Microavontuur, maxi effect: waarom je dit weekend moet kiezen voor een belevenis dichtbij!

Scroll naar beneden

Korte, grijze en druilerige dagen opfleuren met leuke en spannende belevenissen dichtbij, dat is het concept van microavonturen. Bovendien doorbreken ze de sleur én geven ze je een mentale boost! 

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Het is de Brit Alastair Humphreys, National Geographic Adventurer of the Year in 2012, die de term en het idee ‘microavontuur’ bedacht. Hij reisde de hele wereld rond op zijn fiets, wandelde een jaar door India en roeide de Atlantische Oceaan over, maar hij besefte ook dat zulke grote ervaringen niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Om op avontuur te gaan, hoef je niet altijd naar de andere kant van de wereld te trekken, een hoge berg te beklimmen of uit een vliegtuig te springen. Een microavontuur is een leuke activiteit die simpel, dichtbij en goedkoop is maar waar je toch weer even een vakantiegevoel van krijgt. Zo’n avontuur kan een paar uur tot zelfs twee dagen duren en je beslist zelf hoe je het invult. De voornaamste reden om op microavontuur te gaan is om de alledaagse sleur te doorbreken. Je haalt er daardoor heel wat energie uit en maakt je leven een stuk spannender. Wij geven je alvast tien voorbeelden waarmee je aan de slag kunt gaan. Maar wees gerust creatief en trek er zelf op uit!

1. Op (moderne) fakkeltocht

Niet iedereen heeft zomaar fakkels in zijn kelder liggen en het is gemakkelijker om op zaklampenwandeling te gaan. Neem bij voorkeur een echte, offline zaklamp in de hand (dus niet die van je smartphone) en maak een wandeling in je buurt. Nu het al vroeg donker is, kun je dat meteen na je werkdag doen (en voor de kinderen in bed liggen). De bedoeling is om je wijk of omgeving eens op een andere manier te ontdekken. Nog extremer? Zet je wekker eens om 4 uur ’s ochtends, neem een thermos warme koffie of thee mee en wandel rond tot de zon opkomt. Geloof ons, je vertrouwde omgeving ziet er een heel stuk anders uit zonder licht en mensen in de buurt!

2. In the middle of nowhere

Je ziet het vaak in films of feuilletons: er hangt een gigantische kaart aan de muur en er wordt met een pijltje naar gegooid. Op de plaats waar het pijltje landt, gaat het personage op reis. En waarom doen we dat nu eens niet in het echt? Een wereldkaart is momenteel geen goed idee, maar probeer het eens met de kaart van België. Er is ongetwijfeld ook iets te zien in dat minidorpje in Henegouwen of dat gehucht in Vlaams-Brabant. Heb je geen echte kaart van ons land, gebruik dan Google Maps en gebruik je muis als pijl. Of spring op de eerste trein die het station binnenrijdt en stap af aan de eindhalte. Wedden dat je op plaatsen komt waar je anders nooit heen zou gaan? Maar dan wel niet valsspelen hé!

3. Analoog leven

We leven in een digitale wereld waar alles om snelheid draait. Maar soms eens offline gaan en wat trager leven kan helpen om tot rust te komen. Koop daarom eens een analoge camera waar je nog een filmrolletje moet in steken, of een wegwerpcamera waarvan je de foto’s pas ziet wanneer ze ontwikkeld zijn. Je nieuwsgierigheid en creativiteit vliegen de lucht in! En wat doe je nu juist met zo’n camera? Je kunt bijvoorbeeld iedere dag één foto maken op een moment dat jij het de moeite waard vindt. Maak er daarna een fotodagboekje van en sta zo nog eens stil bij alle leuke dingen die je afgelopen maand hebt beleefd. Of ga op stap in de buurt en trek foto’s van dingen waar je normaal niet zo op let: de lantaarnpaal met stickers, het hek van de buren, de boom met gigantische takken, … Nog een ander ideetje is om gewoon je eigen stillevens te creëren en daar fotografische pareltjes van te maken. Say cheese!

4. Ga op schattenjacht

Geocaching bestaat al een paar jaar, maar blijft bij veel mensen onder de radar. Nochtans is het een supertof concept en enorm gebruiksvriendelijk. Beschouw het als een schattentocht voor volwassenen. Via een app (te downloaden via de App Store of Google Play) zoek je naar verborgen ‘caches’ in de buurt. Die kunnen verschillen van grootte, vorm en moeilijkheid. Meestal ga je op zoek naar een doosje dat door iemand is achtergelaten. Eens je dat doosje via je gps gevonden hebt, schrijf je je naam en gegevens in het logboek dat erin zit. Het voordeel van Geocaching is dat je het altijd en overal kunt doen. Zo heeft de app wereldwijd meer dan drie miljoen schatten verborgen. Je weet dus wat te doen de komende jaren. Een iets uitdagendere schattentocht kun je ook zelf organiseren. Huur daarvoor een metaaldetector voor een dag en verken je buurt. Opgelet: je moet wel altijd toestemming vragen aan de eigenaar van het stuk grond waar je gaat zoeken!

5. Indoor camping

Oké, je tent opzetten tijdens de koudste maanden van het jaar is misschien geen topplan, tenzij je dat binnen doet! Slaap eens een nachtje of weekend in je eigen indoorcamping. Maak het daarbij gezellig met kerstverlichting, slingers, kussens en dekens. Zelf geen tent ter beschikking? Haal dan het kind in jezelf nog eens naar boven en bouw gewoon je eigen fort met stoelen, kasten en zetels. Leg je (lucht)matras in je kasteel en slaap daar. Of je daarbij ook wil koken op een gasfornuisje en je drank in een koelbox opbergen, kies je natuurlijk zelf, maar ga gerust all the way! En al gedacht aan een klein kampvuurtje in je tuin? Doe daar warme chocomelk en marshmallows bij en je microavontuur is meer dan geslaagd!

6. Word vrijwilliger

Meer dan ooit is nu duidelijk hoe hard vrijwilligers in onze samenleving nodig zijn. Op de website vrijwilligerswerk.be vind je verschillende vacatures in je buurt. Je vindt er voor ieder wat wils een job. Want behalve in het ziekenhuis, zijn ook vrijwilligers nodig in de bibliotheek, kinderopvang, bij de zelfmoordlijn, en veel meer. Voor heel veel vrijwilligerswerk heb je geen ervaring of specifieke kennis nodig en gaat het er vooral om dat je andere mensen, die het moeilijk hebben, helpt. Vrijwilliger worden betekent nog niet dat je je iedere week of weekend moet inzetten. Je kunt ook een avond of een keer per maand ergens een handje toesteken. Daarmee help je niet alleen de organisatie, maar je haalt er ook heel wat voldoening uit voor jezelf.

7. Winterpicknick

Je hebt aan een winterpicknick iets meer werk dan aan de zomereditie, maar dat maakt het niet minder gezellig! Zorg er vooral voor dat je dik genoeg bent aangekleed. Het zou jammer zijn mocht je al na tien minuten verkleumd naar huis willen. Lekker opwarmen doe je met warme soep, thee of koffie in de thermos. Voor de rest neem je mee wat je wil: quiche, broodjes of zelfs stoofpot. En om het extra warm te krijgen kun je ook spelletjes meenemen om in beweging te blijven zoals een bal, een frisbee of Kubb. Als je liever thuisblijft, organiseer dan een winterbarbecue. In plaats van een frisse pastasalade eet je nu gegrilde seizoensgroenten zoals schorseneren, pastinaak of witloof. Vergeet ook hier vooral de glühwein niet!

8. Back to school

Is het je ook al opgevallen dat al die bomen- en plantennamen die we op de basisschool geleerd hebben héél ver weg zitten? Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Verzamel tijdens je volgende boswandeling zo veel mogelijk verschillende bladeren. Thuis laat je die best zo snel mogelijk drogen tussen boeken of gewichten en zoek daarna de juiste boom per blad. App’s zoals PlantNet helpen je de naam van een plant of boom te vinden door middel van een foto die je uploadt. Met die gedroogde bladeren of planten kun je trouwens een super mooi plakboek, kaartjes, krans of kunstwerk maken, Pinterest staat er vol van! Verzamel onderweg ook verschillende soorten noten en maak daarmee een notenbrood of ander gerecht klaar.

9. Wandeling met een twist

Wandelen is enorm goed voor onze gezondheid: het verlaagt je bloedssuikerspiegel, vermindert stress en versterkt je gewrichten. Om niet altijd de wandelpaadjes te nemen die je al kent, kun je ook zelf een twist aan je wandeling geven. Probeer bijvoorbeeld eens zo lang mogelijk rechtdoor te lopen, hoe ver zou je geraken? Of volg een riviertje of beek tot aan de monding (of toch zo dicht mogelijk). Wandel je liever door een stad of wijk? Bepaald dan op voorhand hoe je gaat wandelen, bijvoorbeeld door bij iedere splitsing links en rechts af te wisselen. Ga je graag een hele dag wandelen, dan kun je ook van station naar station stappen. Het handige boekje Treinstapper heeft al zo enkele uitgestippelde wandelingen, maar je kies gerust ook je eigen stations en plan de wandeling daartussen.

10. Wissel van planning

We blijven best zo weinig mogelijk mensen zien. Maar dat wil niet zeggen dat je daarom niets samen kunt doen. Om jullie weekends wat origineler in te vullen, kun je die ook gewoon voor elkaar plannen. Maak voor je vrienden of familie een dagschema en laat ze dat ook voor jou doen. Wees zo gedetailleerd mogelijk en bepaal zo hoe en waar die andere persoon zijn of haar dag moet doorbrengen. Of stippel voor elkaar een wandeling uit en bepaal wie de mooiste route heeft gekozen. ’s Avonds kunnen jullie dan een e-peritief inplannen om jullie dag te overlopen.

Dit artikel stond eerder in Gezond Magazine #3.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord