10 Tips om de Ardennen te (her)ontdekken

Scroll naar beneden
  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Op de boerenbuiten

Dat de meesten onder ons naar de Ardennen trekken voor de ongerepte natuur, is een feit. Maar dat je er ook op een boerenerf kan overnachten is misschien nog niet zo bekend.

De website www.accueilchampetre.be laat je uitgebreid kennismaken met het hoevetoerisme in Wallonië. Op de gebruiksvriendelijke site vind je tal van adressen terug van gastvrije boerderijen en gîtes. Maar ook wandelroutes en winkels waar je streekproducten kan kopen. 

Of wil je liever je voetjes onder tafel schuiven en streekgerechten degusteren in een echt boerderijrestaurant? Ook die zijn netjes in kaart gebracht.

Als je wat sportiever van aard bent, zoek dan hier uit waar je je kan wagen aan een partijtje boerengolf, waar je kan paardrijden of je hengel mag uitwerpen.

Kortom, de site is een goed beginpunt om je weekendje Ardennen eens helemaal anders te plannen.

Philippe en de chocoladefabriek

Als klein kind ontdekte Philippe Defroidmont de zoete geur van warme chocolade in de familiebakkerij en hij was meteen verloren. Chocolade zou zijn passie worden en is dat nog steeds. Al meer dan 3 decennia lang tovert hij prestigieuze cacaobonen om in smakelijke creaties die zijn naam dragen. Sinds 2000 is de ambachtelijke chocoladefabriek gevestigd in Erézee, aan de rand van het bos, en kan je er ook het familiemuseum bezoeken. Hier ontdek je de smakelijke geschiedenis van de Defroidmonts en reis je door de zoete wereld van de chocolade. Je eindigt in het atelier waar je het productieproces kan volgen van cacaoboon tot praline. In de winkel kan je niet alleen chocolade en pralines van de hand van de meester kopen maar ook seizoensgebonden lekkers zoals speculaas en peperkoek. Wedden dat je niet kan weerstaan aan al die zoetigheden van topkwaliteit? Wie bij thuiskomst al heimwee heeft naar de geur van chocolade, kan terecht op de webwinkel.

www.chocolatier-defroidmont.be

Enkel voor waaghalzen

Les Echelles de Rochehaut… de beruchtste wandeling van België, zo wordt beweerd. Vrij vertaald, de laddertjeswandeling.

Als je last hebt van hoogtevrees is de tocht geen optie. Goede schoenen en een degelijke portie lef zijn absoluut vereist. Op de site van www.si-rochehaut.be krijgt de wandeling de kwalificatie AR mee, Af te raden voor gevoelige personen (!).

Wat mag je verwachten? Een 5 km lange lus, met serieuze hoogteverschillen, steile afgronden, indrukwekkende rotsformaties en ladders om grote afstanden te overbruggen. De prachtige vergezichten over de vallei van de Semois krijg je er gratis bij. Omwille van de moeilijkheidsgraad trek je best minimum 3u uit voor deze trip. 

De tocht staat gekend als nummer 84 en is goed bewegwijzerd. Maar het is wel belangrijk om op de juiste plek te vertrekken want dat staat niet zo goed aangegeven. Je moet eerst afdalen naar de Semois om daarna via de beruchte laddertjes omhoog te klauteren naar Rochehaut. 

Voor zij die durven… vergeet niet te genieten van deze unieke tocht!

Waals erfgoed

Eén van de mooiste architecturale sites van Europa ligt in Villers-la-Ville. De cisterciënzer abdij werd gesticht in 1146 en behoort tot het uitzonderlijke erfgoed van onze Waalse vrienden.

De ruïnes van de abdij lijken wel ingekapseld door de weelderige natuur en vormen een magisch decor voor prachtige wandelingen. Als je geluk hebt, zie je het koppel oehoes dat hier al voor het vierde jaar zijn nest bouwt.

De moeite waard is de tuin met geneeskrachtige planten, waaraan de Stichting Yves Rocher haar steun verleent, de enige buiten Frankrijk! In het hart van de ruïnes vind je niet minder dan 70 medicinale bloemen en planten.

Om al die opgedane kennis door te spoelen, zijn er de twee gloednieuwe bieren die in juni gelanceerd werden. De microbrouwerij zal tot 550 hl per jaar produceren en het is de eerste trappist die in Waals-Brabant intra muros gebrouwen wordt.

Je kan de indrukwekkende resten van de abdij bezoeken met een gratis flyer die beschikbaar is in 10 talen en zo ontdekken hoe de monniken hier leefden tijdens de middeleeuwen. Of ga met je tijd mee en download de audiogids op je smartphone.

www.villers.be

Rechtstreeks van het vat naar je glas

In de Brasserie des Fagnes kan je gratis én op eigen tempo de evolutie van het bierbrouwen ontdekken. De oude gerestaureerde brouwerij uit 1858 ligt vlak naast de nieuwe waardoor de evolutie heel goed zichtbaar wordt.

Uniek en hedendaags zijn de gekoelde, koperen leidingen die de verse brouwsels rechtstreeks van het vat naar je glas brengen. Buitengewone creaties zijn brandnetelbier, bier met biologische honing en Halloweenbier met bloedappelsien! Maar wees gerust, je kan er ook meer gangbaar gerstenat consumeren zoals de bestseller La Super des Fagnes Blond met een alcoholpercentage van 7,5% en aroma’s van koriander en drop. Of de bruine variant met hetzelfde alcoholpercentage maar met toetsen van rood fruit en gekarameliseerde malt.

De brouwers kan je in actie zien van woensdag tot zondag. Het hele productieproces wordt goed uitgelegd door middel van infoborden en het personeel beantwoordt met veel plezier al je bijkomende vragen.

De typisch Ardense brasserie is gekend voor zijn Belgische klassiekers maar probeer ook eens een gerecht uit grootmoeders tijd zoals rundstong om je biertje te vergezellen.

Het bier wordt in alle rust gebrouwen aan de voet van het Parc Naturel Viroin-Ermeton, een beschermd natuurgebied. Dit is de uitgelezen plek om na al dat eten en drinken de beentjes even te strekken.

www.brasseriedesfagnes.com

Koninklijke grandeur

Een echte parel is het domein Mariemont. Je treft er het mooiste arboretum van Wallonië aan en een Engels landschapspark van 45 ha. Daar kan je tussen talrijke bronzen sculpturen Les Bourgeois de Calais ontdekken van niemand minder dan Rodin. Een extra troef zijn de ruïnes van het paleis van Karel van Lotharingen maar een absolute must is het koninklijke museum. Daar ontdek je de mooiste verzameling Doorniks porselein ter wereld en honderden werken uit Egypte, Griekenland en Rome. Verder kan je Chinese antiquiteiten bewonderen, zeldzame manuscripten inkijken, een wetenschappelijke bibliotheek met meer dan 100.000 werken bezoeken en nòg veel meer!

Alles wat je hier kan bezichtigen komt voort uit de geweldige verzamelwoede van slechts één man, Raoul Warocqué. Zijn interesseveld bleek heel ruim, van zeldzame kunstwerken van grote beschavingen over kostbare boeken tot de geschiedenis van zijn eigen streek.

Elke eerste zondag van de maand is de toegang tot de vaste collectie gratis maar check zeker ook de tijdelijke tentoonstellingen op www.musee-mariemont.be.

Lijkt de combinatie museum en kids eerder onmogelijk, test dan zeker eens het familiespoor dat je aan de infobalie kan bekomen… pret verzekerd!

Laat je van je sokken blazen

Heb je altijd al eens willen skydiven maar is uit een vliegtuig springen een brug te ver?

Dan is Airspace Indoor Skydiving de ideale springplank om op een veilige manier dezelfde sensatie te ervaren, zonder vliegtuig èn zonder parachute.

In de krachtigste en hoogste windtunnel van Europa kan je de sprong wagen. Je krijgt vooraf de juiste outfit aangemeten en ervaren skydivers geven de nodige training en instructies. Ook in de tunnel word je begeleid zodat je alleen maar hoeft te genieten van de sensatie van de vrije val.

Ervaring is niet vereist en zelfs kinderen vanaf 4 jaar kunnen al leren vliegen! Maar ook geoefende skydivers en professionals komen hier aan hun trekken. Vanuit de hele wereld komen toppers hier hun skills oefenen en dankzij de ligging vlakbij Charleroi airport zijn de faciliteiten goed bereikbaar.

Er worden geregeld evenementen georganiseerd om nationale en internationale virtuozen aan het (vlieg)werk te zien en samen met hen kan je aan je techniek werken. Check voor meer info en prijzen op www.airspaceindoorskydive.be

Geschiedenis, natuur en erfgoed op één plek

Een echt symbool van de Famennestreek is het kasteel Lavaux-Sainte Anne, het behoort tot het belangrijkste erfgoed van Wallonië.

Je kan er 3 plekken bezoeken waar je de meest uiteenlopende dingen kan ontdekken, voor elk wat wils dus. In de kelders leer je alles over de vroegere ambachten en het alledaagse leven van de inwoners van Lavaux tijdens de 19de en begin 20ste eeuw. In het kasteel zelf ontdek je hoe de Heren van Lavaux leefden en hun gasten ontvingen in alle luxe. De omringende natuur is beschermd gebied en omvat een vijver, een moeras en weilanden. Dankzij educatieve borden ontdek je alle geheimen van dit Waalse wetland.

www.chateau-lavaux.com

Het land van de meren

In het grensgebied Namen-Henegouwen ligt het grootste merengebied van België met 70 km oevers, wat meer is dan de totale lengte van onze kust! Het gebied is ontstaan in de jaren 70 dankzij de bouw van een stuwdam om de waterstand van de Samber op peil te houden en elektriciteit te produceren. De 5 meren samen vormen vandaag de belangrijkste toeristische trekpleister van Wallonië, je vervelen is echt onmogelijk.

Je kan er kiezen uit sportactiviteiten als wandelen, fietsen, paardrijden, vissen, duiken en aquagolf waarbij je je balletje slaat naar 15 vlottende eilandjes in het Lac de la Plate Taille.

Of valt het weer wat tegen? Dompel je dan onder in de baden van het wellnesscentrum of ga voor onvervalste waterpret in het tropisch park met heuse waterspeelplaatsen en binnen- en buitenzwembaden.

Trek erheen voor een daguitstap of verblijf er comfortabel in één van de duurzaam gebouwde vakantiewoningen die uitkijken over het water voor een echt vakantiegevoel!

www.lacsdeleaudheure.be

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord