Wintersport anders: wel in de sneeuw, niet op de latten

Scroll naar beneden

De hele dag op de latten, dat is verleden tijd. Op wintervakantie gaat het niet meer louter om het skiën, maar wel om de totaalbeleving. En daar horen ook allerlei andere activiteiten en ervaringen bij, op, boven én naast de piste! Of je nu een voorzichtige beginner bent of een geboren adrenalinejunkie, je zal je niet vervelen in de sneeuw.

  • Tine Hemeryck
    TekstTine Hemeryck

Voor de relax lovers

Ice floating: Neen, niet in bikini, maar in een survival suit glij je tussen de ijsbrokken het ijskoude water in. Eigenlijk is het meer dobberen dan zwemmen, want door het pak blijft je lichaam lekker warm en blijf je gewoon drijven, een originele manier om van de omgeving, de natuur en de openlucht te genieten.

Populair in Fins Lapland, zoals in Ylläs. Meer info via www.safartica.com

Ritje met de paardenkoets: Wie het niet moet hebben van de kicks en de halsbrekende toeren op de pistes, kan ook gezellig een tochtje maken met een arrenslee of sneeuwkoets. Te paard door de sneeuw, dat is het toppunt van romantiek!

Populair in Tirol zoals in het Ötztal, maar net zo goed in Noorwegen, bijvoorbeeld in Røros. Meer info via www.oetztal.com en www.roros.no

Wellness: Na de sauna een sneeuwengel maken of een jacuzzi diep in de sneeuw, het hoeft geen loutere après-ski activiteit te zijn. Je kan het ook gewoon in de plaats doen van skiën, zeker als je weet dat de locaties van heel wat sauna's en jacuzzi's alle verbeelding tarten! 

Waar? In Finland en Zweden vind je spectaculaire wellness locaties, maar ook in het Zwitserse Engelberg. Meer info via www.engelberg.ch 

Vissen op het ijs: Een ijsboor, warme kleding en een vishengel, meer heb je niet nodig om van een excursie ijsvissen te genieten, behalve geduld. Terwijl je geniet van de serene rust om je heen, warm je je op bij een zelfgestookt vuurtje en met een beetje geluk staat er vers gegrilde vis op het menu, al gaat het bij het ijsvissen meer om de ervaring dan om de vangst.

Waar? Vooral in het noorden, bijvoorbeeld in het Noorse Finnmark. Meer info via www.finnmark.no

Slapen onder de sterren: in een sneeuwlandschap hoog boven de zeespiegel kan zelfs slapen een belevenis zijn. Je hebt ze waarschijnlijk wel al eens op foto gezien, de beroemde glazen iglo's van het Kakslautanen Arctic Resort in Fins Lapland. De iglo’s liggen midden in een afgelegen stukje natuur genesteld en hebben een glazen dak, zodat je de sterren en het noorderlicht aan de nachtelijke hemel kan spotten vanuit je bed. Nieuw dit jaar in het resort zijn de Kelo iglo's, gelegen in de West Village van het resort. Hier worden glazen iglo's gecombineerd met blokhutten die uitgerust is met een sauna, open haard, keuken en badkamer. Op die manier kan je toch slapen boven een open hemel, zonder in comfort in te moeten boeten. Met het Arctic Fun arrangement van Gallia verblijf je een nacht in één van de nieuwe glazen iglo’s midden in de natuur.

Meer info bij de Belgische touroperator Gallia, via www.gallia.be

Voor de voorzichtige beginner

Sneeuwschoenwandelen: Hipsters noemen het Nordic snowshoeing en in Frankrijk spreken ze van raquette à neige. Je wandelt door de sneeuw op speciale schoenen waar sneeuwraketten onder bevestigd zijn. Zo wordt je gewicht verdeeld over een groter oppervlak en zak je niet door de sneeuw zoals met gewone schoenen wel het geval zou zijn. In het begin is het wennen, maar wie kan wandelen, kan ook sneeuwwandelen. Onderweg geniet van de stilte in de besneeuwde bergen, je komt je op adembenemend mooie plekjes waar je enkel te voet kan geraken en omdat het veel langzamer gaat dan skiën, heb je alle tijd om het landschap en de indrukken onderweg in je op te nemen.

Waar? Op zo goed als elke wintersportbestemming, bijvoorbeeld in Villach in Oostenrijk en in het Italiaanse Zuid-Tirol. Meer info via www.villach.atwww.villach.at en www.suedtirol.info

Sleeslingeren in groep: In groep van een berg afglijden? Dat doe je met een sleeketting, ook wel ‘snake gliss’ genoemd. Meerdere sleeën worden aan elkaar vastgemaakt en je neemt achter elkaar plaats om vervolgens de afdaling met zijn allen in te zetten, kronkelend als een slang. Sturen doet de persoon op kop, met de lege slee voor hem. Het is een ideale activiteit om kinderen met sneeuwsport kennis te laten maken of gewoon voor wat plezier onder vrienden. Op sommige locaties kan je tot wel dertig mensen één ketting vormen.

Waar? In verschillende skistations in de Pyreneeën, de Hautes Alpes en de Savoie. Meer info via www.snake-gliss.com

Segway trekking: Geen latten en geen slee, maar wel twee wielen in de sneeuw. De Segway ken je vooral van de stedentrips in de zomer, maar je kan er net zo goed een excursie mee maken tijdens je wintersportvakantie. Zonder veel inspanning maak je een verkenningstocht door het skidorp of de stad waar je verblijft. Je kan er ook een heuse trektocht mee maken.

Waar? Op tal van verschillende locaties in verschillende wintersportlanden, bijvoorbeeld in het Oostenrijkse Flachau en ValThorens in Frankrijk. Meer info via www.flachau.com en www.valthorens.com

Rollercoaster in de sneeuw: Wie houdt van de rollercoasters in pretparken zal ook dol zijn op de alpine coasters. Op een moderne slee glij je over een monorail de bergklank af. Sommige ‘alpine coaster’ trajecten zijn 1 tot wel 15 kilometer lang! Gejuich en gejubel voor het hele gezin want het is volkomen ongevaarlijk: met een stick bepaal je zelf je snelheid.

Waar? Op verschillende wintersportlocaties, waaronder op 3.000 meter hoogte in Glacier3000 in Zwitersland. Meer info via www.glacier3000.ch

Voor de avonturier

Quad of scooter excursie: Met een quad race race je over bevroren meren, ruige vlaktes en door dichte bossen, kriskras door het sneeuwlandschap. Volg de sporen door de sneeuw of ga off-road, je kiest zelf de moeilijkheidsgraad. Hier en daar kan je zelfs rijden bij zonsondergang, wat de ervaring in de witte wildernis des te bijzonder maakt.

Waar? Op verschillende locaties, waaronder in Scandinavië. Bijvoorbeeld in Iso-Syöte in Finland. Meer info via www.syote.fi

Husky- en rendiertochten: de besneeuwde bergandschappen zijn niet enkel een paradijs voor wintersporters en adrenalinejunkies. Ook Syberische huskies voelen zich hier thuis. Ga in de kar zitten die achter de honden is gespannen en laat je rijden, of neem de plaats in van de musher en bestuur zelf de slee. De instructies en commando's zijn kort en duidelijk, maar de beste manier om het te leren is gewoon door het te doen. Even bijzonder is een sledetocht met rendieren. Niet alleen zie je deze majestueuze dieren in actie, het is ook een unieke kans om ze voor- en nadien van heel dichtbij bewonderen.

Waar? Populair in Lapland, bijvoorbeeld in de Noorse provincie Troms. Meer info via www.tromsoarcticreindeer.com

Moderne sleesensaties: Traditionele houten sleeën zijn nog altijd populair en om het rodelen naar een nog hoger niveau te tillen kan je ook opteren voor een ritje 'nachtrodelen': van de piste afglijden in het donker, op een al dan niet verlicht traject. Daarnaast zijn intussen ook allerlei nieuwe varianten ontstaan voor een modernesleesensatie, zoals de Yooner: een zadel op een skilat, met een hendel die je kan gebruiken als houvast en als rem.

Waar? Met de Yooner in le Nancy.

Mee met de pistebully: als copiloot mag je na sluitingstijd van de pistes mee in de cockpit van de reuzenmachines die elke avond de sneeuw weer mooi glad rijden. 

Waar? Op verschillende locaties.

Voor sportievelingen

Fatbiken: Fietsen door de sneeuw! Door de superdikke rubberen banden en aangepaste velgen en frame heb je een goede grip op de besneeuwde ondergrond en kan je bovendien makkelijker remmen. Hier en daar duiken ook al elektrische fat bikes op, voor dezelfde ervaring met iets minder beenwerk.

Waar? Op verschillende locaties. In het Val d’Arly hebben ze een electrische fat bikes.

Schaatsen: De ijzers onderbinden en rondjes draaien op het ijs wordt plots stukken bijzonderder als je het in openlucht kan doen op een natuurlijk bevroren meer tussen de bergen. Je skills doen er niet toe: of je nu gewoon op je eigen tempo wil schaatsen, gewoon wat rond wil dollen of een wedstrijdje wil houden, alles is mogelijk. Wie het ambitieuzer ziet kan ook tekenen voor een heuse trektocht op schaatsen, met gids.

Waar? In Zweden op het Lipnomeer of het Vätternmeer, of in Oostenrijk op de Weissensee.

IJsduiken: Kopje onder voor een ontdekkingstocht onder bevroren meren. De ijslaag zorgt ervoor dat het water eronder tot stilstand komt en mooi helder is, waardoor je heel ver kan zien. Je hoeft geen ervaren duiker te zijn om het te proberen en door het hermetisch afgesloten pak merk je niets van de koude. Geniet van de stilte, de schoonheid en de lichtschitteringen.

Waar? Op verschillende locaties. Onder meer in Val Thorens, aan de Weissensee en in Tignes.

Skiën met een paard: Wie kan skiën op een beginnersniveau, kan zich ook aan ski-joëring wagen, waarbij je op ski's voortgetrokken wordt door een paard. Je houdt zelf de teugels vast en krijgt instructies om de snelheid en richting van het paard te bepalen. Wie geen solorit ziet zitten kan op pad met een instructeur die je te paard of op de ski's begeleidt. Ook de kids kunnen meedoen:  voor hen staat een pony klaar.

Waar? Op verschillende locaties, bijvoorbeeld in Chamonix in de Haute-Savoie, aan de voet van de Mont Blanc. Meer info via www.chamonix.com

Gletsjerwandelen: Wandelen op een gletsjer doe je beter niet alleen: de verborgen scheuren in de ijsmassa kunnen bedrieglijk diep zijn en het ijs hier en daar scherp en spikglad. Om je toch die onvergetelijke ervaring te bezorgen van het lopen op een uitgestrekte, metersdikke ijsmassa zonder gemarkeerde paden, kan je je op veel wintersportbestemmingen door een ervaren gids op sleeptouw laten nemen zonder dat je daarvoor een speciale uitrusting nodig hebt. Werp een blik in de immense kloven en gigantische lichtblauwe ijsgrotten die vanuit het niets voor ons op lijken te doemen. Een versnelde hartslag hoort erbij! Op sommige plekken kan je zelfs in de grotten zelf wandelen. 

Waar? Op de Pitztal of Stubaler gletsjer in Oostenrijk, de Aletschgletsjer in Zwitserland of in de grotten van de Rhônegletsjer in Zwitserland.

Voor de adrenalinejunkies

Airboarden: Liggend met het hoofd vooruit, stuif je bergafwaarts op een licht en superstevig kunststoffen luchtkussen. Bij elke kleine bobbel in de sneeuw zweef je meters boven de grond! Een iets ingetogenere variant daarop is snowtuben, waarbij je niet ligt, maar zit op een rubberen band. Of je kan ook snowraften, een groepsvariant met een rubberen bootje en al dan niet voortgetrokken door een sneeuwscooter. 

Waar? Op verschillende locaties in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Brandnertal, Piesendorf (Oostenrijk). Valmorel, Val Thorens, L'Alpe d'Huez, Courchevel, Les Deux Alpes (Frankrijk). Speciale piste tussen Prul en Ftan (Zwitserland, Graubünden).

Meer info via www.airboarders.com

IJsklimmen: Klimmen op bevroren watervallen, steile bergwanden en gletsjers is niet voor doetjes, maar toch kan je je er ook op bepaalde plekken als beginneling aan wagen, begeleid door doorgewinterde ijsklimmers.

Waar? Lech am Arlberg, Pitztal, Kandersteg

Bobsleeën: Aan 100 kilometer per uur met een bobslee door een ijskanaal stuiven, je hoeft geen olympische speler te zijnom te weten hoe het voelt. Geen betere activiteit voor wie op zoek is naar een kick.

Waar? Onder andere in: Igls, Tignes, Winterberg

Vliegen boven de bergen: Met een zipline of tyrolienne vlieg je als een vogel op tientallen meters boven de skipistes. Dat kan zittend, maar net zo goed liggend met het hoofd vooruit. Maak jezelf vast met de klimgordel, duw je voeten af en de kabel en trolley doen de rest. Je haalt makkelijk snelheden van meer dan 140 km/u! Bij het ene parcours zoef je van bergpiek tot bergpiek, bij het andere gaat het regelrecht naar het dal beneden.

Waar? Op verschillende locaties, bijvoorbeeld in Val Thorens (de hoogste zipline van de Alpen), in Orcières (de grootste van Europa, met het hoofd vooruit) en in Serfaus-Fiss-Ladis (met vier tegelijk). Meer info via www.serfaus-fiss-ladis.at

Toch op de latten, maar met een twist

Skibiken: Fietsen, maar dan met ski’s. Je zit rechtop in een zadel en houdt je handen aan een stuur als op een gewone fiets, maar de wielen zijn vervangen door twee ski's. Er bestaan ook allerlei variaties op, zoals een skibike met een snowboard of drie ski’s.

Waar? Flachau, Oostenrijk

Biatlon: Een workshop langlaufen en schieten met een lichtgewicht geweer, onder professionele begeleiding. 

Waar? Op verschillende plaatsen, waaronder in het Beierse woud en het Antholzertal in Zui-Tirol.

Speedflying: Een combinatie van skiën en parapente, waarbij je afwisselend door de lucht en in de sneeuw glijdt. Door de parachute ga je sneller dan bij het traditionele skiën en zweef je makkelijk met één sprong tientallen meters ver.    

Waar? Canada is populair voor speedflying. Verder ook in: Les Arcs, Samoëns, Morzine Meer info op www.snowplaza.nl

Snowkiting: Kitesurfen, maar dan op grote sneeuwvlaktes of op een bevroren meer. Net als bij kitesurfen moet er voldoende wind zijn om de sport te kunnen beoefenen.

Waar? Populair in Noorwegen, bijvoorbeeld op de hoogvlakte van de Hardangervidda.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord