Terug naar overzicht

Bezocht en goedgekeurd: de allereerste internationale Fotobiënnale in Oostende

 • Aischa Zeijpveld

In Oostende ging op 4 september de allereerste internationale Fotobiënnale van start, die nog loopt tot en met 24 oktober. Op verschillende binnen-en buitenlocaties tonen dertig fotografen hun werk. Het parcours zorgt ervoor dat je heel Oostende doorkruist, zodat het ook een fijne manier is om de stad te leren kennen. Wil je de volledige Fotobiënnale bekijken? Reken dan twee dagen uit. Wij konden niet alles zien, maar volgende werken zijn zéker de moeite.

 • Sien Vanneste
  TekstSien Vanneste

Starten doen we aan Fort Napoleon, gelegen op de oosteroever van Oostende. Hier maak je kennis met vijf Belgische vrouwelijke fotografen. In het oog springt Carmen De Vos. Zij toont zwangere vrouwen op een sterke en wellustige manier. Met de trap ga je naar beneden, waar de overzichtstentoonstelling van Marc Lagrange hangt. Toch wel hét hoogtepunt van de Fotobiënnale. Hij staat vooral bekend om zijn naaktcomposities en zijn voorliefde voor analoge fotografie. Zijn foto’s zorgen ervoor dat je een heel nieuwe bewondering krijgt voor het vrouwelijk lichaam. Op het dak van Fort Napoleon heb je trouwens een mooi uitzicht over Oostende en onze Belgische Noordzee. 

 • Marc Lagrange

Met de veerboot ga je richting het centrum van Oostende. Liefhebbers van niet enkel foto’s, maar ook woorden kunnen hun hart ophalen op de Expo-boot. Jef Boes vroeg aan mensen die uit Oostende vertrokken welke plaats ze zich altijd zullen herinneren. Het resultaat is een combinatie van foto’s en handgeschreven brieven. 

Na de Expo-boot wandel je via de Visserskaai, waar je al een eerste keer het werk van Filip Durjardin tegenkomt, richting de Albert I-promenade. In galerij BeauSite vind je tegenwoordig een bistro, maar wanneer je de trappen oploopt, vind je er de foto’s van Jennifer Kesteleyn. Met She must be on her period, maakte ze een reeks autoportretten die de vierde feministische golf onderschrijft. 

 • Jennifer Kesteleyn

De foto’s van Aisha Zeijpveld vallen al van ver op. Op de zeedijk vind je drie grote rechthoeken waarop ze worden getoond. Aisha gaat op zoek naar het snijvlak tussen droomwereld en werkelijkheid, waardoor je zou kunnen denken dat ze graag gebruik maakt van Photoshop, maar niets is minder waar. Recht tegenover het oude zwembad kun je in het Koningspark al wandelend de foto’s van Jean Godecharle bewonderen. Wanneer je verder wandelt richting het centrum kun je bij Felix foto’s bekijken van Vincent Lagrange. Jawel, de zoon van. Hij focust zich vooral op portretfoto’s van dieren, al krijgen ze door de stijl van fotografie iets heel menselijks.

Eindigen doen we - opnieuw op de oosteroever - bij café 0.666, waar foto’s van Richard Petit hangen. De Franse fotograaf benadert metaforisch het migrantenthema. Zo brengt hij een hommage aan de niet-gefortuneerde helden van onze eeuw. In zijn foto’s zie je dan ook schimmen van zogenaamde onzichtbare migranten en schipbreukelingen. Om even bij stil te staan.

 • Richard Petit

Praktisch

Tickets

 • Tickets voor Fort Napoleon zijn €15, maar daarmee kun je ook naar alle andere binnenlocaties.
 • Tickets voor het binnenparcours zijn €6, maar dan moet je wel nog apart voor Fort Napoleon betalen.
 • Voor Mu.Zee betaal je €10 extra. Heb je al een ticket voor Fort Napoleon dan kun je twee euro korting krijgen.

Voor het Fort Napoleon reserveer je best op voorhand want er wordt gewerkt met tijdsloten. Tickets kan je hier kopen.

adresjes in Oostende

Eten en shoppen

 • Le Bassin: dit sfeervol restaurant heeft ook een kaas & wijnbar en hotel. Wij aten er mosselen en een hazelnootburger. Lekker! Le Bassin, Visserskaai 1.
 • Rubens: in deze authentieke brasserie eet je lekkere garnaal-en kaaskroketten. Vriendelijke en snelle service, meer moet dat niet zijn. Rubens, Visserskaai 44.
 • Gelato Maxzim: het lekkerste ijs van Oostende en goeie grote bollen. Hertstraat 3.
 • Kantine: om ons weekend af te sluiten dronken we nog iets bij Kantine. Na je koffie kun je nog even gaan shoppen bij Kabine. Heel fijne spullen voor jong en oud. Kantine/Kabine, Fortstraat 16.
 • LILY: de perfecte mix van mooie kleren en leuke accesoires. LILY, Hertstraat 5.
 • Ferm: ook bij Ferm vind je leuke kleren en accesoires. Ferm,  de vrouwenwinkel ligt in de Vlaanderenstraat 5, voor de mannenwinkel moet je wat verder lopen tot de Sint-Paulusstraat 38. 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord