Hiken in Bregenzerwald voor fijnproevers

Scroll naar beneden
Oostenrijk

In Oostenrijk, niet ver van de Bodensee, in de deelstaat Vorarlberg, ligt de regio Bregenzerwald, een verzameling van 23 gezellige dorpen temidden van de overweldigende natuur. De ideale streek dus voor een avontuurlijke wandelvakantie met culinaire hoogtepunten.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

De dorpen van Bregenzerwald staan bekend om hun houtarchitectuur. Van hotels tot pensions en boerderijen, alles is er opgetrokken in hout en volgens de Oostenrijkse traditie. Daarom staat de hele streek ook op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Hier vind je geen massatoerisme, maar wel de authentieke Oostenrijkse gezelligheid aan de grens met Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein.

Bovendien is Bregenzerwald met zijn 1.500 kilometer aan wandelpaden een droombestemming voor wandelaars en hikers. De hoogste top ligt op 2.650 meter hoogte en onderweg naar boven valt er heel wat te zien. Of wandel naar de Diedamskopf op 2.090 meter voor een magnifieke zonsondergang in goed gezelschap. Laat je verleiden door de frisgroene alpenweides, steile rotsen en indrukwekkende uitkijkpunten over de valleien.

Themawandelingen in overvloed

Je kan in Bregenzerwald verschillende routes kiezen die je onderweg kennis over de streek bijbrengen. Via de Alpgang-route vanuit Au-Schoppernau kom je meer te weten over het leven op een alm en de kaasmakerij in de regio. De Rotenberg-Waldweg neemt je dan weer op sleeptouw door de regionale architectuur en ambachten en de Georunde Rindberg in Sibgratsfäll is dé route voor liefshebbers van lokale kunst. Wil je liever de dorpen beter leren kennen, dan kan je kiezen voor de Umgang Bregenzerwald die je in 12 etappes langs verschillende dorpen leidt.

Een wandeltocht die zeker niet mag ontbreken als fijnproever, is een van de culinaire hikes onder het motto ‘Step by Step, from Course to Course’. De toeristische dienst van Bregenzerwald stippelde verschillende culinaire routes uit die je als dagtrip kan boeken. De wandelaars trekken door de mooiste natuurgebieden van de streek en prachtige landschappen waarbij ze onderweg stoppen in een berghut of restaurant om te genieten van ontbijt, lunch en dessert met seizoensgebonden streekproducten. Welke Oostenrijkse specialiteit is jouw favoriet: Käsespätzle, Wiener Schnitzel, Tiroler Gröstl of Apfelstrudel met vanille-ijs? De wandelingen variëren van 3,5 tot 5 uur en lopen door Warth-Schröcken, Mellau, Bezau, Schwarzenberg of Lingenau-Hittisau. Boek je culinaire dagtocht vanaf 47 euro per persoon en ontdek de natuur en de keuken van Bregenzerwald.

Wandeling 1: Bezau

Deze wandeltoch begint met een ritje met de kabelbaan van Bezau naar het bergstation van Baumgarten. Daar wacht een heerlijk ontbijt in het panoramisch restaurant om voldoende energie op te doen voor de rest van de dag. Vervolgens start je stevige wandeling  van 3,5 uur naar de bergweide van Schönenbach voor een streekgerecht met lokale kaas in het gasthuis Egender. Tot slot neem je de bus terug naar Bezau en laat je je verwennen door de zoete lekkernijen van Café-Restaurant Katrina.

Wandeling 2: Lingenau-Hittisau

Deze route begint met een ontbijt in het Adler hotel en restaurant in het centrum van Lingenau. Van daaruit wandel je bergaf naar Gschwentobel en volg je de rivier stroomopwaarts naar Hittisau. In het Landhotel Hirschen wacht je een stevige lunch om te bekomen van de afgelegde kilometers. Via Rotenberg wandel je vervolgens terug naar Lingenau voor een welverdiend dessert. Je hebt er dan zo’n 4,5 uur wandelen op zitten.

Wandeling 3: Schwarzenberg

Je start je dag met een uitgebreid ontbijt in het Berghof Fetz hotel in Schwarzenberg voor je koers zet richting het Berggasthof Brüggele Inn, gelegen temidden van de groene alpenweides. Daar geniet je van het schitterende uitzicht en een lunch om duimen en vingers bij af te likken. Vervolgens ben je klaar voor de terugkeer naar Schwarzenberg waar het dessert je opwacht bij Café Angelikahöhe. Dat heb je zeker verdiend na 4,5 uur wandelen.

Wandeling 4: Warth-Schröcken

Voor je aan je sportieve uitdaging begint, neem je bij deze wandeling eerst rustig de bus van Schröcken naar Warth waar je geniet van je ontbijt in het Ski- en Wanderhotel Jägeralpe. Vervolgens wandel je via de oude zoutroute naar het dalstation van de Steffisalp Express in Warth. Via dit bergpad wandel je door Bürstegg en over het pittoreske Auenfeld naar Körbensee waar je lunch op je wacht. Zodra je er weer helemaal klaar voor bent, vervolg je je wandeling via de Batzenalpe en de Fellealpe terug naar Schröcken voor het dessert in hotel Tannberg.

Wandeling 5: Mellau

Deze route is de langste van allemaal, je bent maar liefst 5 uur aan het stappen. Ook hier kan je eerst nog even rusten terwijl de kabelbaan je naar het midden van de bergstreek van Mellau voert. Het ontbijt staat voor je klaar in het Simma bergrestaurant. Daarna klim je naar de Kanis Alp en vervolgens naar de top van de Kanisluh. Neem gerust de tijd om van het uitzicht te genieten voor je weer afdaalt naar het Alpengasthaus Edelweiss voor de lunch. Tot slot keer je terug naar het kabelbaanstation dat je weer naar beneden in Mellau brengt. Bekomen doe je met een dessert in het hotel Bären.

En na het stappen: welverdiende rust

Blijf je langer dan drie nachten in Bregenzerwald? Dan is het een goed idee om de Bregenzerwald Gäste Card aan te vragen De gastenkaart is het “toegangsbewijs” voor alle leuke bergervaringen. Bezoekers kunnen met de kaart zo vaak als ze willen met de kabelbaan de berg op, op een milieuvriendelijke manier reizen met de openbare bussen en verfrissing opzoeken in de buitenzwembaden. De Bregenzerwald-gastenkaart is beschikbaar voor alle bezoekers die tussen 1 mei en 31 oktober 2021 drie of meer overnachtingen boeken bij een van de 25 partners. De kaart is dan inbegrepen in de prijs van de kamer.

Als je even genoeg hebt van al dat wandelen, valt er gelukkig ook nog veel meer te beleven. Er zijn maar liefst zeven openluchtzwembaden om in te ontspannen en verschillende musea om een beetje cultuur op te snuiven. En ook voor de fietsers en moutainbikers zijn er tal van routes die je meevoeren langs prachtige uitzichten. Breng verder gerust je kinderen mee, want zij kunnen een ritje maken in de Flying Fox, hun angsten overwinnen in het adventure park of een van de vele boerderijen bezoeken.

Klinkt deze combinatie van avontuur en culinaire hoogtepunten je als muziek in de oren? Boek dan snel jouw dagtocht bij de toerischtische dienst van Bregenzerwald en smeer die benen alvast in voor een pittige tocht door de Oostenrijkse bergen. Meer info vind je op bregenzerwald.at.

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord