Terug naar overzicht

De natuur op haar best: 5 camperbestemmingen in Europa tijdens de kleurrijke herfst

De zomerdrukte is voorbij, de temperaturen dalen en een mozaïek van herfstkleuren krijgt stilaan vorm. Reis met de camper de gouden maanden tegemoet! Heb jij tijdens de zomermaanden al volop van de vakantie genoten en verlang je nog naar dat extra reisje? Of ben je dit jaar nog niet vertrokken en tel je ongeduldig af naar een gezellige herfsttrip? Voordeel van camperreizen: jij beslist zelf wanneer je vertrekt – hoera voor last-minutes! - en welke route je neemt. Urenlang rondstruinen door kleurrijke bossen zonder iemand tegen het lijf te lopen? Of dobberen in een bootje op een immens, kalm meer? Laat onderstaande groene parels je verleiden voor je volgende camperavontuur.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Frankrijk: Marseille, Cassis & de Calanques

Bezoek je Frankrijk met de camper, dan flitsen mooie landschappen in een razendsnel tempo voorbij. Hoog tijd om even stil te staan bij de pracht van de Franse natuurgebieden.

Tussen Marseille en Cassis liggen de Calanques: adembenemende rotsformaties van harde witte kalksteen, omringd door immens blauw water. Zwem- en wandelliefhebbers, dit is iets voor jullie. De Calanques vormen een klein massief langs de Azurenkust, nauwelijks 20 kilometer lang en 3 kilometer breed. Het hoogste punt van de Calanques is de Mont Puget. Dit natuurgebied kan je vanwege brandgevaar best vermijden wanneer het hoogzomer is, dus in de maanden juli en augustus. Ideaal om te bezoeken in het najaar!

Tip voor de wandelaars: vanuit Cassis kan je de wandeling van de 3 Calanques maken: bewonder Port-Miou, Port-pin en En-Vau te voet.

Tip voor de niet-wandelaars: geen fan van urenlange wandeltochten? Niet erg! Vertrek met een huurbootje vanuit Marseille of Cassis en aanschouw de Calanques vanop het azuurblauwe water.

2. Portugal: Porto & Lissabon

Portugal is het ideale land voor een onvergetelijke campertrip. Eén van de mooiste routes is die tussen Porto en Lissabon, een uitstekende weg om met de camper over te rijden.

Tijdens je roadtrip passeer je de 3 leukste steden van Portugal: Porto, Coimbra en Lissabon. Er zijn voldoende campings, camperplaatsen en hotels langs deze route. Eerste stop? Porto. Deze oude havenstad aan de Costa Verde ademt Romeinse geschiedenis en is op Lissabon na de grootste stad van Portugal. Ga in de Douravallei op dagexcursie met rondvaart en geniet van een wijnproeverij. Geen betere plek om de beroemde port te proeven!

Bol van Porto naar Nazaré, het traditionele vissersdorp aan de Costa de Prata. Bewonder de authentieke vissersboten en struin langs de souvenirwinkels. Waag je aan de kabelbaan naar het hoog gelegen Sítio. Je durf wordt beloond met een prachtig uitzicht over het stadje.

Reis door naar Cabo da Raco, letterlijk ‘rotskaap’, zo’n 150 km van Nazaré. Aanschouw op deze adembenemende klif het einde van de wereld. Volgende stop en eindhalte: Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Ruil je camper voor een ritje met de tram om de historische wijken te verkennen. Bezoek ook het kasteel Castelo de São Jorge en wandel door Alfama, de oudste wijk van Lissabon.

Tip: Praia do Amado, Aljezur

Nog enkele uurtjes over? Rij 3 uur verder naar Praia do Amado. Dit strand wordt beschouwd als één van de beste Portugese stranden om te surfen. Het prachtige uitzicht en route krijg je er gratis bij.

3. Italië: Valle d’Aosta

De Aosta-vallei is een bergachtige regio en provincie in het uiterste noordwesten van Italië, in de volksmond ook wel de verborgen parel van Italië genoemd. Maar weinigen weten dat dit natuurlijk erfgoed zoveel schoonheid te bieden heeft: botanische tuinen, uitzonderlijke fauna en flora en prachtige bergen en dalen. Che bello! Heerlijk om met de camper te toeren en even los te koppelen van het drukke dagdagelijkse leven.

Tip: Gran Paradisio National Park

Gran Paradisio is het oudste nationale park van Italië. Het ligt ten zuiden van Aosta en niet ver van de Mont Blanc. Je kan er wandelen, fietsen, raften en met de camper via één van de camping trails het park verkennen. Deze plek herbergt een schat aan biodiversiteit. Wie weet spot je nog een gemz, een geitachtig zoogdier, die vaak in de zomermaanden vertoeft in de alpenweiden.

4. Kroatië: Istrië

Istrië is één van de meest indrukwekkende regio’s aan de Adriatische Zee. Fascinerende heuvellandschappen wisselen af met romantische bergdorpjes en mooie stranden, een leuke variatie tijdens je campertrip. Deze regio staat bekend om de mediterrane keuken, fijne wijnen en de beste olijfoliën en truffels.

Tip: Zarecki Krov waterval

Niet ver van het stadje Pazin stroomt de turquoise waterval Zare?ki Krov, omringd door prachtig bosrijk gebied. Dé picknick plek met een natuurlijk zwembad voor een heerlijke plons en rotsen om je duiktalent te verfijnen.

5. Sicilië

Bij een roadtrip denk je misschien niet spontaan aan Sicilië. Nochtans heeft dit Italiaanse eiland alles in huis voor de perfecte campertrip: prachtige natuur, geschiedenis, lekker eten en heerlijke stranden.

Start je trip in Messina, ook wel de ‘Poort van Sicilië’ genoemd. Dankzij haar haven is Messina door de eeuwen heen een belangrijke stad geweest voor Sicilië. Bezoek zeker ook de Dom op het Piazza Duomo. De universiteitsstad Messina ligt slecht 4 kilometer van het Italiaanse vasteland. Hup, met de camper op de veerboot!

Slechts 38 km van het stadje Messina ligt Milazzo. Parkeer daar je camper en boek een dagtrip per boot naar Stromboli. Het klein vulkaaneiland Stromboli, niet te verwarren met de hartige pizzastrudel, telt zo’n 600 mensen. Met haar permanente vulkanische activiteit, doopten de Sicilianen vulkaan Stromboli tot ‘Vuurtoren van de Middellandse Zee’.

Volgende stop? Palermo! Je kan deze stad te voet bekijken, maar een toffer en aangenamer alternatief is de ‘tre ruote’, een wagentje op drie wielen. De bezienswaardigheden van Palermo liggen namelijk redelijk ver uit elkaar. Bezoek zeker de kathedraal van Palermo. Deze kathedraal werd vooreerst gebruikt als moskee, waardoor je er veel Arabische invloeden vindt. Struin rond op een historische markt. Sommigen zijn wel meer dan 1 kilometer lang!

Op 100 km van Palermo ligt Trapani. Op deze oude havenstad staat Cattedrale San Lorenzo, een must-see in het oude stadsgedeelte. Een bezoek aan Scopello mag ook niet ontbreken. Deze gezellig toeristische gemeente heeft een rotsachtige kustlijn, fenomenaal kristalhelder turquoise zeewater, mooie baaien en kliffen. Gouden tip: neem een privébad in the old tonnara, de voormalige tonijnvisserij.

Tip: Taormina

Geraak je Sicilië maar niet beu? Bezoek op de terugweg het oude dorpje Taormina, gelegen op 50 km van het stadje Messina. Parkeer je camper onderaan de rots en ga met de kabelbaan of bus naar het centrum van het adembenemende Taormina. Wandel door de verschillende straatjes en smul van Siciliaanse specialiteiten in één van de pittoreske restaurants. Niet te missen: het prachtige, Griekse theater. Nog tijd over? Rij 1 uur verder en bezoek op het vasteland de befaamde vulkaan Etna.

Sta jij al vertrekkensklaar voor die heerlijke najaarstrip? Boek je welverdiende vrijheid simpelweg via het gebruiksvriendelijke platform van Goboony of Camptoo. Daar vind je de caravan of camper die het beste bij jou past. Jij kiest en boekt je droomtrip, het boekingsplatform doet de rest. Geniet van een zorgeloze reis met een no-nonsense verzekering en 24/7 support. Vergeet ons geen postkaartje te sturen!

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord