Terug naar overzicht

Met de elektrische auto op reis: een goede planning is essentieel

Geschreven met branded content van Consumentenbond.nl.

Er zijn dan wel steeds meer mensen die een elektrische auto leasen of kopen, toch is er nog steeds sprake van behoorlijk veel weerstand. Een van de voornaamste tegenargumenten is dat het vrijwel onmogelijk zou zijn om met de elektrische auto op vakantie te gaan. Dat is zeker niet waar, maar het klopt wel dat er een aantal zaken zijn waar je rekening mee dient te houden. Er zijn nog steeds een aantal obstakels die reizen met een elektrisch voertuig soms complex kunnen maken. Toch mogen de voordelen van elektrisch rijden niet worden onderschat.

  • Foto door Kindel Media (Pexels)

Voordelen van reizen met de elektrische auto

Een van de belangrijkste voordelen van een elektrische auto is de verminderde uitstoot van broeikasgassen. Hierdoor draag je bij aan een beter milieu en een lagere ecologische voetafdruk. Daarnaast zijn de brandstofkosten over het algemeen lager, omdat elektriciteit meestal goedkoper is dan benzine of diesel. Sommige steden in Europa hebben ook milieuzones waar alleen voertuigen met lage emissies mogen komen. Met een elektrische auto heb je gewoon toegang tot deze zones, wat betekent dat je gemakkelijker het stadscentrum kunt bezoeken zonder je zorgen te moeten maken over milieuzones en mogelijke boetes.

Obstakels bij het gebruik van een elektrische auto in het buitenland

Een uitdaging bij het rijden met een elektrische auto in het buitenland: het vinden van oplaadpunten, met name snelladers. De laadinfrastructuur is niet in alle landen even uitgebreid, soms zijn er lange wachttijden en vaak zijn er ook verschillende apps of laadpassen die je dient te gebruiken. Het moet wel worden gezegd dat het laadnetwerk onder impuls van Europa steeds uitgebreider wordt en dat er ook meer internationale oplossingen komen, een gevolg van de vrije markt en een toegenomen vraag. De verschillen per land blijven evenwel groot. Landen als Nederland, Duitsland en Noorwegen lopen voorop in het aantal laadpunten per elektrische auto, terwijl landen als Griekenland, Roemenië en Polen achterblijven.

Langere stopmomenten voor de EV-rijder

In vergelijking met het tanken van een benzine- of dieselauto kan het relatief lang duren om je elektrische auto op te laden. Met een snellader kan je de laadtijd wel beperken, maar ook dan is het verschil er nog steeds. Dit is niet alleen een nadeel. Langere stoptijden geven je de kans om even te ontspannen, om een kopje koffie te drinken en om de omgeving te verkennen terwijl de auto wordt opgeladen. Dergelijke rustmomenten zijn goed voor je concentratie en kunnen ongevallen helpen te voorkomen. Deze pauzes helpen vermoeidheid tijdens het rijden te verminderen en kunnen de algehele rijervaring aangenamer maken. Bereid je wel voor op de langere laadtijden. Kies bij voorkeur voor locaties waar iets te doen valt, al is het maar koffiedrinken en lunchen.

Het blijft belangrijk om je route vooraf zorgvuldig te plannen en om goed na te gaan welke laadpassen en apps je in het buitenland nodig hebt om de auto op te laden. De EasyPark-app is wat dit betreft een aanrader. Deze app gebruik je niet alleen om parkeersessies te starten, maar ook om te betalen bij het gebruik van een laadstation.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord