Aruba, een streling voor het oog én je smaakpapillen

Scroll naar beneden
Aruba

Met een temperatuur van gemiddeld 28 graden, parelwitte stranden en een azuurblauwe zee vormt Aruba de perfecte bestemming voor een strandvakantie. Maar wist je dat er ook heel wat te ontdekken én te proeven valt? Je culturele en culinaire reis begint hier met onze tips.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

De hoofdstad van Aruba, Oranjestad, is een vrolijk kleurenpallet van antieke koloniale panden en moderne winkels, hotels en casino’s. Een bijzondere plek om daar te bezoeken is Fort Zoutman. Dit fort werd in 1798 gebouwd en in 1983 gerestaureerd en toont de rijke geschiedenis van het eiland. San Nicolas of Sunrise City is de tweede populairste stad op het eiland en goed op weg om het culturele epicentrum te worden. De stad staat bol van de kleurrijke muurschilderingen en toffe street art. Je vindt er ook het Industrieel Museum en het Culturele Gemeenschapsmuseum. Verder heb je er ook Baby Beach, een geweldig fotogenieke baai waar het ideaal is om te snorkelen. Aruba, ook wel ‘One Happy Island’ genoemd, is trouwens een perfecte bestemming voor fans van watersporten, want dankzij de constante wind kan je er makkelijk wind- of kitesurfen. Maar ook vissen of duiken is er mogelijk en het water is glashelder.

Toeristen trekken vooral naar het noordwesten van het eiland, naar Palm Beach, bekend om haar hoogbouw, of Eagle Beach waar je eerder laagbouw vindt. Voeg je graag wat extra luxe toe aan je vakantie, kies dan voor een verblijf in een van de luxeresorts hier. Zowel op Palm Beach als op Eagle Beach heb je ruime keuze uit exclusieve resorts, van grote ketens met tropische tuinen en watersportmogelijkheden tot kleine, intieme boetiekhotels waar je vanuit je kamer zo het strand op kan.

Weg van de platgetreden paden

Toch is er in het noordoosten ook heel wat te zien. Zoals het Arikok National Park, met zijn rotsformaties en kalksteenterrein een van de grootste natuurreservaten in de Caraïben. Een aanrader voor wandelaars en iedereen die graag naar de top van de 188 meter hoge berg Sero Jamanota wil wandelen of een duik wil nemen in het natuurlijke zwembad Conchi. Je kan er ook de Fontein Cave gaan bezoeken. In die grot zijn tekeningen gevonden die waarschijnlijk rond 1.000 voor Christus gemaakt werden.

Unieke mix van smaken en invloeden

De Arubaanse samenleving is een smeltkroes van culturen en dat merk je ook aan de keuken. Heel wat bezoekers, van de indianen tot Spaanse en Hollandse kolonisten of Afrikaanse en Aziatische migranten, brachten hun culinaire invloeden mee naar het eiland. Fijnproevers komen op Aruba dus zeker aan hun trekken met meer dan 250 restaurants, waaronder een aantal toppers met een verfijnde keuken, geweldige ambiance en uitstekende service. 

Proef tijdens je verblijf zeker de lokale gerechten zoals de verschillende stoofgerechten, beter bekend als stoba's, of de funchi, een polenta van maïsmeel. Verder vind je er een overvloed aan verse vis zoals makreel, tonijn en barracuda, en zeevruchten zoals kreeft, garnalen en conch of zeeschelp.

Deze topadresjes mag je niet missen

Het restaurant Screaming Eagle, aan Eagle Beach, is een van de beste in de Caraïben en combineert de Franse keuken met de Caraïbische flair. Je kan er zelfs romantisch dineren in een bed. Ook restaurant Flying Fishbone in het zuidelijke Savatena is een unieke ervaring. Je schuift er aan tafel in een paradijselijke strandsetting met je voeten in het water. Je proeft er van overheerlijke vis en zeevruchten, maar ook vlees en vegetarische opties zijn verkrijgbaar. Er zijn trouwens verschillende populaire strandrestaurants op Aruba, want ook bij Pinchos in Oranjestad, Footprints bij Hyatt en Passions on the Beach bij Amsterdam Manor dineer je met zicht op zee.

Vlak naast de 30 meter hoge vuurtoren California Lighthouse ligt het Italiaanse restaurant El Faro Blanco. Daar kan je genieten van een heerlijke Italiaanse maaltijd terwijl je de zon ziet ondergaan. Uiteraard kan je ook de vuurtoren beklimmen. Boek een excursie en kom meer te weten over de rijke geschiedenis van de toren. Je beklimming wordt trouwens beloond met een prachtig panoramisch uitzicht. Wat wil je nog meer?

Nog zo’n topadresje op Aruba is Restaurant Papiamento, een authentieke boerderij met privékamers waarin het Nederlandse antiek van de muren spat. Je eet er zowel lokale gerechten als internationale klassiekers in een tropische tuin met prachtig verlichte bomen, een zwembad, uitgebreide wijnkelder en een cocktailbar.

Verder zijn er ook voor de belangrijkse maaltijd van de dag enkele topadresjes. Probeer voor je ontbijt de gezonde acai bowl of een van de verse smoothies bij Eduardo’s Beach Shack aan Palm Beach bij Playa Linda. Mag het wat meer zijn? Kies dan voor de Breakfast Burger bij Sidebar Bistro vlak bij de Renaissance Marketplace.

Een overvloed aan vegan

Bang dat je als vegetariër of vegan een hele vakantie lang niets zal kunnen eten? Geen paniek, Aruba biedt veel plantaardige opties. Bekijk zeker eens veganaruba.com voor alle topadresjes: van vegan ijs bij Gelatissimo, vegan burgers bij Alfresco tot een vegan versie van de iconische lokale deegsnack pastechi bij The Pastechi House in Oranjestad. Andere aanraders zijn de Calamari Vegani bij visrestaurant Fishes & More in de Arawaktuinen aan Palm Beach, vegan kaas bij Elements aan het ecoresort Bucuti & Tara of een volledig vegan driegangenmenu bij Ike’s Bistro aan het Manchebo Beach Resort & Spa.

Last but not least: de rum

Ook op vlak van drank kom je op Aruba niets te kort, want rum is er in overvloed. Maak kennis met de lokale cultuur en trek naar een van de traditionele kroegen of rum shops. De bars deden zo’n 100 jaar geleden hun intrede en serveerden enkel rum. In de loop der jaren werd er ook bier geschonken en nu kan je er eten of dansen tot in de vroege uurtjes. Het is voor de Arubanen een belangrijke ontmoetingsplek om af te spreken met vrienden en familie. Enkele van de bekendste bars zijn Essoville en White Star rum shop in San Nicolas. In die stad kan je trouwens niet alleen genieten van heerlijke rum, maar ook van spectaculaire street art. In 2016 deed de Aruba Art Fair er haar intrede en sindsdien vind je overal in de stad straatkunst en prachtige muurschilderingen van zowel lokale als internationale artiesten.

Twijfel je nog om een reis naar Aruba te boeken? Lees hier meer en vind een antwoord op al jouw vragen.

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord