Terug naar overzicht

Into the woods: 3x uniek overnachten in het bos

Turen naar de wiegende boomtoppen, luisteren naar de geluiden van het bos, af en toe slurpen van een tas koffie en verder helemaal niks (moeten) doen: voor Laura Claessens is het de ultieme manier om te onthaasten. Gewoon, volledig ín het moment zijn. En dat lukt volgens haar nergens beter dan in een klein huisje in een bos of elders in het groen.

  • TekstLaura Claessens

Omdat Laura’s buitenlandse reisplannen vorig jaar in het water vielen, ging ze een zomer lang logeren in cabins, boomhutten en tiny houses. Rust, natuurschoon en ‘social distance’ gegarandeerd, en dat op rijafstand van haar huis. Als journaliste voelde ze al snel de goesting om haar ervaringen te delen. Daarom startte ze het Instagram-account Among Pine Trees én bracht ze onlangs ook een boek uit. Into The Woods is een ode aan green getaways, waarin Laura haar ervaringen met en liefde voor natuurhuisjes deelt. En wij mogen alvast een tipje van de sluier oplichten door drie van die huisjes ook met jullie te delen!

1. Bush Box @ Brasschaat, Antwerpen

 

Bush Box ligt midden in het groen, in een recreatiegebied in Brasschaat, op tien kilometer van de Kalmthoutse Heide. De laatste minuten van de rit naar dit groene logeeradres spelen zich af in smalle dreven geflankeerd door statige bomenrijen. In een van die rustige dreven, verborgen achter een grote poort en heel wat bomen, ligt een heerlijk huisje. Met een code die je van de eigenaars ontvangt, krijg je toegang tot het privédomein – al zou een ‘sesam, open u’ hier ook gepast zijn. Wat achter de poort schuilgaat, is een groen paradijs van één hectare. Je ontdekt er, met het vrolijke gefluit van vogels op de achtergrond, bomen in alle maten en soorten, enorme struiken en last but not least, genesteld tussen de dikste eikenbomen en indrukwekkende rododendrons, ook een sfeervol houten boshutje.

Dit tiny house werd gebouwd door de eigenaars, Tim Meeussen en Helene Peeters. Zij runnen een houtatelier in Kalmthout en zijn gespecialiseerd in houten bijgebouwen, gevelbekleding, poorten en boomhutten. Dit tiny house is met andere woorden een uitstekende toevoeging aan hun portfolio. Dat Bush Box de creatie van schrijnwerkers is, merk je aan de liefde voor hout en vakmanschap die op verschillende plekken op het terrein tot uiting komt. Er staat een robuuste houten buitentafel, enorme boomstronken doen dienst als zitbanken en verhoogde houten wandelpaden zorgen voor een leuk sfeertje in het bos.

Wij verbleven hier in de herfst: de ideale periode om nog even te profiteren van het nazomerzonnetje dat dan zachtjes door de boomkruinen schijnt. De zonnestralen vinden hun weg naar het warme en uitnodigende interieur van het huisje door de grote ramen. Ondanks de beperkte omvang – het blijft een tiny house – zorgen witte muren binnen voor een ruimtelijk gevoel. Links is een gezellige zit- en eethoek, rechts zijn de keuken en badkamer. Met een trap kom je op een mezzanine met tweepersoonsbed. Aan de voorkant van het huis is een overdekt terras met een kachel zodat je het hele jaar door buiten kunt genieten. Ook in het bos valt allerlei leuks te ontdekken, zoals een kampvuurplek, een stoere hangmat onder de naaldbomen, een coole boomtent en zelfs een verborgen wellnessplekje. Dat laatste bereik je via een slingerend vlonderpad dwars door de rododendrons. Bij elke stap die je zet springen tientallen kleine insecten naar de volgende struik. Het pad eindigt aan een klein huisje met Finse sauna. Er is ook een koud bad waarin je na een sessie in de sauna kunt afkoelen en een vuurplek voor extra gezelligheid. Wie wil genieten van de warmte mag wel eerst de handen uit de mouwen steken: de sauna wordt met een traditionele houtkachel verwarmd en die moet je zelf warm stoken. Gelukkig liggen aanmaakhout en -blokjes klaar. Eenmaal het vuur op gang is, kunnen de grote houtblokken in de kachel en dan is het een kwestie van geduld. Een ideaal moment om je neer te vlijen op het terras voor het huis. Schenk jezelf een drankje in, luister naar de bosgeluiden (hoor je het getik van de specht?) en met wat geluk zie je een roodborstje in de struiken wegduiken. Na een uurtje wachten kun je de sauna in. Daar ontspan je gegarandeerd tot in je kleinste teen: het vuur knettert, buiten fluiten de vogels hun lied en binnen vult het aroma van dennenbomen – dat je aan het opgietwater kan toevoegen – je neus. Bush Box vond duidelijk het perfecte recept voor wie zijn of haar zorgen echt thuis wil laten.

Vanaf € 150 per nacht. Meer info op bushbox.be

 

2. Hutstuf @ La-Roche-En-Ardenne, Luxemburg

Het laatste stuk van de weg naar Hutstuf slingert door de geplaveide straten van het pittoreske dorp La Roche-en-Ardenne. Het is een betoverend plaatje, zelfs op een typisch Belgische bewolkte dag. De Ourthe loopt dwars door het dorp, langs de oever staan huisjes zoals je die enkel in de Ardennen ziet en in de verte eist een middeleeuwse burcht de aandacht op. De cabins liggen op een beboste helling net buiten het dorp. Rond de zwarte hutten staat een stalen constructie met een loopbrug en een parkeerplatform. Wanneer je over de constructie wandelt, zie je door het geperforeerde staal het groen onder je voeten. De eerste hut (Owl) ligt op de eerste verdieping, de tweede hut (Fox) ligt een verdieping lager. Met een elektrische code open je de deur, eenmaal binnen blaast de ruimte je van je sokken. De plafonds zijn majestueus, grote raampartijen zorgen ervoor dat je echt tussen de bomen zit en overal, van de vloer tot aan het plafond, zie je warm hout. Er is een stapelbed met tweepersoonsbedden en een keuken die volledig is uitgerust, tot een vaatwasser toe. Ook de marmeren badkamer met inloopdouche en wasbak is wondermooi. Het design en de gebruikte materialen ademen luxe en exclusiviteit. Het woord ‘hut’ is dus een understatement – of het krijgt hier alleszins een nieuwe invulling.

Achter Hutstuf zitten twee Vlaamse architecten: Francis Balaen en Toon De Keyser, vrienden en ondernemers pur sang. Ze zochten een project waarin ze hun creativiteit konden botvieren. Dat bracht hen tot in La Roche-en-Ardenne, waar ze een stuk grond kochten om vakantiewoningen op te bouwen. Dat die grond de stempel ‘ongeschikt voor bebouwing’ had gekregen, hield het duo niet tegen, integendeel: ‘challenge accepted’, dachten ze. Ze tekenden en bouwden de hutten zelf. Ze kozen daarbij bewust voor een ontwerp op houten kolommen om de impact op de groene omgeving te beperken. Die aandacht voor de natuur komt trouwens in het hele project terug. Zo werd de constructie rond de cabins gebouwd met geperforeerd metaal, om het natuurgevoel te benadrukken. Grote ramen trekken het buitengevoel naar binnen zodat je zelfs in de badkamer de bomen ziet. En het dennenhout voor de huisjes kochten ze lokaal, bij Ardense houtzagerijen.

Bij Hutstuf hoef je dus niet eens naar buiten om in nauw contact met de natuur te zijn. Daarom is dit het ideale verblijf voor wie graag de hele dag cocoont, zeker in de herfst en winter. Je ontwaakt met het beukenbos rondom je, je ontbijt met zicht op de boomkruinen en tijdens het douchen spot je misschien wel een eekhoorn. Natuurlijk is ook de buitenruimte erop gericht om je maximaal te laten genieten van de groene omgeving. Het platform dat door de twee hutten (Owl en Fox) wordt gedeeld is een heerlijke plek; hier staat de eettafel. Daarbij heeft elke hut nog eens een eigen wellnessplek. Daar kan je in alle privacy douchen in de openlucht én met zicht op de bomen, opwarmen in de sauna of genieten van het gezellige zitplekje. Hutstuf tilt het begrip ‘vakantiewoning in de Ardennen’ naar een ander niveau.

Vanaf € 175 per nacht. Meer info op hutstuf.com

 

3. Juffertje in het groen @ Driehuizen/Alkmaar, Nederland

Verscholen in de rietkragen van de Eilandspolder, vlak bij Alkmaar, ligt het magnifieke Juffertje in het groen. Het is een compacte hut aan het water, omringd door een lappendeken van drassige weilanden, talloze sloten en oude stadjes. Het landschap is oer-Hollands (je bent hier dan ook in Laag Holland, een gebied in de provincie Noord-Holland, net boven Amsterdam); toch kom je hier terecht in een heerlijk jungle-achtig sfeertje. Zeker in de zomer, wanneer het riet weelderig groen en hoog staat. Op de cadans van het wuivende riet en met als soundtrack de roep van de vele watervogels schakel je met gemak naar vakantiemodus. Zeggen dat dit juffertje in het groen ligt, is niet overdreven. Want niet alleen als je naar buiten kijkt is het al groen wat de klok slaat, ook binnen is dat het geval, met planten aan het plafond en op de wandplanken. Zacht groen komt overal terug als kleuraccent, op de muren, in de gordijnen en in kleine details als een fluitketel. Op tafel staan verse bloemen en kaarsen, er liggen badjassen en pantoffels klaar en in de kasten vind je boeken en gezelschapsspellen: het Juffertje voelt als thuis. De ruimte is eerder klein, maar dat voelt helemaal niet zo. De oppervlakte wordt optimaal benut door meerdere functies te combineren. Slapen, leven, koken, eten en baden doe je in eenzelfde kamer. Ook het vele licht dat door de ramen zijn weg naar binnen vindt, maakt het hutje optisch groter.

De creatieve en slimme inrichting is het werk van de eigenaar, Michel Taanman, die in een boerderij aan de overkant van het water woont. Hij verhuisde er tien jaar geleden naartoe; voor die tijd woonde hij samen met zijn gezin en zijn schoonouders op het erf waar nu het Juffertje staat. Wat vandaag het vakantiehuisje is, was oorspronkelijk de serre van zijn schoonmoeder. Toen de familie naar de boerderij verhuisde, besloot Michel de glazen kas om te toveren tot een vakantieparadijsje met een duidelijke filosofie: hij wilde een plek creëren om te onthaasten. Zoals zijn schoonmoeder vroeger tot rust kwam tussen haar groenten, wil hij gasten laten genieten van de kleine dingen zoals de geur van versgemaaid gras. Het zou goed kunnen dat je op tafel een bussel gras vindt, vergezeld van volgende boodschap: ‘Rol het gras een minuut door je handen, druk je neus diep in je handpalmen en snuif de fantastische geur van versgemaaid Eilandspoldergras op.’ Verder nodigt het Juffertje uit om het kind in jezelf vrij te laten: je kunt spelletjes spelen, kleuren of (leren) spelen op de ukelele. Werk wordt hier even vergeten, zodat je je tijd en headspace kunt besteden aan samen koken, eten en drinken. Je kunt tot rust komen in een zalig bad (binnen of buiten onder de sterrenhemel) of door een ‘fikkie te stoken’ in de vuurschaal terwijl de zon in de weilanden verdwijnt.

Het beste plekje om de prachtige vergezichten en zompige weides te bewonderen is vanuit een comfortabele stoel op het terras. Op datzelfde terras vind je een buitendouche en -bad (met warm water), een vuurschaal en twee kajaks. In de schuur staan ook nog eens twee fietsen; je hebt hier met andere woorden al het nodige om de omgeving te land of te water te verkennen. Vanaf het terras kun je met de kajak zo de smalle sloot naast het huisje in glijden, al kun je daar maar een kort stukje peddelen. Voor het grotere werk, een volwaardige kajaktocht dus, moet je de dijk over waar je het bootje in de ringvaart legt. Van daaruit peddel je uren door het waterrijke gebied. Buiten zijn en je één voelen met de natuur gaat hier als vanzelf.

Vanaf € 90 per nacht + eenmalig € 40 voor schoonmaak en toeristenbelasting. Meer info op juffertjeinhetgroen.holiday

 

 

Meer lezen?

Into The Woods van Laura Claessens (Luster Uitgeverij, € 19,95)

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord