In Zeeland proef je de ziltste zaligheden

Scroll naar beneden
Zeeland

Zeeland is geen moment hetzelfde. Het is een land van contrasten. Er zijn steeds weer nieuwe overkanten te ontdekken. En de zeewind zorgt de hele dag voor telkens een andere belichting.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Allesbepalende ligging

Wie op de kaart naar de Noordzeekust kijkt, ziet van Calais tot het noorden van Denemarken één lange, vloeiende lijn. Hier en daar eens een baai en in het noorden een rij Waddeneilanden voor de kust, maar verder is die kust strak. Behalve in zuidwest-Nederland. Daar ligt land in zee. Een groepje eilanden, van elkaar en van de rest van de wereld gescheiden door diepe zeearmen. De ligging van Zeeland is allesbepalend: voor het landschap, voor het karakter van de bevolking, voor de gebruiken van het land, voor de lokale economie en voor de Zeeuwse keuken.

Land in zee

In Zeeland is bijna iedere vierkante kilometer getuige van de strijd tegen het water terug te vinden. Langs de kust zijn die getuigen het duidelijkst: joekels van zeedijken, de Deltawerken met als kroonjuweel de Oosterscheldekering en brede duinenrijen die zorgvuldig worden onderhouden. Ook in het binnenland zie je oude zeedijken, coupures en plaatsnamen die herinneren aan tijden waarin er nog meer zeearmen waren dan nu. Zo liggen Zeeuws-Vlaamse plaatsjes als Isabellahaven en Zaamslagveer nu diep in het binnenland. De jongste polders zijn de Sloepolders, in de jaren 1960 veroverd op de zee. Een van de oudste en grootste polders ligt er pal tegenaan: de polder Walcheren kreeg z'n huidige vorm in de twaalfde eeuw.

Land van zilt

Zeeland is een rijke voorraadkast als het om eten gaat. Dat kan ook bijna niet anders met zoveel streekproducten, traditionele gerechten én Michelinsterren. Veel Zeeuwen leren al jong dicht bij huis te proeven: een maaltje zelfgesneden zeekraal, een pannetje door papa van het paalhoofd geplukte mosselen of een bakje zelfgeraapte kreukeltjes (alikruiken) op tafel. Vers en gezond. Zeegroenten, vis en schelpdieren zitten bijvoorbeeld tjokvol goede stoffen, zoals omega 3- en omega 6-vetzuren, jodium, ijzer en magnesium.

Streekproducten

De beroemdste Zeeuwse streekproducten, de mosselen en de oesters, zijn zilt. En dat geldt voor de meeste Zeeuwse streekproducten. Schelpdieren als kokkels, alikruiken en scheermessen, de oosterscheldekreeft. Maar bijvoorbeeld ook het Saeftingher lamsvlees is zilt, of eigenlijk ‘pre salé’. Dat wil zeggen dat het vlees door het buitendijks grazen van nature een zilte, gekruide smaak krijgt. Zeegroenten als lamsoren en zeekraal worden amper nog in het wild gesneden, maar volop gekweekt. Er is een Zeeuwse zeewierfarm en er wordt geëxperimenteerd met het verbouwen van onder meer zeekool, zeebiet, zeevenkel en dulse. Allemaal groenten die de oudere Zeeuw nog wel kent, al waren het vroeger vooral arme mensen die ‘van over den diek’ aten. ‘Zeker Zeeuws’ is een keurmerk dat garandeert dat producten typisch Zeeuws zijn en hier op ambachtelijke wijze worden geteeld, gekweekt of bereid.

In het zuidwesten van Nederland vind je Zeeland. Grenzend aan de provincies West- en Oost-Vlaanderen kenmerkt de eilandengroep zich onder meer door zijn sappige dialecten. En door zijn rijke wateren, uiteraard. De Oosterschelde, Westerschelde en de Noordzee: het zijn letterlijke kweekvijvers van zilte zaligheden. Dagverse vis, schaaldieren en zelfs zeegroenten. Ze vormen de culinaire climax van je vakantie bij de noorderburen. Zeeland is één van de culinaire regio’s waarmee Nederland dit jaar zal uitpakken. De bestemming wordt immers gastland in de nieuwe Gault & Millau-gids die in november 2021 zal gelanceerd worden. Benieuwd om meer te ontdekken over lokale producten als de oosterscheldekreeft? Op zoek naar culinaire verhalen en inspiratie? Surf dan snel naar www.holland.com/culinair-nederland

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord