Griekenland, diversiteit troef

Scroll naar beneden
TUI

Wie houdt van een afwisselende vakantie, is in Griekenland aan het juiste adres. De eeuwenoude, archeologische sites gaan er hand in hand met trendy plekjes waar het moderne Griekse leven zich afspeelt. Bovendien kan je er cultuur en natuur, en inspanning en ontspanning perfect combineren. Ook op culinair vlak komt het Zuid-Europese land verrassend uit de hoek.  

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Athene

Aangezien Athene een van de historische mijlpalen vormt binnen onze westerse beschaving, is een bezoek aan de stad voor ieder van ons een echte aanrader. De eerste bewoners vestigden zich er al in de Neolithische tijden, maar vooral tijdens de zogenaamde Gouden Eeuw van Pericles (vijfde eeuw voor Christus) kwam de beschaving er tot een hoogtepunt. In de loop der tijden vestigden verschillende beschavingen er zich, wat te merken is aan de talrijke monumenten die het straatbeeld sieren. Sinds 1834 is Athene de hoofdstad van het moderne Griekenland. 

Centraal in het oude Athene staat de Akropolis, de impressionante berg van waarop je een prachtig uitzicht hebt over de stad en waarop verschillende tempels zijn gebouwd. De meest bekende is ongetwijfeld het Parthenon, maar ook de Propylaea, gewijd aan Athene Nike, en het Erechtheion, met haar tot de verbeelding sprekende en esthetisch perfect Kariathiden, zijn een bezoekje waard. Al zijn de beelden intussen vervangen door kopieën, en kregen de echte exemplaren een plaatsje in het museum dat zich ook op de Akropolis bevindt. Zo’n vierduizend andere vondsten van de Akropolis zijn ondergebracht in het Acropolis Museum, dat aan de voet van de berg ligt en tot een van de knapste staaltjes hedendaagse architectuur in Athene mag worden gerekend. 

Als je terug naar beneden wandelt, passeer je de ene bezienswaardigheid na de andere. Van de Areios Pagos, de oudste rechtbank van de wereld, over de Pnyx, waar de bewoners van het oude Athene opkwamen voor hun democratische rechten, tot de oude Agora. Dat voormalige commerciële, politieke en religieuze centrum maakt vandaag deel uit van de drie kilometer lange voetgangerszone die de archeologische sites met elkaar verbindt, en die je toelaat om de sites in alle rust te bezoeken. 

Hoewel de geschiedenis letterlijk van elke steen in Athene afdruipt, is de stad ook mee met haar tijd. Zo vind je in de wijk rond de Ermou-straat, de voornaamste commerciële straat van de stad, maar liefst 2500 winkeltjes waar je letterlijk alles vindt. Of kan je in Plaka, de oudste wijk van de stad, of in Theseion terecht voor gezellige restaurantjes en cafés. Kolonaki staat dan weer bekend om haar moderne restaurants, high-endwinkels en prachtige gebouwen met art-déco-, art-nouveau- en interbellumarchitectuur. Bovendien herbergt deze buurt heel wat musea zoals het Benaki Museum en de National Gallery, en verschillende grote parken. 

Wie de drukte eventjes wil ontvluchten, kan terecht in het zuiden van de stad, op de stranden van de Saronische Golf. Ook een daguitstap naar Egina, het belangrijkste eiland in de Saronische Golf, is een aanrader. Vanuit de haven van Piraeus kan je voor weinig geld een veerboot nemen, die je in zo’n anderhalf uur tijd naar het eiland brengt. Egina geniet niet alleen faam om haar historische bezienswaardigheden als de Afaia-tempel, die dateert uit 500 voor Christus en je een prachtig uitzicht over het eiland biedt, maar ook om haar productie van pistachenootjes. Tijdens het oogstseizoen kan je ze er vers kopen, of zelfs langs de kant van de weg oprapen.  

Maar ook wie in eerste instantie op zoek is naar een zonvakantie, en die wil combineren met een uitstap naar Athene, kan in deze regio terecht. Zowel Glyfada als Vravrona vormen daarvoor een ideale uitvalsbasis, en liggen bovendien op een steenworp van de luchthaven. 

Eilandhoppen

Wie naar Griekenland gaat, komt zo goed als zeker wel eens op een eiland terecht. Dat is niet zo verwonderlijk, als je weet dat het Griekse grondgebied maar liefst zesduizend eilanden telt. Hoewel er slechts 227 ook echt bewoond zijn, maken ze Griekenland absoluut uniek. Bovendien vonden ook in de oudheid verschillende beschavingen de weg naar deze eilanden, waardoor ze vaak bijzonder interessante archeologische bezienswaardigheden herbergen en over rijke, eeuwenoude tradities beschikken.  

Zo is de oude stad van Corfu, die op het gelijknamige, meest noordelijk gelegen eiland van Griekenland ligt, dankzij de harmonieuze mix van gebouwen uit de renaissance, barok en klassieke tijden intussen beschermd als werelderfgoed door Unesco. De kleine straatjes en pleinen, vaak met kasseien bezet, voeren je in een klap terug in de tijd. Daarnaast spreekt ongetwijfeld ook het Achilleion, het buitenverblijf van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth dat tegenwoordig als museum is ingericht, tot de verbeelding. Sissi, zoals de keizerin meestal wordt genoemd, bestempelde het alvast als haar paradijs op aarde. Bovendien is Kerkyra – zoals de Grieken het eiland noemen – een echt wandelparadijs: het is het meest groene eiland, en je kan er in alle rust prachtige dorpjes zoals Dassia, dat faam geniet om haar groene cipressenbossen en helderblauwe water, en Kommeno, dat op een heuvelachtige groene landtong ligt, ontdekken. 

Ook de stad Rhodos, die op het gelijknamige eiland ligt, is opgebouwd uit smalle straatjes waar je je in een klap in een ver verleden waant, en prijkt op diezelfde Unesco-werelderfgoedlijst. Daarnaast vormen het schilderachtige witte dorpje Lindos, dat dankzij de strategische ligging ooit een belangrijke handelsstad was, en het 16e-eeuwse Tsampika-klooster, dat op een 287 meter hoge berg werd gebouwd, boeiende bezienswaardigheden op het eiland. Ook een bezoek aan Ilyssos, dat haar naam dankt aan haar stichter Ilyssos - de kleinzoon van de zonnegod Helios, is de moeite waard. Al in de prehistorie woonden er mensen op deze strategisch gelegen plek, die zich samen met de prachtige, natuurlijke omgeving het best laat bewonderen vanop de Filerimos-heuvel.    

Voor de historisch meest belangrijke sites, namelijk het paleis van Knossos en het archeologische museum van Heraklion, moet u op Kreta zijn. Die archeologische restanten zijn stille getuigen van de eerste beschaving in Europa die hier in het tweede millennium voor Christus tot bloei kwam. Bovendien is Kreta het grootste, en daarmee ook meest gediversifieerde eiland van Griekenland. Dankzij de twee internationale luchthavens vinden ieder jaar duizenden toeristen de weg naar dit heerlijke vakantie-eiland. 

Naast een stevige portie cultuur en geschiedenis kan je zowel op de Ionische als op de Egeïsche eilanden natuurlijk terecht voor prachtige, zeer diverse landschappen, rustige traditionele dorpjes, helderblauw water en prachtige stranden. Die omvatten in totaal zo’n 7500 kilometer, verschillen sterk van eiland tot eiland en bieden op die manier voor ieder wat wils. Bovendien zijn de meeste bekroond met het Blue Flag Label, een Europees kwaliteitslabel dat aangeeft dat je er niet enkel kan zwemmen, maar ook kan snorkelen, duiken, waterskiën, zeilen en windsurfen. Tel daar nog het rustige water en het zalige klimaat bij, en de vakantie kan niet meer stuk.

Gastronomie

Naast de historisch-culturele bezienswaardigheden, de prachtige landschappen, de zandstranden en het helder blauwe water is lekker eten een rode draad doorheen heel Griekenland. En laat nu net dat een factor zijn die voor heel wat mensen een reis maakt of kraakt. 

Eten is in Griekenland in eerste instantie een sociaal gebeuren dat het oude Griekse ‘symposium’ – dat letterlijk ‘drinken met vrienden’ betekent - reflecteert. Terwijl het eten zelf er ontspannen aan toe gaat, wordt de bereiding van de maaltijd erg serieus genomen. Zo begint de perfecte maaltijd op een lokaal marktje waar de boeren uit de omgeving hun verse producten aan de man brengen. Dat groenten als tomaten, wortels en kolen dankzij het milde klimaat in de natuur kunnen groeien, verleent ze hun rijke, aromatische smaak. Bovendien herbergt de Griekse natuur ook heel wat wilde kruiden als tijm, oregano, munt en rozemarijn. Die beschikken niet alleen over genezende effecten, maar tillen gerechten ook vaak op tot een gastronomisch niveau. Daarnaast beschikken de Grieken sinds oudsher over een ander betoverend ingrediënt: olijfolie. Intussen geniet dat hemelse brouwsel wereldfaam om haar puurheid, excellente kwaliteit en hoge voedingswaarde. Deze basisingrediënten worden afhankelijk van de regio, het landschap en het seizoen aangevuld met vlees van lokale boeren of vis uit de zee. Want aangezien Griekenland nog heel wat vissers telt, is de vis hier verser dan vers. 

Als dessert staan meestal verschillende soorten bijzonder smaakvolle vruchten zoals abrikozen, perziken, kersen en meloenen op de kaart. Of taartjes, die op basis van honing worden gemaakt. Die lekkernij bestaat dankzij de rijke Griekse flora in tal van smaken en aroma’s. Ook voor de productie van wijn is die natuurlijke diversiteit trouwens een gigantisch voordeel. Iedere regio beschikt over zijn eigen soort druiven en aroma’s, waardoor er in Griekenland ook voor wijnliefhebbers heel wat te ontdekken valt.  

Kortom, dankzij de combinatie van verse ingrediënten, eeuwenoude recepten en tradities en een flinke portie creativiteit zullen liefhebbers van lekker eten en drinken in Griekenland ongetwijfeld aan hun trekken komen. 

Wie Griekenland wil verkennen, vindt in het ruime aanbod van Jetair ongetwijfeld zijn gading. Dankzij haar jarenlange ervaring beschikt de touroperator intussen over een ruim, maar zorgvuldig geselecteerd aanbod van hotels en andere verblijfsaccommodaties. Bovendien biedt Jetairfly rechtstreekse vluchten aan naar de meeste Griekse steden en eilanden. 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord