De andere kant van Pisa: een verrassend alternatief voor Firenze

Scroll naar beneden

Jaarlijks trekken er één miljoen toeristen naar Pisa met allemaal hetzelfde doel: de scheve toren weer rechtduwen. Daarmee staat de stad in de top tien van meestbezochte steden van Italië. Het zijn vooral dagjestoeristen of doorreizigers die hun weg naar de stad vinden. Toch is het kleine broertje van Firenze een verrassend alternatief tijdens een bezoek aan het prachtige Toscane.

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Pisa is een relatief kleine stad waar de rivier de Arno doorheen stroomt, in het noordwesten van Italië. De stad kent een lange geschiedenis, en archeologische opgravingen in de buurt leverden al veel kostbare vondsten op. Zo was de Portus Pisanus een van de belangrijkste havens van het Romeinse Rijk. Door de verschuiving van de kustlijn en de riviermondingen verdween de haven. Pisa was al vroeg een belangrijke studentenstad, waar in de zestiende eeuw zelfs natuur- en sterrenkundige Galileo Galilei studeerde. Ook nu nog wonen er zo’n 50.000 studenten die van Pisa een bruisende stad maken.

Kunst en cultuur 

Dat kunst en cultuur hand in hand gaan, bewijzen de vele musea in Pisa. Vaak vind je de belangrijke ­musea in de stad in een indrukwekkend historisch pand. Het Museo Nazionale di San Matteo bijvoorbeeld, is gevestigd in het gelijknamige klooster met serene binnentuin. Binnen kun je er een grote collectie sculpturen en schilderijen uit de twaalfde tot vijftiende eeuw bewonderen.
De naam van museum Palazzo Blu verwijst naar het paleis met felblauwe gevel dat vlak naast de Arno ligt. Loop het opvallende gebouw niet zomaar voorbij, want het huisvest een schat aan oude kunstobjecten. Naast de permanente tentoonstelling organiseert het museum ook verschillende tijdelijke exposities van grote internationale kunstenaars. 

Pisa in ’t groen 

De Orto botanico di Pisa vormt een oase van rust in de drukke marmeren stad. Hij werd aangelegd in de zestiende eeuw en is daarmee een van de oudste nog bestaande botanische tuinen ter wereld. Opvallend hier is het gebouw van het botanische instituut dat volledig bekleed is met schelpen. Nog meer natuur en stilte vind je op loopafstand van het stadscentrum, in het Parco Regionale Migliarino San Rossore Massaciuccoli. Deze groene strook vormt de scheiding tussen de stad en de westkust van de Italiaanse laars. Het 40 kilometer lange natuurgebied bestaat voor twee derde uit bossen met fabelachtige bomen­tunnels. Tijdens een wandeling over de kronkelende houten paden lijkt de stad wel écht ver weg. La vita è bella!  

Pisa praktisch 

Overnachten: Rinascimento Bed & Breakfast ligt op loopafstand van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. De kamers in het middeleeuwse pand zijn stijlvol gerestaureerd en ruim. Vooral de plafondschilderingen in de suites zijn prachtig. 
rinascimentopisa.it
Uiteten: In het centrum van Pisa ligt het gezellige restaurant Il Mercante. Lokale producten zijn hier heilig en in de wijnkelder liggen meer dan vijftig verschillende Italiaanse wijnen. ilmercantepisa.it
Insidertip: Wil je niet terugkeren van Pisa zonder een foto van de toren? Dan raden we je aan om hem ook écht te bezoeken. Voor 24 euro per persoon kun je helemaal tot boven en heb je een uitzonderlijk uitzicht. Boek wel lang op voorhand, want de plaatsen zijn beperkt!
 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Artista #4, een gratis bijlage van Newsweek.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord