Terug naar overzicht

Zo vieren ze Pasen in het buitenland

De paashaas, kuikentjes, klokken en (chocolade)eieren: we hebben in ons eigen land best veel paastradities. In het buitenland is dat niet anders, van vliegeren in Bermuda tot een watergevecht in Polen.

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

POTTENKIJKERS IN CORFU

Op het eiland Corfu, Griekenland, beginnen de voorbereidingen voor het paasfeest al dagen op voorhand. Heilige Zaterdag, de dag voor paaszondag, begint op Corfu al vroeg. Na de mis, om 11 uur, worden er duizenden kleipotten en kruiken uit de ramen gegooid. De aardewerken kruiken belanden recht op straat die na twintig minuten vol rode scherven ligt, gelukkig brengen die geluk! De verklaringen van deze traditie verschillen maar zou voor een groot stuk overgenomen zijn vanuit Venetië, waar ze dit met Nieuwjaar doen. Het spektakel lokt nu jaarlijks duizenden pottenkijkers, letterlijk! 

  • Heilige Zaterdag in Corfu

DETECTIVE SPELEN IN NOORWEGEN

De noren krijgen vanaf woensdag voor Pasen al vrijaf. Dan trekken ze meestal met heel de familie de Noorse bergen in om te skiën. ’s Avonds verzamelen ze allemaal gezellig rond de openhaard en lezen ze crime-verhalen voor. Deze ‘Påskekrim’ worden ook op radio en TV uitgezonden en ook YouTube staat er vol van. Na het korte verhaaltje is het de bedoeling om de dader te raden. Deze relatief jonge traditie ontstond in 1923 toen er een reclamecampagne liep voor misdaadromans rond de periode van Pasen. Bijna honderd jaar later is dit uitgegroeid tot een nationaal gebeuren.

VLIEGEREN IN BERMUDA

Geen eieren of chocolade met Pasen op het eiland Bermuda. Hier gaan ze op Goede Vrijdag met de hele familie gezellig vliegeren. De eilandbewoners maken de vliegers zelf met kleurrijk papier en stokjes in de vorm van zes- of achthoeken. Deze traditie moet de verrijzenis van Jezus voorstellen. Op het prachtige stand met helderblauw water, Horseshoe Bay Beach, organiseren ze die dag ook het jaarlijkse Kite Festival. Prijzen voor de grootste, mooiste, hoogste én lelijkste vlieger worden hier achteraf uitgereikt. 

  • Horseshoe Bay Beach

WATERGEVECHT IN POLEN

In Polen vieren ze vooral feest op paasmaandag, en dat met een speciale traditie. De vrouwen worden er namelijk volledig nat gemaakt. Op deze dag, Natte Maandag, staat zuivering en vreugde centraal en vieren de polen de komst van de lente en de verrijzenis van Jezus. Al sinds de 15e eeuw ontkomen de Poolse vrouwen niet aan deze traditie, al werd dit in het begin als een heidens beschouwd. Volgens de mythe zouden de vrouwen gezonder, vruchtbaarder en gelukkiger zijn na het overgieten met water. 

BLOEMENTAPIJTEN IN GUATEMALA

In bijna heel het Amerikaanse continent is de bevolking Christelijk. Dat zorgt ervoor dat de godsdienstige feestdagen er altijd uitvoerig worden gevierd. In de meeste Midden- en Zuid-Amerikaanse landen duurt het paasfeest er dan ook een hele week tijdens hun Semana Santa. Dat is ook het geval in Guatemala. In het door Unesco beschermd stadje, Antigua, werken de inwoners dagenlang om de straten te bedekken met bloemen. De kleurrijke tapijten dienen ervoor dat de heilige beelden die tijdens de processies door de stad worden gedragen de grond niet raken. Eens deze stoeten gepasseerd zijn, blijft er spijtig genoeg niets meer over van de kunstwerken.

  • Kleurrijke tapijten in Antigua

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord