Welke kleding heb je nodig voor lange fietstochten?

Scroll naar beneden

Geschreven met branded content van Bikester.

Bij een fietsvakantie met lange fietstochten heb je natuurlijk een goede fiets nodig, net als heel wat spulletjes om spoedreparaties uit te voeren. Daar besteden veel wielrenners terecht aandacht aan. Wat echter al eens wordt vergeten, is het belang van passende fietskleding. Zeker bij lange fietstochten is dat echt wel een aandachtspunt. We leggen uit welke fietskleding je nodig hebt, maar relativeren meteen ook het een en ander. Ook persoonlijke zaken spelen namelijk een rol. Het is niet mogelijk om zomaar een kant-en-klaar boodschappenlijstje van het internet te plukken.

Fietskleding voor lange fietstochten: afhankelijk van de temperatuur

Bij het kopen van fietskleding dient in de eerste plaats rekening te worden gehouden met het klimaat en het weer. Bij temperaturen van meer dan 20 graden volstaat een korte broek met een kort fietsshirt. Een ondershirt blijft wel aan te raden. Daarnaast raden we aan om te kiezen voor een shirt met een voldoende lange rits. Dan kan je de rits wat meer of minder openen, afhankelijk van de verkoeling die je nodig hebt. Bij lagere temperaturen, tussen 15 en 20 graden, is het kiezen van goede fietskleding iets complexer. Vaak heb je het 's ochtends wat frisjes en wordt het nadien warmer. Een goed idee is kiezen voor losse been- en armstukken die je eventueel kunt aan- en uittrekken.

Bij lagere temperaturen moet je je echt wel goed induffelen. Dat wil zeggen dat je een lange broek moet dragen en dat je niet alleen een fietsjas nodig hebt, maar ook beenstukken, overschoenen, een ondershirt en handschoenen. Je kan dergelijke fietskledij online kopen bij Bikester. Bikester is een online fietsenwinkel die niet alleen klassieke fietsen en elektrische fietsen verkoopt, maar ook fietskleding, fietsaccessoires en fietsonderdelen.

Rekening houden met je persoonlijke behoeften

Natuurlijk is het ook altijd afhankelijk van wat voor fietser je bent. De behoeften van een sportfietser zijn nu eenmaal anders dan deze van een vrijetijdsfietser die een enkele keer een lange fietstocht maakt. Bij een sportfietser zal de kleding gestroomlijnd en licht moeten zijn. Door een optimale luchtweerstand te garanderen, zijn betere prestaties mogelijk.

Trek je dan weer met je mountainbike de Oostenrijkse bergen in, dan zal je natuurlijk op zoek zijn naar fietskleding met veel bewegingsvrijheid. Maar ook wat meer bescherming is welkom, want valpartijen zijn altijd mogelijk. Bij lange fietstochten zal men kiezen voor een jersey met rugvakken om bijvoorbeeld snacks in op te bergen. Het is met andere woorden niet zo eenvoudig om te zeggen welke kleding je nodig hebt voor een lange fietstocht. Het is afhankelijk van veel factoren.

Fietshelm en reflecterende fietskleding

Hoe dan ook is er een constante: zorg ervoor dat je veilig fietst. Zeker bij lange fietstochten bestaat het risico dat je minder aandachtig wordt, terwijl je misschien ook al eens fietst als het donker is. Zorg er daarom voor dat je goed zichtbaar bent. Dat wil zeggen: goede fietsverlichting en reflectoren. Maar ook: fietskleding met reflecterende elementen. Ook het dragen van een fietshelm is aan te raden. Bij fietstochten in het buitenland kan dat zelfs verplicht zijn. Onder andere in Spanje is een fietshelm buiten de bebouwde kom verplicht. In veel Europese landen is een fietshelm voor volwassenen niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden. Via deze website van Europa ontdek je eenvoudig de toepasselijke verkeersregels in de verschillende Europese landen.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord