De 10 mooiste nationale parken van Europa

Scroll naar beneden

Niets is zo ontspannend als een trip naar de natuur, weg van de drukte. Even heerlijk genieten van de rust: wie houdt er nu niet van? En je hoeft niet altijd ver te reizen om uiteenlopende landschappen te bewonderen: ook binnen Europa zal de natuurpracht je vast en zeker verbazen. We sommen voor jou de tien mooiste nationale parken van het Europese continent op.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Jotunheimen, Noorwegen

Je zal al jouw best moeten doen om een meer indrukwekkend berglandschap te vinden dan het Noorse Jotunheimen. Het park ligt in het centrum van het land en telt naast betoverende bergtoppen ook talloze meren, watervallen, fjorden, rivieren en gletsjers. Hier moet je zijn voor prachtige wandelingen en trektochten door een van de mooiste landschappen ter wereld.

Praktische info

 

2. Vatnajoküll, IJsland

Dat IJsland een van de mooiste plekken van Europa is, kon je al lezen in onze reportages. Of je nu tijdens de zomermaanden of tijdens de barkoude winter naar het eiland reist, je zal versteld staan van de natuurpracht. Het summum van IJslandse schoonheid vind je in Vatnajökull, het tweede grootste nationaal park van Europa. Dit land van gletsjers, bevroren meren, bergen en indrukwekkende ijsgrotten ademt 'puur natuur'.

Praktische info

3. Sächsische Schweiz, Duitsland

Laat je door de naam niet beetnemen: dit nationaal park ligt wel degelijk in Duitsland, meer bepaald aan de grens met Tsjechië. Het park wordt gekenmerkt door eindeloze bossen en uittorende rotsformaties, wat het een sprookjesachtig uiterlijk geeft. Het park is grotendeels onaangetast, maar het is de Basteibrug die de meest iconische plek van het park is. Het is geen toeval dat Sächsische Schweiz populair is bij wandelaars en bergbeklimmers.

Praktische info

4. Triglav, Slovenië

Triglav mag je gerust het symbool van Slovenië noemen. In het park vind je de gelijknamige berg en een van de mooiste ongerepte landschappen van Europa. Denk groene naaldbossen, kristalheldere meren, stille valleien en imposante bergen. Of je hier nu komt om te wandelen, kayakken of skiën: de rust en ingetogenheid van Triglav doen je helemaal herbronnen.

Praktische info

5. Plitvice, Kroatië

Als de Niagara- en Victoriawatervallen de mooiste van respectievelijk Noord-Amerika en Afrika zijn, moeten die van Plitvice zowat de meest spraakmakende watervallen van Europa zijn. Puur qua grandeur zijn het misschien niet de meest spectaculaire, maar de ligging middenin een kloof en het heldere groene water maken van dit nationaal park een oogverblindend stukje natuur. Dankzij de houten wandelpaden kan je over en langs de zestien meren van Plitvice wandelen.

Praktische info

6. Durmitor, Montenegro

Montenegro als reisbestemming is de laatste jaren aan populariteit aan het winnen, en dat is niet onlogisch. Hoewel het vooral de prachtige kustlijn is die reizigers aanspreekt, valt er ook in het binnenland een pak te zien. Een van dé parels van Montenegro is Durmitor, een nationaal park in het noordwesten van het land. De natuur hier is even ruw als wondermooi. Maar liefst 48 bergtoppen komen boven de 2.000 meter uit en Durmitor is dan ook een topbestemming voor ski- en wandelvakanties.

Praktische info

7. Ordesa y Monte Perdido, Spanje

Voor wie denkt dat Spanje geen geheimen meer heeft, vestigen we graag de aandacht op het nationaal park Ordesa y Monte Perdido. Dit park met de spraakmakende naam wordt gekenmerkt doorglooiende bergen, diepe dalen, veel wilde dieren en meren. Het spreekt voor zich dat dit een paradijs voor wandelaars is. Bovendien is dit park nagenoeg onbekend bij het grote publiek, dus het loont de moeite om eens weg te trekken van de drukke costa's!

Praktische info

8. Sarek, Zweden

Is social distancing echt jouw ding geworden? Dan kan je een bezoek aan Sarek nationaal park overwegen. Helemaal in het noorden van Zweden word je getrakteerd op eindeloze vista's, een groen toendralandschap en oorverdovende stilte. De bergen en de vele meren en rivieren vormen een ideale biotoop voor wilde dieren. Met bijna honderd gletsjers en verschillende bergtoppen boven de 2.000 meter mag je dit park gerust imposant noemen.

Praktische info

9. Dolomiti Bellunesi, Italië

Wie de Dolomieten al eens bezocht heeft, weet het al: deze regio kan wedijveren met de allermooiste plekjes ter wereld. Waar de Dolomieten best wel een populaire regio is, is het nationaal park  in het zuiden een pak rustiger. Ben je met andere woorden op zoek naar rustige wandelpaden door een groen berglandschap, met een unieke mix van Italiaanse en Oostenrijkse cultuur, dan zit je hier goed.

Praktische info

10. Peneda-Gerês, Portugal

Hoog in het noorden van Portugal vind je Peneda-Gerês, een ondergewaardeerd nationaal park dat gekenmerkt wordt door meer dan alleen natuur. De verbinding met de lokale dorpjes is nooit ver weg en de kastelen, dorpjes en traditionele architectuur geven dit park iets extra's. Met wat geluk spot je hier tussen de granieten kloven en bossen enkele wilde Garrano-pony's!

Praktische info

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord