Terug naar overzicht

5 x prachtige plekken in de natuur om dit weekend vogels te tellen

  • © Wim Dirckx

Dit weekend (30 en 31 januari 2021) vindt het jaarlijkse Vogeltelweekend van Natuurpunt plaats. Vorig jaar werden er maar liefst 860.000 vogels geteld, dat zouden er dit jaar wel eens een pak meer kunnen zijn nu we allemaal thuiszitten. Ga je zelf ook vogelsspotten dit weekend? Op deze vijf plaatsen in Vlaanderen zie je er ongetwijfeld honderden!

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

1. West-Vlaanderen: De IJzer- en Handzamevallei

Je vindt maar liefst zeven verschillende vogelkijkpunten (waarvan één rolstoelvriendelijk) in de IJzer- en Handzamevallei. Het gebied strekt zich uit van de Franse Grens tot Diksmuide en Hanzame. Daarin ligt ook natuurgebied De Blankaart waar bijzondere vogels graag landen. De verschillende uitkijkpunten liggen verspreid rond het natuurgebied en kan je bereiken via de openbare weg of via de aangeduide wandelpaden.

Meer info en wandelingen via www.natuurenbos.be/ijzervallei.

 

2. Oost-Vlaanderen: Durmmeersen

Dit kleine stukje natuur, ten westen van Gent, is een paradijs voor water- en rietvogels. Via een wandellus van 1,3 kilometer passeer je langs drie vogelkijkwanden. Het gebied ligt naast het kanaal Gent-Brugge in Vinderhoute. Vroeger werd er zand ontgonnen waardoor er twee diepe putten ontstonden. Die zijn ondertussen gevuld met water en vormen nu samen een mooi natuurgebied van 11 hectare. Durmmeersen maakt deel uit van het projectgebied Vinderhoutse bossen dat 640 hectare groot is. Nog niet heel het gebied is toegankelijk voor wandelaars maar dat zou in de toekomst wel het geval moeten zijn.

Meer info en wandelingen via www.natuurenbos.be/durmmeersen.

3. Antwerpen: Eksterheide

Aan de rand van de gemeente Beerse ligt een 170 hectare groot natuurgebied, Eksterheide. Het gebied heeft zijn naam niet gestolen want het is een echte trekpleister voor eksters en andere soorten vogels zoals haviken. Drie wandelroutes doorkruisen het gebied en passeren langs drie vogelkijkhutten waaruit je alle beestjes kunt observeren. Schapen helpen er het gebied te onderhouden en enkele weken per jaar vind je er ook gallowayrunderen en konikpaarden.

Meer info en wandelingen via www.natuurenbos.be/eksterheide.

 

4. Vlaams-Brabant: Arboretum van Groenendaal

In het arboretum van Groenendaal staan zo’n 400 verschillende bomen en struiken. Het arboretum werd opgericht in 1897 onder leiding van Koning Leopold II en ligt middenin het oeroude Zoniënwoud. Ga via de twee korte wandelingen opzoek naar de verborgen vogelkijkhut van waar je stiekem vogels kan waarnemen. Passeer ook langs ‘het Block’ een gebied vlak naast het arboretum waar Schotse Hooglanders staan te grazen.

Meer info en wandelingen via www.natuurenbos.be/arboretum-van-groenendaal.

5. Limburg: Vijvergebied De Wijers

Met zijn 700 hectare en 1175 vijvers, is gebied de Wijers het grootste vijvergebied van ons land. Dat maakt het meteen ook een interessante plaats om watervogels en andere unieke dier- en plantensoorten te ontdekken. De Wijers ligt verspreid over de gemeenten Zonhoven, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren, centraal in Limburg. Behalve prachtige wandelingen maken en fietsen door het water, kan je er ook gemakkelijk vogels spotten langs een van de verschillende kijkhutten.

Meer info en wandelingen via www.natuurenbos.be/wijers.

 

  • © Wim Dirckx

Wil je zelf ook graag vogels tellen? Met het handige campagnemateriaal van Natuurpunt wordt het nog makkelijker! Lees hier hoe je op de juiste manier vogels telt en hoe je ze van elkaar kan onderscheiden. Een overzicht van alle gebieden vol vogels en kijkhutten vind je hier. Veel telplezier!

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord