning in de Vlaamse Ardennen. De zee van betaalbare of unieke accommodaties is haast oneindig diep. Is er in je huis nog een bed dat bijna altijd onbeslapen blijft of wil je nog iets extra verdienen aan je tweede woning, dan kan je die op Airbnb aanbieden aan een prijs die je zelf bepaalt. 

Aan de slag

Hoe begin je eraan? Registreer je op de website, maak een profiel aan en selecteer het type accommodatie (kamer, volledig appartement, etc.) dat je van plan bent te verhuren. Vertel vervolgens meer over de locatie, de voorzieningen, de voorwaarden, eventuele schoonmaakkosten en noem maar op. Kies tot slot een huurprijs. Hou er rekening mee dat 3% van je vraagprijs naar Airbnb gaat voor de verwerking van de betalingen. Daarbovenop rekent Airbnb ook nog eens een servicekost aan die bovenop de huurprijs komt en doorgerekend wordt aan je gasten om bepaalde diensten te kunnen aanbieden, zoals een klantendienst. 

Legale verplichtingen

Inkomsten moet je natuurlijk ook aangeven. Hoe je dat moet doen hangt af van hoe vaak je ruimte verhuurt en of je daar al dan niet nog extra diensten bij aanbiedt. Hou in elk geval je administratie goed bij. De verplichtingen voor het runnen van een Airbnb accommodatie verschillen per gewest. Vooral in Brussels zijn de regels anders. Ook gemeenten kunnen regels opleggen, bijvoorbeeld over ruimtelijke ordening of een toeristenbelasting. Informeer dus op voorhand goed bij de lokale overheidsdiensten zodat je in orde bent. Elke Airbnb-verhuurder, of je nu beginneling bent of doorgewinterde aanbieder, valt onder het Vlaams Logiesdecreet. Dit betekent dat je accommodatie aan bepaalde minimumeisen moet voldoen op vlak van bijvoorbeeld comfort, hygiëne, brandveiligheid en onderhoud. Vergeet je accommodatie zeker niet aan te melden op het uitbatersportaal van Toerisme Vlaanderen. Je kan bij Toerisme Vlaanderen ook een erkenning aanvragen. Hou er rekening mee dat als je de benaming vakantiewoning of B&B gebruikt, je aan bijkomende voorwaarden moet voldoen op vlak van kwaliteit. Je hebt in elk geval een brandveiligheidsattest nodig voor je begint en dubbelcheck ook even je verzekeringspolis bij je makelaar. Alle info staat op www.toerismevlaanderen.be/logiesdecreet

5 tips voor een vlotte start   

1. Zorg voor mooie foto's

Foto's zeggen meer dan duizend woorden. Al beschrijf je je stekje nog zo mooi, als de foto's tegenvallen, haken potentiële huurders mogelijk af. Creëer met je foto's een sfeervolle setting in en rond je huis, maak het persoonlijk met enkele attributen zoals boeken, ... Kortom, illustreer dat je vakantiewoning een plek is om heerlijk te vertoeven. Wist je trouwens dat Airbnb ook zelf een professionele fotoservice aanbiedt? De fotoshoot is gratis en het zou je ongeveer 40% meer clicks opleveren, weet Philippe Coulon, directeur Airbnb in België. 

2. Positieve feedback helpt je vooruit

Heb je een eerste gast over de vloer gehad? Die zal na afloop een recensie schrijven over jouw pand en over je rol als gastvrouw- of heer. Deze beoordeling kan door iedereen gelezen worden, dus zeker in het begin is positieve feedback van cruciaal belang voor je geloofwaardigheid en om je aantal boekingen vooruit te helpen. Leg je gasten dus maar extra in de watten! Probeer ze persoonlijk te ontvangen, voorzie een leuk welkomstgeschenkje (chocolade scoort altijd goed bij buitenlandse gasten), voorzie plannetjes en andere info van de stad waar je woont en deel je favoriete hotspots in de omgeving. 

3. Geef een aantrekkelijke (maar eerlijke) omschrijving

Steek voldoende tijd in de omschrijving van je accommodatie en omgeving. Het moet geen paginalange lofzang worden, maar probeer uitnodigend te vertellen over wat je te bieden hebt. Enthousiasme werkt aanstekelijk! Spreek je meerdere talen, speel die troef uit om twijfelaars over de streep te trekken. Geef ook voldoende details (zijn huisdieren toegelaten, is er openbaar vervoer in de buurt en noem maar op) om te vermijden dat de eerste berichten die je krijgt alleen maar vragen zijn over praktische details. Even belangrijk als een uitvoerige beschrijving: wees eerlijk. Het heeft geen zin om een kamer groter voor te stellen dan ze is of om de afstand naar het centrum te halveren. Valse beweringen zullen hun weerslag hebben op de beoordelingen die verhuurders je geven. Zijn er ruimtes waar je liever niet hebt dat de huurders komen of mogen ze de trap niet op met schoenen, voorzie dan een briefje met de huisregels die de gasten moeten respecteren. Je kan de belangrijkste huisregels ook online invoegen bij de omschrijving. 

4. Reageer snel 

Krijg je een aanvraag van een potentiële huurder, wees er dan als de kippen bij om te antwoorden. Vaak informeren huurders bij meerdere Airbnb'ers of er plaats vrij is, dus hoe sneller je antwoordt, hoe groter de kans dat de huurder uiteindelijk voor jouw aanbieding zal kiezen. Jouw reactiesnelheid wordt ook publiek op de site gezet. Zit je niet de hele dag aan je computer dan kan je de speciale sms-service van Airbnb activeren. Zodra iemand een reserveringsaanvraag doet, ontvang je een tekstbericht.  

5. Hou het schoon, maar overdrijf niet 

Het spreekt voor zich dat je als verhuurder zorgt dat je accomodatie er netjes bijligt. Van de keuken tot de woonkamer, de badkamer en de slaapkamer van de huurder: zelfs al run je geen hotel of bed&breakfast, properheid is van even groot belang. Al betekent dat niet dat je huis volledig van alle persoonlijke decoraties moet gaan strippen. Een deel van de charme om in een Airbnb-accommodatie te verblijven is net die persoonlijke toets. Huurders willen echt het gevoel hebben dat ze bij iemand in huis logeren. De muziekpartituren in de hoek, de foto's aan de muren, de briefjes op de koelkast, de knuffelberen van de kids, de 'hij' en 'zij' handdoeken in de badkamer: samen creëren ze het unieke thuisgevoel. Je hoeft dus de sporen van je eigen aanwezigheid helemaal niet uit te vegen. 

Airbnb voorziet ook zelf in heel wat praktische tips en aanbevelingen om te starten of om jezelf als host te verbeteren. Op www.airbnb-toolkits.com vind je een reeks handleidingen.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord