Terug naar overzicht

Deze zomer wildkamperen in de Ardennen? Dit zijn de do's and don'ts!

Nu het opnieuw toegelaten is, trekken veel Belgen eropuit voor een kampeerreis in de prachtige natuurgebieden die ons land te bieden heeft. Voor sommigen is de selectie campings en bivakzones in het Belgische landschap echter niet voldoende om hun lust voor avontuur te bevredigen. Daarom grijpen velen naar wildkamperen: waar je ook wilt je tent opzetten en genieten van de rust en stilte. Wij testten het voor jou uit, zodat je niet als een amateur te werk gaat als je je aan een potje wildkamperen waagt.

  • TekstJeremy Van der Haegen

Belangrijk om te weten vooraleer je verder leest: wildkamperen is verboden in België. Enkel kamperen op aangewezen bivakzones en campings is toegelaten en aangeraden. De enige manier om toch ergens anders te kamperen, is om toestemming te krijgen van een boswachter of eigenaar van een ander stukje grond. Verblijven in zo’n bivakzones is een legaal en gratis alternatief dat bijna exact dezelfde ervaring oplevert als wildkamperen.

9 juni 2021, de lente heeft het eindelijk overgenomen van Koning Winter. Daarnaast worden ook een aantal coronamaatregelen in ons land versoepeld. Terrassen mogen wat langer openblijven en we kunnen thuis vier mensen ontvangen. Sinds de nachtklok werd afgeschaft op 8 mei, is het ook terug mogelijk om te overnachten in bivakzones binnen natuurgebieden. De goesting om eropuit te trekken en ergens een tentje op te zetten na een stevige wandeltocht is bijna onhoudbaar.

Dat besloten ook mijn vrienden te doen in het weekend van 12 op 13 juni. De locatie was duidelijk in hun gedachten gebrand. Het wandelpad Entre Lesse Et Lomme. Een 78 kilometer lange wandeling over onverharde paden die doorheen de wildste stukjes van de Centrale Ardennen slingeren. Daar zouden we over een periode van drie dagen meer dan 50 kilometer afleggen en twee keer overnachten.

Het plan om te overnachten was ook duidelijk. De bivakzones? Die zouden volgestouwd zijn met andere wandelaars. Daar was volgens mijn vrienden een duidelijk oplossing voor: we zouden wildkamperen. Ons tentje (op een verantwoordelijke manier) neerplanten waar we dat zelf wensen te doen. Totale vrijheid omarmen, dus. Volledig back to nature. En zo geschiedde.

Parel van de Ardennen

Zodra je aankomt in het pittoreske Poix-Saint-Hubert, op zo’n twee uur sporen van Luik, moet je maar een kwartier stappen voor je op het wandelpad terechtkomt. Deze wandeling bestaat nog maar sinds augustus 2018 en staat nu al bekend als een van de mooiste tochten in ons land. De route voert je langs de prachtige valleien en heuvels die de Lesse en de Lomme hebben uitgehouwen in de Ardennen, compleet met kleine watervallen en bronnen, charmante meertjes, prachtige rotsformaties, uitgestrekte panorama’s en zeldzame stukjes ongerepte Belgische natuur.

Ook over de aanwezige fauna mogen we best opscheppen. Tijdens de drie dagen die we in het gebied doorbrengen, spotten we een vos in de ochtendschemering, een aantal schattige eekhoorns en een paar indrukwekkende raven.

Vrijdagavond sprongen we van de trein in Poix en na een stevige wandeling van 7 kilometer besloten we dat het welletjes was voor de eerste dag. Op dat moment waren we al op een redelijke afstand van de eerste aangegeven bivakzone. Omkeren was allang te laat. Het was tijd om onze tenten op te zetten in het wild en te even te genieten van de nacht.

De vuistregels van wildkamperen

Zorg dat je verantwoordelijk en verstandig wildkampeert! Dit zijn de vuistregels die we volgden tijdens onze reis:

  • Kies een goed plekje uit. Kampeer niet te dicht bij een rivier, anders kan het ‘s nachts wel heel koud en vochtig worden in je tent. Kies voor een goed plat stukje dat uit het zicht ligt.
  • Onthoud waar het wandelpad is. Het laatste wat je wil, is wakker worden met een platte smartphone of zonder verbinding en niet weten waar je heen moet.
  • Blijf ook niet te lang rondhangen. Anders trek je gegarandeerd aandacht en kan je in de problemen komen. 
  • Als je een knapperig vuurtje wil maken om de gezelligheid in gang te steken, doe dat dan op een verantwoordelijke manier. Baken een vuurplaats goed af en doof het vuur voor je gaat slapen. Zorg dat er altijd één persoon het vuur in de gaten houdt. Zo ben je geen risico voor je groep en de natuur.
  • Hou het ook een beetje stil op je kampeerplekje. De diertjes van het bos zullen je dankbaar zijn.
  • Een bivakzone heeft vaak een eigen toilet. Dat zal in het wild niet het geval zijn. Graaf een kuiltje om je behoefte te doen en dek het nadien of met wat zand.
  • Laat trouwens het wc-papier en ander afval niet liggen. Breng een vuilniszakken mee om je afval in te verzamelen. 
  • Eigenlijk moet je het stukje natuur net zo achterlaten als dat je het oorspronkelijk aantrof.

Wie deze ongeschreven wetten in gedachten houdt, zal net als ons kunnen genieten van een heerlijke nacht in het wild. Het bevrijdende gevoel van wildkamperen en de kick die het geeft zijn het meer dan waard.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord