De andere kant van Ibiza

Scroll naar beneden

Het eiland is vooral bekend en berucht om zijn wilde feestjes en nachtleven. Maar ook zijn ruige kustlijn en de 54 stranden, genesteld aan de helderblauwe zee, trekken jaarlijks miljoenen toeristen. Wat weinigen weten, is dat het eiland ook verschillende historische en culturele sites telt, en sommige zelfs beschermd zijn door Unesco.

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Ibiza werd in de jaren zestig een echt hippieparadijs waar alternatievelingen van over de hele wereld naartoe trokken. De hippies konden er ongestoord hun flowerpowerlevensstijl vol feestjes, drugs en liefde botvieren. Ook nu nog hangt die sfeer over het hele eiland; de vele hippiemarktjes zijn daar het beste bewijs van.

Ibiza-Stad

Terwijl het zuiden van het eiland gedomineerd wordt door hippe beachbars en drukke stranden, is het noorden nog onontdekt en puur. In het kleinste dorpje van het eiland leven de inwoners nog erg traditioneel. Sant Vicent de sa Cala bestaat uit een kerkje met witte huisjes eromheen. Ook het rustige Sant Joan de Labritja is een schattig dorpje met authentieke gebouwen en een oude kerk. De zondagse hippiemarkt is hier trouwens veel minder commercieel dan de grotere en bekendere markten van Las Dalias en Punta Arabí. Hier in het noorden beïnvloedt de bergketen Els Amunts het landschap en zorgt ze voor unieke kliffen, onstuimige baaitjes en verbluffende uitzichten.

Toch begint een culturele reis door Ibiza in de gelijknamige hoofdstad van het eiland. Het oude stadsgedeelte, Dalt Vila, is een hogergelegen versterkte burcht omringd door zestiende-eeuwse stadsmuren. Typerend voor deze wijk zijn de smalle steegjes, witte huizen en steile trappen. Midden in de vestiging liggen ook de kathedraal, het archeologisch museum, de oude overdekte markt en een voormalig klooster dat nu het stadhuis is. Niet verwonderlijk dus dat deze site in 1999 een plekje op de werelderfgoedlijst van Unesco kreeg.

Zout met hopen

Een ander door Unesco beschermd deel van het eiland zijn de zoutmeren van Ses Salines. Hier wordt jaarlijks zestig ton zout ontgonnen en het is daarmee een van de belangrijkste exportproducten van Ibiza. De ontginning gebeurt nog altijd op authentieke wijze zonder luidruchtige machines, waardoor het hier onverwacht rustig is. De zoutarbeiders wonen in het dorpje Sant Francesc de S’Estany, vlak bij hun werkplaats. De zoutmeren liggen helemaal in het zuiden van het eiland, vlak bij de luchthaven. Het gelijknamige nationaal park steekt zelfs de zee over tot aan het eiland Formentera. Tussen augustus en oktober zijn ook flamingo’s hier thuis. De wandelpaden door dit gebied brengen je langs zoutbergen, dennenbossen en meren die roze kleuren wanneer het water verdampt en het zout overblijft.

Impressionisme

Al decennialang is het eiland een toevluchtsoord en inspiratiebron voor kunstenaars. Er zijn dan ook veel musea, meestal in historische gebouwen die op zich al een bezoek waard zijn. Museu Barrau, in het stadje Santa Eulària des Riu, heeft een grote collectie werken die Ibiza en zijn inwoners afbeelden. De schilderijen, aquarellen en tekeningen werden gemaakt door de Catalaanse impressionistische schilder Laureà Barrau i Buñol, van wie het huis vroeger was. Ga in het oude gedeelte van Ibiza-Stad, vlak bij de kathedraal, zeker ook eens naar het Museu Puget. In dit prachtige oude herenhuis met binnentuin hangt bijna het volledige oeuvre van de Ibiziaanse schilder Narciso Puget Riquer en zijn vader Narcìs Puget i Viñas.

Stonehenge

Een moeilijk te vinden, maar magische plek is het ‘Stonehenge van Ibiza’. Op een kale, verlaten, rotsachtige landtong aan de zuidwestkust van het eiland staat de hedendaagse kunstinstallatie ‘Time and Space’. Deze megasculptuur (meer dan twintig meter hoog!) werd gemaakt in opdracht van de oprichter van Cirque du Soleil, miljardair Guy Laliberté als geschenk aan de inwoners van Ibiza. Je vindt het onderweg naar Cala Codolar.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Artista #1, een gratis bijlage van Newsweek.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord