24 uur in Mechelen

Scroll naar beneden

Travel happy, travel light. Journaliste Lien De Ruyck toont aan dat hip niet per se duur, en goedkoop niet per se cheap hoeft te zijn. Lekker luxueus, but on a budget.

  • Lien De Ruyck
    Tekst & foto'sLien De Ruyck

SLENTEREN 

Onze-Lieve-Vrouwestraat: Fairtrade voor hipsters

In de schaduw van Brussel en Antwerpen boomt Mechelen. De stad omarmt de hippe dertiger én eert zijn tradities in één vlotte inhaalbeweging. De autoluwe binnenstad onderging een flinke opknapbeurt en nodigt meer dan ooit uit tot slenteren. Als je ’t mij vraagt: meer dan een tussenstop waard. Wereldstadje in wording!

De ‘jongste straat’ van de stad aan de Dijle is meteen ook de charmantste. Tal van pop-ups en jonge ondernemers wisten de leegstand in de Onze-Lieve-Vrouwestraat fors terug te dringen. Bovendien mag de straat van de Korenmarkt naar de Vijfhoek zich sinds kort ook de eerste Fairtrade winkelstraat van het land noemen. Meer dan tien handelszaken werken er met producten van eerlijke handel.

Berg je vooroordelen op en ruim baan voor een hipsterbuurt in opmars. Want in espressobar Kaffee-ine serveert barista Yves je de beste shot van ’t stad. Naast de Little Green Bag blend van Caffènation wordt er ook een wekelijks wisselende filter- en espressokoffie aangeboden. De koffiebonen komen er snel of slow, inclusief persoonlijk advies.

Wat verderop verrast mini conceptstore HUT je met een eigenzinnig aanbod van kleine en grote labels. Bij buren LILY, Goldfish en Supergoodsstore shop je life’s little luxuries, speelse kledij voor je kroost en kwalitatieve ecologische spullen. In boekhandel De Zondvloed gaan bibliofielen samen lekker kopje onder aan twee verdiepingen nieuwe en tweedehands boeken, een eigen koffiebar en literaire activiteiten.

Wanneer je op het einde van de straat linksaf slaat en de trappen naast de brug afdaalt, biedt het drijvend Dijlepad tussen de Haverwerf en de Kruidtuin je een charmante blik achter de schermen. Van april tot september hop je er ook de boot op.

SNEUKELEN 

Sister Bean: Beans, breakfast & brunch

Wie de dag graag traag start, kan even stranden bij het populaire Sister Bean. De hippe koffieplek aan de Vismarkt kreeg vorig jaar een grondige make-over en pakt uit met een extra verdieping, uitgebreidere kaart voor take-away, ontbijt, lunch en brunch. Nieuwe uitbaters Ricardo en Lore zweren bij bio, eco en homemade. In de doorkijktoog vind je ook lokaal lekkers, zoals zoets van Elizabakt en chocolade- en kaneelbollen van de Broodbroeders, een artisanaal Mechels bakkerscollectief.

Friyay overleefd? In het weekend kies je niet voor een formule à la carte, maar mag je tussen 9u en 15 naar hartenlust opscheppen aan het brunchbuffet. Usual suspects: zachtgekookte eitjes, granola, hoeveyoghurt, Caroluskaas, fruitsla, een plank van Schockaert, slaatjes, quiche, zelfgemaakte choco en confituur. Verder staan er ook slaatjes, creatief belegde boterhammen, muffins en meer op het menu. Frisse pasteltinten, hartig en zoet… de perfecte mix!

Weekendbrunch: €20
Kids special: €6 voor kinderen tussen 0 en 6 jaar, €12 euro voor 7- tot 12-jarigen
Note to self: vooral in het weekend is deze plek een geliefde plakkenblijversstek voor locals. Reserveer dus tijdig een tafeltje als je niet te lang wil wachten. 

Vismarkt 26
www.sisterbean.be

SNUISTEREN

Peloton de Paris Bicyclebar: Speelkwartier voor sportivo’s en supporters

Nog genoeg kracht in de benen voor een snelle ontsnapping? Trek dan nog een sprintje naar de Hoogstraat. Deze concept store is met voorsprong de gezelligste bevoorradingszone van Vlaanderen. Toen Vincent het fietsbarconcept in Californië leerde kennen, begon het idee van een eigen bicyclebar te rijpen. Vriendin Wendy sprong met plezier mee op de tandem.

Fietsfans kunnen er terecht voor een kleine herstelling, groot onderhoud of een gloednieuwe custom bike. Echte podiumbeesten kunnen daar nog een homemade truitje aan toevoegen. Geen sportieveling? Uiteraard ben je ook zonder fiets welkom in Peloton de Paris. Lekker uitbollen en brunchen kan in de bar of op het zonneterras. Wie dorstig op het jongste koersnieuws wacht, geniet van een frisse Kwaremont en tal van voorjaarsklassiekers op groot scherm.

O ja, ze hebben zelfs een eigen fietsclub, waarvan de leden elke zondag om 9u30 op de koersfiets springen voor een ritje van 60 à 70 kilometer in het Mechelse. Daarna wordt er geklonken op de kameraadschap en de uitdagende rit in Peloton de Paris, waar iedereen een drankje van het huis krijgt. Meedoen kost je slechts 30 euro voor een heel seizoen. Stiekem dromen de kopmannen van een groter pand, zodat ze de wielertoerist nog beter van dienst kunnen zijn. Komt helemaal goed, geloof ik. Passion always wins!

Schoonste koerstruitje ooit gemaakt (in Mechelen): Jersey #kitforepicshit: €69
Meer moois de webshop en via #coffeeride op Instagram.

Hoogstraat 49
www.pelotondeparis.be

SLUIMEREN

De 3 Paardekens: Voor rasechte cityhoppers

Wie de teugels liever laat vieren, komt goed thuis in De 3 Paardekens. Dit driesterrenhotel met uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding was ooit het enige hotel in Mechelen. Je krijgt er de keuze uit 33 pas gerenoveerde kamers met single, (large) twin of large bed. Een rustige uitvalsbasis voor wie graag wat langer blijft plakken in het hart van de stad.

Perfect centraal gelegen, aan de voet van de Sint-Romboutstoren en op loopafstand van cafeetjes, bezienswaardigheden en parking Grote Markt en Kathedraal. De zon op kop? Uitgebreid ontbijten kan op het rooftop terras, pal onder de Sint-Romboudstoren.

Vanaf €62 voor kamer met dubbel bed.

Begijnenstraat 3
www.3paardekens.be

EXTRA ADRESJES 

NOEN: Voer voor Mechelse middagen

Goestje around Noen? De leukste plekjes ontdek je vaak toevallig. De Leermarkt is een groot, maar rustig plein in het centrum van de stad. Je kan er terecht voor een (luxe)ontbijt of lunch, een smoothie of dessert. Een fijne plek voor een stiekeme zoetigheid of een hartig vieruurtje. Tussen pot en pint krijgen creatieve stadsgenoten de ruimte om de daad bij de droom te voegen. Alle meubels werden ontworpen door Tim Nuyts en Maarten Bernaerts en zijn te koop.

Even opscheppen: Bart & Jolijn deden menig Mechelaar al eerder wegsmelten met een vorig concept. Met Eiskreem geven ze elk ijsje een spannende twist. Ga je voor blauwebesbloesem, zwicht je voor Brusselse wafel of durf je je wagen aan Mr. Gin? Het duo verrast elke maand met twee unieke smaken. Hoe gek ze het ook bedenken, veeleisend zijn ze wel… Elk ingrediënt is verser dan vers en 100% huisgemaakt met producten van hier.

Leermarkt 24
www.denoen.com

Bar Klak: Pitstopbar, petje af!

Met Bar Klak wisten Kevin en Wouter het bekendste pand van de stad op hippe wijze in ere te herstellen. De uitbaters geven het oude hoedenwinkeltje terug aan Jan met de pet. De focus ligt er dus niet zozeer op toeristen, maar op de pendelaar en de actieve Mechelaar on-the-go. Alles op de kaart kan  ook als take-away besteld worden. Het is er gezellig de beentjes strekken: zowel buiten als binnen kan je rechtstaand consumeren.

Je komt er op de koffie, stelt je favoriete havermoutontbijt samen of springt binnen voor een biertje, cava of lunch. “We serveren een mix van healthy bites en guilty pleasures, want we zijn niet heiliger dan de paus”, zegt Wouter met een glimlach. Om van de smullen: de Bar Klak Salad Jar (woensdag) en havermoutquiches (donderdag) en pizzabroodjes (vrijdag en zaterdag).

Open van 10 tot 20u, op zaterdag tot 23u. O ja, wie langskomt met een klakske, wordt goedgemutst vereeuwigd als #happybarklakker. Chapeau!
Schoenmarkt 5/6
www.barklak.be

 

Unwined: Stop whining, please

Wit wijntje? Nippen van een glas kan nonchalant aan de bar of op het straatterras onder de Sint-Romboutstoren. Helemaal unwinden doe je in het wijnsalon of het groene terras, achter het winkelgedeelte. Naast bubbels, toppers, woensdag- en verrassingswijn kan je er ook een Mechelse pint of aperitief drinken. Tip van het huis: de beste vrienden maak je met de Vriendenwijn Plus. Je kan je ook laten verleiden door een selectie koude en warme bar bites, van een ibericoplank tot dadels met spek, camembert uit de oven, albondigas en bruschetta’s.  
Steenweg 22
www.unwined.be

 

Mechelen muurt: Urban landscapes

Slenter je graag met een missie? Mechelen Muurt is een ideaal tussendoortje voor straatlopers. Mechels graffitikunstenaar en voormalig stadsartiest Gijs Vanhee nodigde een aantal jaar geleden tien (inter)nationale kunstenaars uit om evenveel murals het geestelijke leven te schenken in de stad. Je pikt de muurschilderingen toevallig mee en passant, of volgt de korte route met het handige overzichtskaartje. Op wandelafstand van elkaar vormen ze een mooi creatief parcours doorheen de binnenstad. Alleen Imagine van Sam Vanderveken ligt wat verder noordwaarts. The Gift, op de hoek van de Korenmarkt en Adegemstraat (boven café Antverpia), staat symbool voor de spirit van het project: de straten kleur geven en teruggeven aan de mensen die er wonen.

Wandelroute + plattegrond: gratis
Helemaal weg van: Elsewhere van Strook

toerisme.mechelen.be/mechelen-muurt

 

FOOM: Luilekkerland

Twentysomethings Benjamin en Annelies zijn echte doe-het-zelvers. Ze timmerden niet alleen het interieur, maar ook de menukaart van hun zaak naar believen in elkaar. Je kiest er voor klassiek of zwicht voor alternatief lekkers. Zo deden de American pancakes en hashbrows vast al menig eyebrow fronsen bij ‘t ontbijt. De wafels van zoete aardappel met cheddar, spiegeleitje, spek en huisgemaakte tomatendip zijn nochtans het proberen waard!

In Foom kan je ontbijten, lunchen of brunchen. Voor 21 euro per persoon staat een rijkelijk gevulde tafel met scones, koffiekoekjes, hartig beleg, broodjes, yoghurt parfait en meer lekkers voor je klaar. Ook in de namiddag kan je er terecht voor een verwenmoment. Van woensdag tot zondag schuif je er tussen 14u30 en 17u30 aan voor de high tea of high tipsy – waarbij de (ijs)thee van Crusio wordt ingeruild voor prosecco of wijn.

Sint-Katelijnestraat 2
www.foom.be

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord