Terug naar overzicht

Voorbij overtoerisme: citytrip Hamburg

Even of zelfs mooier dan de platgetreden paden. Daar gaan we in deze Goodbye-reeks naar op zoek. Venetië, Machu Picchu en de Taj Mahal mogen dan op vele to-do-before-you-die-lijstjes staan, de alternatieven zijn niet min. Prop ze er dus maar snel tussen. Weg van het overtoerisme betekent een diepere connectie met je bestemming. Laat ons zo een klein steentje verleggen om van betere plekjes een nog prachtigere planeet te maken. Deze week ruilen we de volle Amsterdamse grachten in voor het up-and-coming Hamburg.

  • Jente De Roust
    TekstJente De Roust

Op je bucketlist: Amsterdam

Fietsen langs de Amsterdamse grachten, winkels vol Goudse goud, geurende coffeeshops… Clichés die net als de duizenden Amsterdammertjes, de iconische trottoirpaaltjes, het imago van de stad bepalen. Ze zijn dan ook met om en bij de 8,5 miljoen: het aantal toeristen die de Nederlandse hoofdstad aandoen. Ze overtreffen ruimschoots de 1,5 miljoen inwoners. Ondanks de unieke cultuurschatten, groeide de laatste jaren de druk om het kip-zonder-kop-toerisme - het toerisme zonder enige diepgang - uit te laten doven. Ondertussen verbiedt de stad in een aantal wijken de verhuur van Airbnb’s, wil de burgemeester de Wallen sluiten en wordt op termijn de passagiersterminal voor cruises verderop geplaatst. Het Venetië van het Noorden is volgens ons goed op weg om een antwoord te bieden aan het overtoerisme. Maar zolang je lang hoeft aan te schuiven aan het Anne Frankhuis of over de koppen loopt op de Walletjes, overweeg je maar al te beter voor een alternatieve Europese stad.

Overweeg: Hamburg

De Elbemetropool Hamburg is een van de minder gekende Duitse steden, en een perfect alternatief voor Amsterdam als je het ons vraagt. Fietsen over de kanaalbruggen van Speicherstadt, halve liters klinken in de typische Biergärten, koffie sippen in een hippe koffiebars: Hamburg is de stad van de levensgenieters. De laatste jaren transformeerde de stad van een grijze havenstad tot een van de meest gewilde Duitse steden, met als kroonjuweel de Elbphilharmonie. Dit knap architectonisch staaltje op HafenCity staat symbool voor de herrijzenis van de stad. Vandaag de dag is Hamburg een diverse stad die zich stillaan kan meten aan z’n Berlijns broertje. Reken daar maar een heuse Bunkerclub, beach bars à la Hamburg del Mar en de hipsterbuurt Sternschanze bij. We zouden bijna de verschillende verborgen bierkelders en -tuinen vergeten. Niet voor niets door en door Duits. Over de Brattwürstkraampjes op de hoeken van de straat maar gezwegen. Goed, we denken dat het nu wel duidelijk is: Hamburg, los geht’s!

Plan je volgende citytrip naar Hamburg via hamburg.com.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord