De andere kant van Keulen: Hippe wijken en een groene rand

Scroll naar beneden

De kerstmarkt alleen al lokt meer dan vijf miljoen bezoekers naar Keulen en is daarmee de meestbezochte kerstmarkt van Duitsland. Nu die dit jaar niet plaatsvindt, is het de uitgelezen kans om de stad eens tijdens een rustige eindejaarsperiode te bezoeken. In minder dan twee uur sta je van onze hoofdstad in het centrum van Keulen. Een bezoekje waard? Jawohl!

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Dat je het er vaak hoort donderen, wisten we al. Verder kennen we ­Keulen vooral van zijn gigantische Dom en goede parfum. Laat het nu net dat laatste zijn dat Keulen écht op de kaart zette. In 1709 ontwikkelde ­parfumeur Johann Maria Farina zijn eau de Cologne. Door zijn Keulse geurwater werden hij, zijn familie en de stad wereldberoemd. 

Hip, hipper, hipst 

Dan mag in Keulen nog de grootste gotische kerk van Europa staan, de stad is ook een lappendeken van hippe buurten. De meest trendy wijk is ongetwijfeld Ehrenfeld, net buiten het stadscentrum. De wijk stond ooit vol met fabrieken, loodsen en andere industriële gebouwen, en dat voel je nog overal. Toen in de jaren zestig en zeventig hippies en kunstenaars zich vestigden in de leegstaande panden, groeide Ehrenfeld uit tot hét kunstcentrum van de stad. Ondertussen is zowat elke gevel er op een artistieke manier beklad met graffiti en loop je er van het ene leuke koffiebarretje in het andere.

Thuiskomen doe je in de wijk Belgisches Viertel. De straten werden er vernoemd naar onze provincies en het gezellige pleintje heet Brüsseler Platz. Het Belgisch kwartier is ideaal om een paar uurtjes te shoppen. Je vindt er zowel schattige boetiekjes als coole vintagewinkels en originele conceptstores. Iets helemaal anders, maar evenveel de moeite waard is de hypermoderne wijk Rheinauhafen. Deze buurt ligt vlak aan de oevers van de Rijn, in het voormalige havengebied. De kantoren en appartementen zijn hier duur, maar het uitzicht en de rust zijn er dan ook onbetaalbaar. 

De groene rand

Sinds 2008 loopt er rond Keulen een 170 kilometer lang wandelpad, gemarkeerd door een witte cirkel op een zwarte achtergrond. Het pad is opgedeeld in elf etappes waarvan elk begin- en eindpunt gemakkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. Je loopt langs verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, stilteplekken, speeltuinen en historische monumenten. Maar om tijdens je bezoek aan de stad ook van de natuur te genieten, hoef je niet altijd ver te gaan. De botanische tuin van Keulen is 11,5 hectare groot, en binnen de muren van Fort X vind je meer dan veertig verschillende soorten rozen. Viel Spaß!  

Keulen praktisch 

Overnachten: THE QVEST hideaway is een prachtig hotel in een gotisch gebouw. De ruime kamers zijn er origineel en uniek ingericht met designmeubelen uit de jaren zestig en zeventig. qvest-hotel.com
Uiteten: Restaurant Ox & Klee ligt in het moderne Rheinauhafen. Het restaurant telt twee Michelinsterren en elk bord van het achtgangenmenu is een kunstwerk op zich. oxundklee.de
Insidertip: Negen keer per dag vertrekt er een rechtstreekse trein vanuit Brussel-Zuid naar Keulen. Die brengt je in 1u50 tot in het centrum van Keulen. De gemiddelde prijs van een ticket bedraagt maar € 23.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Artista #5, een gratis bijlage van Newsweek.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord