Terug naar overzicht

Op stap met de camper? 7 handige tips voor beginners

Met een camper op pad gaan is en blijft een bijzondere vorm van reizen. Sommige insights kunnen jou op voorhand al een heel eind op weg helpen. Andere zaken moet je gewoon over je heen laten komen. Hier vind je alvast zeven camper tips - opgesteld door ervaren camper Martijn Peeters, CEO van Camptoo - om het avontuur vlot(ter) te laten verlopen.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Wees één team met je medereizigers

Het rijden met een camper kan intimiderend en vooral stresserend zijn, zeker de eerste keer. Daarom is het belangrijk dat je als team samenwerkt om je rit zo vlot mogelijk te laten verlopen. Samen zie je namelijk meer dan alleen. Spiegels en een achteruitrijcamera laten ons soms wel eens in de steek. Schakel een medepassagier in om bij het achteruitrijden even uit te stappen en mee te kijken. Zo is het voor de bestuurder opeens veel makkelijker om met zo’n groot ding te rijden. Geen krasjes en deukjes!

2. Plan, maar plan niet te hard

Stippel je route uit volgens de tijd en de hoeveelheid kilometers dat je wil rijden. Maak de planning daarom in grote lijnen zodat er ruimte is voor onverwachte wendingen, en flexibiliteit. Neem s' ochtends de tijd om even te checken waar je die dag zin in hebt. Met een rijdend huis zijn de opties namelijk eindeloos. Wandelen, fietsen, ontspannen met een boekje? Alles kan! Wijnproeverij in de buurt? Gezellig! En misschien mag je wel een nachtje op het terrein blijven staan met je camper.

3. Je reis start vanaf je de voordeur achter je dichttrekt

De mooiste dingen kom je onderweg tegen. Snelwegen zijn misschien wel vlot, maar je mist zoveel door de minder drukke wegen aan je voorbij te laten gaan. Kijk daarom steeds om je heen, wie weet wat er verscholen zit op het einde van dat ene kleine straatje? Misschien wel iets veel mooier dan je initieel voor ogen had? Probeer vooral wegen in te slaan die je anders nooit gezien zou hebben. Want ja, rijden met een camper is leuk, maar de pauzes onderweg maken het nog veel leuker. Dus treed buiten je eigen comfortzone en ga op verkenning.

4. Neem voldoende eten en drinken mee

Een hapje en een drankje voor onderweg zijn geen overbodige luxe. Denk maar aan files, veel te dure tankstations of gewoon een hongertje onderweg. Een camper heeft voldoende plaats om een voorraad te stockeren dus maak er zeker gebruik van.

5. Zoek bijzondere overnachtingsplekken

Stel je voor: je wordt wakker met zicht op zee, tussen de wilde dieren of midden in een veld. Er zijn heel wat initiatieven om op een leuke plek te overnachten, zoals kamperen bij de boer, midden in de natuur, bij lokale ondernemers of zelfs bij mensen in de achtertuin. Met een beetje research sta je op de leukste plekken en is je vakantie al voor de helft geslaagd. Kies voor dit soort campertrip ook zeker voor eigen sanitair dan hoef je niet altijd op een camping of camperplaats met sanitaire voorzieningen te staan. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een Porta Potti (draagbaar toilet) en een buitendouche als dat niet in de camper voorzien is.

6. Neem je fietsen mee

Er is geen leukere manier om de buurt te ontdekken dan met je fiets. Snel bezoekje aan de supermarkt? Neem dan de fiets zonder dat je de camper moet verplaatsen en opnieuw op zoek moet gaan naar de ideale staanplek.

7. Sluit je kastjes goed af

Deze laatste tip overkomt iedereen die voor de eerste keer op stap gaat met een camper. Een rondpunt, een drempel of een stoplicht valt niet te vermijden en die rondvliegende cornflakes ook niet. Zorg daarom dat er geen losliggende spullen kunnen verschuiven en je kastjes goed vergrendeld zijn. Blijven opruimen is de boodschap, ook op vakantie!

Zin gekregen om zelf op pad te gaan? Om eens te proeven van een eerste camper ervaring huur je makkelijk en voordelig een camper direct van de eigenaar met het platform Camptoo of Goboony.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord