De e-bike als vakantiefiets: een logische keuze

Scroll naar beneden

Geschreven met input van Consumentenbond.nl

 

Extra trapondersteuning tijdens de fietsvakantie

Een elektrische fiets is heel geschikt om mee op vakantie te gaan. Zelfs bij een goedkope elektrische fiets is het frame voldoende sterk en stijf om bagage mee te nemen of om voordragers op te monteren. De prijsverschillen hebben vaak eerder te maken met zaken als de accuduur en de aandrijving dan met de framekwaliteit.

Daarnaast kan de elektrische fiets perfect de tandem vervangen. Omdat iedereen een ander fietstempo heeft, is samen op fietsvakantie gaan vaak knap lastig. De man moet dan voortdurend wachten op de vrouw die het zat is om achter de man te kachelen, of omgekeerd. Met de tandem dacht men een oplossing te pakken te hebben. Dat klopt enigszins, maar zo'n tandem is toch nog steeds anders fietsen. Met elektrische fietsen is het in feite gemakkelijker om fysieke verschillen te overbruggen, terwijl beide fietsers nog steeds zelf kunnen sturen.

Het belang van een goede accu

Vooral de actieradius is iets dat sterk leeft bij de mensen. Het klopt dat je daar toch verstandig mee moet omgaan en bijvoorbeeld maar beter niet de hele dag op de hoogste ondersteuningsstand kan fietsen. Je kan dan beter kiezen voor de ecostand. Ook zal je de accu elke dag moeten kunnen opladen, waardoor de elektrische fiets niet geschikt is voor wie houdt van wildkamperen. Opladen kan gelukkig wel gewoon aan het stopcontact. Wie echt zeker wil zijn, kan uiteraard ook een tweede accu meenemen.

Een nadeel is dan weer dat zo’n accu, in tegenstelling tot de fiets zelf, niet zomaar mee mag op het vliegtuig. Het laatste wat vliegtuigmaatschappijen willen, is dat een fietsaccu hoog in de lucht in brand schiet en dat enkele honderden mensen daardoor het loodje moeten leggen. Je zal dus op een andere manier op je vakantiebestemming moeten raken. De trein is bijvoorbeeld ook heel comfortabel en is daarnaast beter voor het milieu. Soms is het ook mogelijk om in het vakantieland een accu te huren, maar niet alle fietsverhuurders bieden deze optie aan.

Zorgvuldig een bestemming uitkiezen

Natuurlijk zijn niet alle landen even geschikt voor een fietsvakantie. Niet omwille van het ontbreken van laadinfrastructuur, want zelfs zonder een snellader kan je de accu op een nachtje opgeladen krijgen. Vooral de fietsinfrastructuur laat het in sommige landen nog steeds afweten. In de Benelux zit je in ieder geval goed, net als in Frankrijk en Duitsland. Ook in Spanje neemt de kwaliteit van de fietsinfrastructuur al jaren toe. Grote steden als Barcelona en Sevilla zijn zelfs al opgenomen in het lijstje met de meest fietsvriendelijke steden van Europa.

Als je het wat verder wil zoeken, is vooral Scandinavië een aanrader. Denemarken, Zweden en Finland behoren, samen met Nederland en Duitsland, tot de meest fietsvriendelijke landen van Europa. Volgens Ecotoerisme Europa scoort Slovenië net iets minder goed dan België en is het zeker ook een te overwegen fietsbestemming. Portugal, Griekenland, Roemenië, Polen en Malta scoren dan weer behoorlijk slecht.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord