Terug naar overzicht

Wijn uit... Podravje

Slovenië heeft een wijngeschiedenis die teruggaat tot in de oudheid en telt drie wijnregio's die nog steeds volop aan het groeien zijn. De grootste is Podravje, een streek vol geschiedenis en de thuishaven van de Sloveense schuimwijn.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Diepgewortelde traditie

Slovenië mag dan misschien geen traditioneel wijnland zijn, de wijnbouw is er even oud als de straat. In Maribor, de grootste stad van Podravje, vind je hier ook tastbaar bewijs van. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden hier is Stara trta (ook wel 'Old Vine' genoemd), met een leeftijd van meer dan vierhonderd jaar de oudste wijnrank ter wereld. In het bijhorende museum Old Vine House kom je alles te weten over de plaatselijke wijnbouw. Dat Maribor een epicentrum is voor de Sloveense wijncultuur, bewijst ook Vinakova Klet, een van de grootste en oudste wijnkelders van Centraal Europa. Hier liggen alle wijnen van Maribor te rijpen en in het wijnarchief worden flessen van de beste wijnoogsten bewaard. Wil je een eerste kennismaking met Sloveense wijnen, dan is dit de uitgelezen plaats.

Duitse invloed

Podravje staat in de eerste plaats bekend voor haar witte wijnen, met welschriesling en furmint als de meestgebruikte druiven. De Duitse invloed is in de regio goed voelbaar, maar door het continentale klimaat met warme zomers hebben de wijnen uit Padrovje meer aroma's en finesse in vergelijking met Duitse wijnen. In Padrovje worden ook verschillende gelauwerde dessertwijnen geproduceerd. De regio staat echter vooral bekend voor haar mousserende wijnen, die hier al sinds het begin van de 18de eeuw gemaakt worden. De laatste jaren zetten de wijnboeren hier ook steeds meer in op rode wijnen, wat het aanbod in Podravje ook steeds gevarieerder maakt.

Wijntoerisme

De Old Vine in Maribor is een ideale startplek om kennis te maken met het wijnlandschap van de streek. Hier beginnen namelijk drie wijnroutes die je al fietsend langs wijngaarden en verschillende 'vinoteca's' brengen, waar je uiteraard de lokale wijnen kan gaan proeven. De routes kronkelen langs de rivier Drava en brengen je door het prachtige heuvellandschap van de streek. De routes zijn echter zo opgesteld dat iedereen ze aankan. Wie wil, kan ook een elektrische fiets huren. Deze tochten zijn met andere woorden geschikt voor families, mountainbikers en recreatieve fietsers.

En het wijntoerisme gaat in Slovenië nog wat verder: elk jaar vinden over heel het land festiviteiten plaats met de wijnbouw als centraal thema. Opnieuw in Maribor vindt elk najaar het Old Vine Festival plaats, waarbij de druiven van de Old Vine plechtig en volgens de oude traditie geoogst worden, om vervolgens gewogen, opgemeten en geanalyseerd worden. Een waar gebeuren dat tal van toeristen naar de stad lokt! Wil je zelf meehelpen aan de druivenpluk? Trek dan zeker eens naar de oogst in Lendava of Prlekija, waar vanaf begin oktober helpende handen meer dan welkom zijn.

Dé hoogdag voor de Sloveense wijncultuur is echter Sint Maarten op 11 november. Dan wordt de nieuwe wijnoogst gevierd en wordt in heel Slovenië lekker gegeten en gedronken. Een unieke belevenis die ook de grootste wijnliefhebbers zal verrassen!

Wie zich helemaal wil onderdompelen in de Sloveense wijncultuur en op zoek is naar een originele logeerplek, zit dan weer goed in Ptuj. In de Wine Village kan je gaan glampen in een houten wijnton. Origineel én comfortabel! Meer info via www.sava-camping.com.

Meer weten?

Wil je de wijnen van Podravje met jouw eigen ogen en smaakpapillen ontdekken? Alle informatie vind je via www.slovenia.info.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord