Terug naar overzicht

De andere kant van Dublin

  • iStock

Dronken toeristen in Temple Bar, uitgelaten locals in de meer dan 700 luidruchtige pubs, tourist traps everywhere… de Ierse stad Dublin geniet niet altijd een even fraaie reputatie. Toch heeft deze boeiende (en hypervriendelijke!) bestemming heel wat verborgen culturele, culinaire en hippe kantjes. 

  • Sophie Matthys
    TekstSophie Matthys

Natuurlijk moet u in Dublin de Ha’penny bridge overgestoken hebben, en de twee fenomenaal mooie kathedralen (Saint Patrick’s en Christ Church) bezocht hebben. En aangezien over smaken (bitter) en kleuren (pikzwart) niet gediscussieerd wordt, zult u toch ook wel een glas Guinness moeten achteroverslaan. Maar stap dan eens van de platgetreden paden en verbaas u over het andere Dublin.

Die andere bibliotheek

Bezoek in plaats van The Library op Trinity College de Marsh’s Library voor een historische bibliotheekervaring. In dit 18e-eeuwse gebouw, veel minder bekend bij toeristen, vindt u meer dan 20.000 zeldzame boeken op oude eikenhouten boekenplanken. Ook worden er lezingen en tentoonstellingen gehouden. marshlibrary.ie

The secret garden

De Iveagh Gardens zijn bijna volledig omringd door gebouwen waardoor ze minder opvallen. De tuinen waren ooit het gazon van de graaf van Clonmell, maar werden aan de staat geschonken zijn nu openbaar. Het doolhof, de verzonken tuin, het rosarium, de Amerikaanse tuin en de indrukwekkende fonteinen werden gerestaureerd en bewaard en zijn zonder meer sprookjesachtig mooi en perfect voor een dejeuner sur l’herbe.

Op bezoek bij Francis Bacon

Ierland en zeker Dublin, is een plek van schrijvers: Oscar Wilde, James Joyce, WB Yeats… maar de stad bracht ook veel beeldend kunstenaars voort. Zo kunt u in Hugh Lane Gallery de fascinerende herinstallatie ontdekken van Francis Bacons studio, zoals die eruitzag op het ogenblik dat de artiest stierf. hughlane.ie

Uitwaaien

Heerlijk uitwaaien kan in het Nationaal Park Wicklow Mountains, op een uurtje rijden van de stad. De zichten zijn wondermooi en de ruïnes van kerken en Glendalough (‘vallei van twee meren’), een gletsjervallei met een middeleeuws klooster uit de 6de eeuw geven uw wandeling een gothic tintje … Ook een aanrader is de Ticknock Trail (6 of 18 kilometer), waarbij u schitterende uitzichten hebt over de stad en de Ierse Zee.

  • Paul Costello - UnSplash

Dublin Praktisch

Overnachten Het Trinity City Hotel (****) is een uitstekend hotel in het hartje van de stad. trinitycityhotel.com

Uit eten Heerlijke cocktails drinkt u in Café en Seine (cafeenseine.ie) en een lekkere pizza uit de houtoven eet u bij Forno 500 (forno500.ie). Als het iets meer mag zijn: er zijn enkele uitstekende Michelin starred restaurants in Dublin, zoals Chapter One.

Shoppen Bij Ulysses Rare Books snuistert u in oude edities van boeken. rarebooks.ie

Insider tip James Joyce achterna: elk jaar op 16 juni wordt Bloomsday gevierd, met lezingen in het James Joyce Centre, gidstochten en speciale evenementen rond Ulysses, het meesterwerk van de Dublinse auteur James Joye.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord