24 uur in Brussel

Scroll naar beneden

Travel happy, travel light. Goodbye plaatst journaliste Lien De Ruyck voor elke editie voor dezelfde speelse uitdaging: aantonen dat hip niet per se duur, en goedkoop niet per se cheap hoeft te zijn. Lekker luxueus, but on a budget.

  • Lien De Ruyck
    Tekst & foto'sLien De Ruyck

SLENTEREN- Like a Local

MIMA

Pour le meilleur et pour le pire. Dat de Molenbeekse kanaaloevers booming business zouden worden, echode het dit voorjaar nog tot in de New Yorkse Bronx. Een moderne mix van de 2.0 cultuur en postindustriële glorie. Langsheen kaaien en wijken gekleurd door zoveel nationaliteiten, dat we er straks met op z’n Berlijns in zouden kunnen verdwalen. Een laagdrempelige ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers, toeristen én Molenbeekse jongeren.

Het Millennium Iconoclast Museum of Art zou er feestelijk geopend worden op 23 maart. Ware het niet van 22 maart. De deuren niet veel later toch onbevreesd openstellen voor het grote publiek werd een krachtig statement. Nog geen maand na de aanslagen blies een dappere rij wachtenden de buurt én het museum nieuw leven in. Een stille ode aan het positivisme.

In het licht van deze donkere dag staat het rebelse museum vandaag meer dan ooit symbool voor urban togetherness. Het MIMA beloofde dan ook niet voor niets een scherp beeld te schetsen van de hedendaagse maatschappij.

Met permanente en tijdelijke collecties verspreid over duizend vierkante meter in 8 polyvalente ruimtes in de voormalige brouwerij Belle Vue wil het gloednieuwe MIMA het verhaal van dit millennium vertellen. Het museum breekt daarbij alle bestaande hokjes open en brengt kunst van in de kathedraal - de hoogste kamer waarin de geuze ooit werd gerijpt – tot in de kelder en het urinoir. Kunst van het volk. Samen met internationale artiesten én Brusselaars. Want anders dan vele andere private musea steunt het op een bottom-up concept. Je vindt er een rebelse mix van graffiti, street art, design, punkrock, electro, hiphop, folk, skateboard, surf, extreme sporten, geek en andere kunstvormen als tatoeages of een abstract schilderij geschilderd door een drone. Art for the Heart! Hold on to the good, Molenbeek.

Dine, eat & sleep for Brussels: overnacht bij de buren in het hippe Meinigerhotel en schuim de buurt af langsheen de lokale Zennebrouwerij.
Toegangsticket tijdelijke en permanente collectie: € 9,50.
www.mimamuseum.eu

  • MIMA

SNEUKELEN - Street Food

Henri & Agnes

Ici, pas de chichis. Met een bewust beperkte kaart vragen Henri & Agnes je zonder franjes te lunch. Van gekarameliseerde witloofsoep, gemarineerde feta, groenteplankjes met geitenkaas en tijm tot gepocheerde fruitige hap. Alle ingrediënten zijn met zorg uitgekozen, helemaal Brussels en biologisch.

Ben je een langslaper of heb je last van een zondagskater? No worries: op zondag kan je hier tot 15u terecht voor een heerlijk langgerekte brunch. Blokhuttenhout, schattige vetplantjes, een rooftop terras… De setting is ronduit charmant en zeer Instafamous (#henrietagnes). Met stip mijn favoriete pitstop in de Europese wijk!

Uitgebreide brunch met biosapje, warme drank, huisgemaakte taart en granola, yoghurt met bloemen, brood en seizoensgroentenplankje: € 25. Lekker zonder reserveren: lunch van maandag tot vrijdag, brunch op zondag (11u30 tot 15u) Take eat easy: lunchbox.
www.henrietagnes.com

  • Henri et Agnes

SNUISTEREN - Sweets & Treats

FÄRM

Even gezellig den boer op in het hartje van een wereldstad? Met keuze uit meer dan 3.000 lokale en bioproducten onder één dak? Klinkt fair! Färm is dan ook véél meer dan een biowinkel en bied je een one-stop shopervaring. From farm to table, van grond tot mond. Op de plek waar ooit de eerste versmarkt plaatsvond, komen vandaag meer dan honderd smaken duurzaam samen.

Bovenaan het boodschappenlijstje prijken ultraverse groenten en fruit, vlees en kaas. Je kan er ook brood, eetbare bloemen, keukengerei, onderhouds-, hygiëne- en schoonmaakproducten… en aandelen kopen. Want de kwaliteitssupermarkt is ook een coöperatieve vereniging waarin je mee kan investeren. Zodra de stichters genoeg co-färmers vinden, openen ze een eigen boerderij waar ze zelf kunnen produceren.

Shoppen met een missie, dus! Stichters Alexis en Baptiste zijn beide bioloog van opleiding. Ze engageren zich via het Färm charter tot respect voor mens en milieu en willen zoveel mogelijk mensen toegang geven tot gezonde, duurzame voeding. En dat voel je tot in de details. Alle vestigingen zijn vernoemd naar het dichtstbijzijnde metrostation, om met een knipoog zelfs ‘zachte mobiliteit’ te promoten. De ideale supermarkt? En route!

RAW chocolade met bessen, kersensap en mix vers fruit: € 12

SLUIMEREN – Pillow Talk

DRUUM

Do you like your artsy with a bit of fartsy? Dagdroom dan eens met zicht op één van de zes artistieke kamers van Druum. Een excentrieke bed & breakfast in een 19de eeuws pand in de Coin du Diable. Meteen ook één van de oudste fabrieksmansions van de wijk. Ooit nog een doolhof van industriële gebouwen, werknemershuisjes en herenhuizen.

Druum kleurt er je dag en je dromen. Want daily hosts Jonas en Joris serveren er naast royaal ontbijt ook kunst op bed. Elke ruimte is ingericht door een kunstenaar of kunstcollectief in residence. "Tijdens de werken stonden delen van het gebouw leeg. Zonde, als je weet dat er in Brussel zo’n tekort is aan ateliers", verklaart initiatiefnemer Karin. "De kamers evolueren mee met de kunstenaars die er tussen bezoeken door in werken". Design in progress, dus. En dat op slenterafstand van metrostation Sainte Catherine en de Grote Markt en slechts een stevige p(l)as ver van Manneken Pis.

Kamer voor twee personen, inclusief ontbijt: € 100
www.druum.be 

  • Hotel des Galeries

EXTRA ADRESJES

Mag het wat meer zijn? Of wil je de alternatieve toer op? Hieronder vind je nog enkele hotspits die het verkennen waard zijn.

TAKUMI 

Brusselse broertjes Alexis en Arnaud Mestdag delen hun ondernemersspirit en voorliefde voor Japan. Na een trip naar Tokyo in 2014 experimenteerden ze een jaar in de keuken, op zoek naar eigen varianten op de dumpling. Proeven kan je in Takumi, dat zich verschuilt in een klein, smal pand in de Rue Lesbroussart. Geïnspireerd op de izakaya, de pitstopbars in Tokyo waar stedelingen binnenspringen voor een hap in de rapte. De kaart is klein, de porties des te genereuzer. Ideaal voor een snel onderonsje met je lief, wakamé, edamamé, gyozas en donburi – rijstgerecht met kip, rundsvlees, varkensvlees of gekaramelliseerde shiitakes, paksoi, sojasaus, wortelen, zeewier en een flinke dosis bieslook. Niet te missen: de huisgemaakte iced tea met jasmijn en citronella!

10 Gyozas naar keuze + homemade iced tea: € 13,50
www.takumi.be

PARADE

Tentoonstellingen, literaire ontmoetingen, schrijfworkshops... In het literair salon van Sarah Riguelle ga je schaamteloos op date met het boek van je leven. Dankzij een geslaagd crowdfunding project is Sint-Gillis sinds kort een plek voor boekenminnaars rijker. De cafébibliotheek telt meer dan honderd (Franstalige) werken van Belgische schrijvers of in België gepubliceerde werken. Ook paraderen met je eigen nieuwste aanwinst of geletterd lief is toegestaan. ‘s Middags stil je de honger à la carte met biologisch lekkers als wortelsoep met koriander en kokos of een broodje humus met gegrilde groentjes. Vieruurtjes worden vergezeld van koffie, verse thee en ambachtelijk bier.

Brunch buffet met crumble, coleslaw, humus, taart…: € 20
Check hun pagina op Facebook.


BALLEKES

Moderne lunch op grootmoeders wijze? Thibault en Florence geven de oertraditionele gehaktbal een spannende twist, geïnspireerd door de oma des huizes. Van boulet met blauwe Chimay en gekarameliseerde andijvie tot baldadig goeds met Mort Subite, kersensaus of Luikse stroop. Ballekes verrast steeds weer met verrassende smaken. Hoe gek ze ’t ook maken, de ambachtelijke balletjes zijn steeds verser dan vers. Geflankeerd door een Belgisch biertje en een portie friet.

Must-taste: Brusselse Ballekes met tomatensaus met friet en Delta biertje: € 10.
www.ballekes.be

Hotel des Galeries

Wie het graag wat unieker en artistieker heeft, kan wat langer blijven plakken in Hotel des galeries. Het kleine kunstparadijs van Parisienne en kunstverzamelaar Nadine Flammarion, pal boven de Galeries Royales Saint-Hubert.

De 23 kamers zijn lichtrijk en comfortabel. Elk plekje heeft een eigen ziel en bulkt van de creativiteit. De voorliefde voor kunst en boeken is dan ook nooit ver zoek. De business traveller kan er werken in een installatie van Daniel Buren, in het restaurant en hotel kan je snuisteren in salontafelboeken en geniet je van prachtige designstukken. Ideaal voor de budgetbewuste meerwaardezoeker die niet wil inboeten aan privacy of luxe. Museumpje meepikken? Moeiteloos, dankzij de centrale ligging, op wandelafstand van de Dansaertstraat en de Bozar.

Tip: Comptoir des Galeries: Foodies heaven, met chef Julien Burlat bekroond met een Michelin ster.

Double queen kamer: € 90 per persoon.
www.hoteldesgaleries.be

  

Café Capitale

Good days start with great coffee… En een schuimpje eigenzinnigheid. Café Capitale serveert één van de beste kopjes van onze hoofdstad. De barista’s laten je kiezen uit met zorg geselecteerde bonensoorten en vier verschillende drip coffee zetmethodes: Siphon, Aeropress, Chemex en V60. Chinees voor koffieleken, het hiernumaals voor kenners. Want mijn doorloopkoffie komt met een afgekoeld glaasje extra, zodat ik het smaaktraject van warm naar koud kan volgen.

Jep, god is in the details… Zo leer je er ook koffies cuppen als een eindbaas tijdens één van hun baristaworkshops of ga je voor de snelle homebrew class. De vestiging in de Hoogstraat, gaat nog een stapje verder met een eigen koffiebranderij. Met 5 vestigingen is Café Capitale dan ook all over our capital.

Voor de addict: de Ethiopian Blend – een mix van 50%, 30% of Ethiopian Yrgacheffe, 20% Ethiopian Sidamo voor € 24.
www.cafecapitale.com

 

La Buvette

Art deco feel, rock & roll bediening, krijtbordzwarte tafels en pure seizoensgebonden producten. Jonge Franse chef Nicolas Scheidt serveert zijn creaties amusant nonchalant in de voormalige paardenslagerij rechtover het bekende Café des Spores. Nog voor hij de deuren van zijn tweede stek opengooide, werd hij al getipt als een van dé foodrevelaties. Gelukkig wist de voormalige leerjongen van Jamie Oliver (Fifteen London) en chef bij sterrenzaak Paris l’Office de verwachtingen met bravoure waar te maken. Authenticiteit primeert en de eenvoud siert je bord.

Helemaal weg van: de gelakeerde aubergine met geroosterde sesamzaadjes, in hooi gerookte aardappel, bataat en een pompoencrème, kreeftenfumet en het duindoornijs.

Vijf gangen, lunch: € 25
Zeven gangen, diner: € 45

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord