24 uur in Hasselt

Scroll naar beneden

Travel happy, travel light. Goodbye plaatst journaliste Lien De Ruyck voor elke editie voor dezelfde speelse uitdaging: aantonen dat hip niet per se duur en goedkoop niet per se cheap hoeft te zijn. Lekker luxueus, but on a budget.

  • Lien De Ruyck
    Tekst & foto'sLien De Ruyck

SLENTEREN - Like a Local

Z33

"The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes." Wie graag stadsslentert met een missie, kan de hoofdstad van de smaak verkennen via een Unie’ke route. De open ruimte tussen de twee karakteristieke Limburgse centrumsteden is al een jaar lang het schouwtoneel voor een verrassend kunstproject: de Unie Hasselt-Genk. Je kan kiezen uit drie routes die je langsheen een tiental bijzondere locaties in openlucht leiden. Te voet, met de fiets of vanop de boot… Wanderlust galore!

Je ontdekt er hedendaagse werken van locals en kunstenaars zonder grenzen. Z33, het Huis voor actuele kunst van de Provincie Limburg, gunt inwoners en bezoekers via deze (om)weg even de tijd om stil te staan bij hun omgeving. In Hasselt trek je vanaf het station via het gezellige hart van de stad naar Quartier Canal.

Hear hear: de Periphery Songs, een individuele geluidswandeling van kunstcollectief Circumstance, bestaat uit 4 routes die elk 20 minuten in beslag nemen. Vier Hasseltse locals delen hun herinneringen en loodsen je langs hun bijzondere plekken in de stad.

Kunstroute + plattegrond: gratis, nog tot 5 oktober 2016

Zuivelmarkt 33 

www.z33.be

www.uniehasseltgenk.be

SNEUKELEN - Street Food

KingKongCoffee

Shanti Beans, Sweet Coffee, Mucho Gusto, Tarte Tatin… Coffee is hot in Hasselt! Het monstersucces van KingKongCoffee is daar het beste voorbeeld van. Of je nu voor klassiek zwart gaat of een special blend verkiest, in het pand rechtover het Capucienenplein schenkt de barista met het grootste rock-‘n-rollgehalte. Zo roosterde Marc Vandebroek zijn koffiebonen nog gewoon boven een vuurtje in zijn achtertuin, voor hij zijn opleiding bij Caffènation in Antwerpen voltooide en verwijst de naam doodleuk naar het KingKong T-shirt dat hij tijdens de brainstorm droeg. En de gastvrouw? Die is nóg eigenwijzer dan het interieur, dat zich best laat vergelijken met een real life Facebook-wall. Terwijl jij door hun mentaal scrapboek aan anekdotes neust, focussen zij zich op wat écht telt: een perfecte kop koffie, low-budget en zonder kapsones. Tenzij je het lef hebt om er een "gewone koffie" te vragen. I dare you.

Voor de addict: vraag naar de Black Tonic, een cold brew on the rocks met bijpassende tonic.

Slow coffee: €3,50. Boete voor bestellen van "gewone koffie": €17,95

Maastrichterstraat 58
www.kingkongcoffee.be

SNUISTEREN - Sweets & Treats

Paplou

Rockabilies, vintagelovers en nostalgici: trek je retroschoenen aan en hinkel richting Dorpstraat! In deze vintagezaak duik je de teletijdmachine in en druk je op een decennia én matching outfit naar believen. Van postkaarten, platen, gadgets, speelgoed, handtassen en juwelen, tot een selectie vintage jurkjes, pumps en jeans. Was het nu 50, 60, 70 of 80? Met toffe print, retroknipoog of liever minimalistisch? Whatever makes you happy! Het hele gezin is er een tijdje zoet.

Kabouterpotloden + setje oorringen + retro postkaart: €35

Dorpsstraat 37B

www.paplou.be

SLUIMEREN - Pillow Talk

YUP hotel

Een buzzy bijenkorf voor Young Urban Professionals, zeg je? YUP! De 59 cabins van dit gloednieuwe hotel zijn grotesk op amper 12m2. Een cocoonbed, multifunctioneel lcd-scherm, toilet, regenstormdouche en – uiteraard – opvallend veel spiegels: you name it, it’s in it. Het ‘less is more’ concept doet denken aan het CitizenM designhotel, maar geeft het een extravagant randje.

De designers van het Hasseltse Créneau International grijpen zonder omwegen terug naar de yuppies van de jaren 80, die er van 5 tot 9 een dandy chique levensstijl op nahielden. In de Grab & Go kan je ontbijt, lunch of diner zelf samenstellen, cocktails drink je aan de balie en dansen in je kamerjas doe je op de beats van Discotheek Versuz. "A budget hotel unlike any other", blijkt geen loze belofte.

Standaard tweepersoonskamer: €49

Heerlijk detail: de Automaat voor Verstrooide Reizigers voor vergeten tandenborstels, opladers, deodorants of kleine Yup-souvenir.

Thonissenlaan 52

www.yuphotel.com

EXTRA ADRESJES

MAG HET WAT MEER ZIJN? OF WIL JE DE ALTERNATIEVE TOER OP? HIERONDER VIND JE NOG ENKELE HOTSPOTS DIE HET VERKENNEN WAARD ZIJN.

Koks & Tales 

Why limit happy to an hour? Met Koks & Tales geeft foodie Rob Biesmans zijn pop-up verhaal een very happy ending: een permanente thuisbasis net buiten het stadscentrum. Hij shaket en schenkt er bubbels, classics en twaalf co-creaties met een staartje. De menukaart gunt je een blik achter de bar en onthult het geheim achter elke cocktail in een short story. Zo krijgt wie ‘Is there a doctor in the house?!’ schreeuwt er in allerijl een helende Jessenhofke Tripel met jenever, limoengras en eiwit voorgeschoteld. Cheers! Heb je de smaak te pakken? Dan kan je je verder verlekkeren met Robs cateringconcept ‘The Foodmonkeys’.

Mocktail ‘Look What The Cath Dragged In’: €6,50

Schrijnwerkersstraat 9

www.koksandtales.com

Zuppa

Waait de herfst door je handschoenen heen? Spring dan zeker even binnen op de Botermarkt, voor een hart- en handverwarmende lunch. Soepsimpel én snel! De soepbar van blogster Heleen Timmermans in hartje Hasselt is er allesbehalve een nieuwkomer. Het zaakje werd al twee keer op rij verkozen tot Beste Soepbar van Vlaanderen en blies dit jaar maar liefst tien kaarsjes uit. En terecht! Want of je nu kiest voor een kop kastanjesoep met honinggeitenkaas, pompoen-venkelsoep, zoete aardappel-sinaassoep, broccoli-amandelsoep of een golden oldie met balletjes … Heleens originele smaakcombinaties matchen altijd even Zuppa!

Maaltijdsoep, flinke portie brood en appel: €6

Botermarkt 13

www.zuppasoupbar.be

 

Ogst

Ruwe muren, blank hout en pure seizoensgebonden producten. Thirtysomethings Diederik Herbots en Sébastien Wygaerts serveren Belgisch-Franse keuken met de gepaste Scandinavisch naturel. Authenticiteit primeert en de eenvoud siert je bord. Nog voor het duo de deuren begin dit jaar opengooide, werden ze al getipt als dé foodrevelatie van 2015. Gelukkig wisten de voormalige sommelier en souschef bij sterrenzaak Couvert Couvert de verwachtingen met bravoure waar te maken. Heerlijk hapje: het maïsbrood met sprot en avocado en de pompoensoep met gefermenteerde kool!

3-gangenlunch: €35

4-gangendiner: €46

Ridder Portmansstraat 4

www.ogst.be

Clinic

Is shopping really cheaper than therapy? Either way! In deze denim & stuff supermarket kan je lekker shoppen zonder voorschrift. Je haalt er je hart op aan de laatste mode of kikkert op tussen de collectie boeken, gadgets en muziek. De all-in-one concept store is een geslaagde copy/paste van zijn Antwerpse voorganger. Niet spotgoedkoop, maar ook ideaal voor een inspiratierondje op een regenachtige dag. Go, go, go profashionals!

3 paar hippe Happy Socks: €19

Demerstraat 73

www.clinichasselt.com

Hostel H

Jong (van geest) en budgetvriendelijk ingesteld? Hou dan zeker halt aan Hostel H! De gloednieuwe herberg sloeg zijn kamp strategisch op achter het station en biedt maar liefst 120 jongeren, rolstoel-, rugzak- of budgettoeristen een plekje onder de lakens aan. Geen stoffige herbergclichés, wel comfi kamers met de H van Hip en vaak zelfs een eigen badkamer. Favoriete hangplekjes: de backpackersbar en het Central Park van Hasselt – een ruige groene stadslong in spe, met zitstenen en speelheuvels. Sweet!

2-persoonskamer met douche en wc, incl. lakens en ontbijt: €27,5 p.p.

Spoorwegstraat 80
(f) Hostel H

 

De Groene Hendrickx

Heb je de smaak te pakken en blijf je graag wat langer plakken in het hart van de stad? In de oude jeneverstokerij aan de Zuivelmarkt kan je instant-genieten tijdens een dinertje aan het haardvuur, net voor je indommelt in je veel-te-grote queensize bed. Naast 18 minimalistische stekjes, telt het hotel ook zes smaak- en spraakmakende themakamers die een stukje van Hasselts ziel blootleggen. Waag je aan een streepje Japanse tuin, speculaas, mode, jenever… met een laidback huiskamersfeertje… Of wat dacht je van een nachtje met De Lange Man of Hendrik van Veldeke?

Lazy Sunday aanbieding: arrangement met een smaakroute, ontbijtbuffet met showcooking, driegangenmenu en overnachting: € 62,50 p.p.

Zuivelmarkt 25
www.lodge-hotels.be

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord