17 bezienswaardige dorpjes in Midden-Italië

Scroll naar beneden
Belvilla

Geschreven met branded content van Belvilla.

Zo’n 300 dorpjes in Italië mogen zich officieel de mooiste dorpjes van Italië, i borghi più belli d’Italia, noemen. Wij hebben hiervan 17 bezienswaardige dorpjes in Midden-Italië voor je geselecteerd.

Le Marche

1. Grottammare

Het stadje Grottammare wordt ook wel de parel van de Adriatische kust genoemd en bestaat uit Grottammare Alta, het hooggelegen oude centrum, en het lager gelegen gedeelte aan zee. In de negentiende eeuw bevolen dokters Grottammare aan als oord voor behandelingen van ademhalingsproblemen en dermatologische aandoeningen. Onder meer Girolamo Bonaparte, de jongere broer van Napoleon, en de beroemde muzikant Franz Liszt volgden dit doktersadvies op. De imponerende villa’s die je langs de kustlijn vindt, de villini liberty, zijn overblijfselen van de Art Nouveau-periode uit het begin van de twintigste eeuw.

2. Montefabbri

Het kleine middeleeuwse dorp Montefabbri staat op een heuvelrug die van Colbordolo naar Urbino leidt. Men vermoedt dat de eerste nederzettingen dateren uit de Romeinse tijd. 

3. Torre di Palme

Torre di Palme heeft een betoverend uitzicht op de Adriatische Zee. Net voor je de dorpsgrens passeert, zie je een bord met hierop de wandeling naar La Grotta degli Amanti (de Grot der Geliefden). Maak er een foto van zodat je probleemloos de wandeling door het schaduwrijke Cugnolo-bos kunt maken. 

Hier vind je de leukste verblijven voor Le Marche.

Umbrië

4. Castiglione del Lago  

Dit volledig ommuurde dorpje ligt aan de westkant van Lago Trasimeno, een turkooizen meer met daaromheen groene heuvels, wijn- en olijfgaarden en oude kastelen. Oorspronkelijk was Castiglione del Lago een eiland. Door de eeuwen heen werd de stad groter en werd het gat tussen het eiland en de oever langzaam gevuld met huizen, pleinen en kerken.

5. Spello  

Weinig dorpen zijn zo charmant als Spello. Hier vind je zachtroze gekleurde huisjes, smalle straatjes en gezellige bewoners. Het schilderachtige gehucht is gebouwd op de zuidelijke helling van de Monte Subasio. Bezoek de Santa Maria Maggiore-kerk, Villa Romana en Villa Fidelia, dat een eindje buiten het dorp ligt.

6. Vallo di Nera  

In de Tweede eeuw voor Christus werd dit gebied al bewoond door de Naharci, een volk vernoemd naar de Naha-rivier, tegenwoordig bekend als de Nera. In 1217 gaf het hertogdom Spoleto het dorp toestemming om een kasteel te bouwen in ruil voor bescherming. Nog altijd bepaalt het markante gebouw het dorpsgezicht op de heuveltop te midden van de groene hellingen.

De leukste verblijven voor Umbrië.

Lazio

7. Castel Gandolfo

Het populairste en meest bijzondere dorp aan het Lago Albano is Castel Gandolfo. Hier ligt namelijk een stuk Vaticaanstad, in de vorm van een riant landgoed met het zomerverblijf van de paus. Sinds 2016 heeft paus Franciscus het Palazzo Apostolico di Castel Gandolfo opengesteld voor publiek.

8. Gaeta Medievale

Het prachtige Gaeta ligt op een kleine landtong tussen Rome en Napels aan de zogenoemde Odysseus-kust. De oude borgo is grotendeels middeleeuws en wordt gekenmerkt door smalle steegjes, het enorme dertiende-eeuwse kasteel en de kathedraal. Om te ontspannen zijn er genoeg mooie stranden, zoals het centrale Spiaggia di Serapo. Aan de noordkant ligt het natuurgebied Circeo, met nog dichtere begroeiing dan elders in deze groene regio.

9. Sperlonga  

Aan weerszijden kijkt het dorp neer op een schitterende baai met heerlijke stranden. Kenmerkend voor Sperlonga zijn de witgekalkte huizen met blauwe luiken. Het oude centrum, dat bovenop de berg ligt, is niet toegankelijk voor auto’s, maar net buiten het oude centrum is er voldoende parkeergelegenheid. Hier vind je meerdere leuke restaurantjes.

Hier vind je de leukste verblijven voor Lazio.

 

Abruzzo

10. Guardiagrele  

Goudsmit en beeldhouwer Nicola di Guardiagrele is in deze, op 576 meter hoogte gelegen, stad geboren. De kunstenaar gaf de vrijwel anonieme koper- en goudwinning van Abruzzo bekendheid. Guardiagrele heeft een mooi bewaard gebleven borgo. Aan de oostkant ligt een leuk uitstapje, de Costa dei Trabocchi.

11. Pretoro  

Ten oosten van het Majella-bergmassief klimmen de huizen van Pretoro tegen de helling op. De woningen zijn gemaakt van stenen die uit de berg zelf zijn uitgehouwen. Daar komt de naam Pretoro, een verbastering van pietra (steen), vandaan.

12. Scanno  

Scanno zou het meest gefotografeerde dorpje van heel Italië zijn. Wij snappen wel waarom. Het ligt als het ware tegen een heuvel geplakt en dat geeft een bijzonder beeld. Veel beroemde fotografen gingen er naartoe, onder wie Henri Cartier-Bresson. In Scanno loopt geen enkel steegje vlak, hier is het klimmen en dalen door de straatjes. Gelukkig heeft niemand haast, beleef hier ook het ultieme nu.

Hier vind je de leukste verblijven voor Abruzzo.

Molise

13. Frosolone

Gelegen op een voorgebergte en omgeven door steile kliffen, heuvels en bossen wordt het landschap rond Frosolone ook gekenmerkt door carbonaatrotsen met verrassende vormen. Bijzonder: dit dorp heeft een eigen ambacht, want het staat al eeuwenlang bekend om de productie van scharen en messen.

14. Oratino

Met een hoogte van bijna 800 meter domineert Oratino een groot deel van de middelste vallei bij de Biferno-rivier. Vanaf het centrum opent zich een spectaculair panorama, van waaruit je met het blote oog diverse dorpen in het noorden van Molise en zuiden van Abruzzo kunt zien.

Hier vind je de leukste verblijven voor Molise.

Toscane

15. Pitigliano

De Maremma is een prachtig landelijk gebied in Zuid-Toscane, waar je veel middeleeuwse dorpjes vindt. De highlight onder deze dorpjes is zonder twijfel Pitigliano, een dorp dat deels is uitgehakt uit tufsteen en al van ver in het oog springt. De eeuwenoude straatjes en stegen van het dorp zijn ondanks hun leeftijd hun schoonheid nooit verloren.

16. Porto Ercole  

Deze naam associëren veel mensen met het Nederlandse Koningshuis dat hier jaren terug een vakantiehuis had. Nog altijd is het hier goed vertoeven. Het gezellige havenplaatsje ligt op schiereiland Monte Argentario en daar vind je genoeg fotogenieke baaien en stranden.

17. Poppi  

Poppi ligt in de provincie Arezzo. Het twaalfde-eeuwse Castello dei Conti Guidi mag zich tot de 10 mooiste kastelen van Italië rekenen en ligt op het hoogste punt van het heuveldorpje. Volgens sommige bronnen heeft dit kasteel als voorbeeld gediend voor het Palazzo Vecchio in Florence. 

De leukste verblijven voor Toscane.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord