Terug naar overzicht

10 tips voor een Kempenkuur

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Spoorfietsen tussen Kapellen en Brasschaat

Honderd jaar geleden denderden er treinen met kanonnen en vracht tussen de forten van Brasschaat en Kapellen. Vandaag fiets je met je familie of een stel vrienden een heerlijk rondje langs de verlaten Duitse spoorlijn. Hier en daar duikt nog een bunker op, maar verder bol je door een zalig stuk groen met bossen, weide en vennen. Vlinders en libellen koesteren zich in de zon op de warme rails. Na een drankje op het terras van café Perron Noord, bij het oudste vliegveld van België, ben je klaar voor de terugtocht.

Het seizoen loopt van de paasvakantie tot en met de herfstvakantie. Je kiest voor een gezinsfiets (twee personen die trappen en drie kinderen of twee volwassenen op het bankje tussenin) of een groepsfiets (tot twaalf personen).

Meer info via www.spoorfietsen.be

2. Op bivak in de Kempense natuur

Geen ontbijt op bed, warme douche of 50 televisiekanalen op een bivakzone. Wel een fantastische brok natuur, vogelgekwetter als wekker en stilte naar hartelust. Plus een waterpomp en een vuurkorf. Precies wat je nodig hebt voor een avontuurlijke kampeervakantie! De Kempen tellen vijf bivakzones, ideaal voor een ecovriendelijke en avontuurlijke kampeerbelevenis. Je geniet van de natuur, ’s avonds samen rond het kampvuur en slaapt onder de sterren. Ideaal om te combineren met een trektocht langs de fiets-, wandel- of ruiter- en mennetwerken.

Meer info op www.kempen.be

3. Werelderfgoed in spe

Erfgoed, natuur en een schat aan verhalen. Die mix maakt van de voormalige landloperskolonies in Wortel (Hoogstraten) en Merksplas een fascinerende plek. Download de gratis app met ambassadeur Lieven Van Gils, fiets de Landlopersroute of stap langs de knooppunten van wandelnetwerk Kempense Kolonies.

Wandelsuggesties vind je op www.kempen.be. Je kunt er onder meer de Landlopersroute downloaden. Meer info over de kolonie-app op www.kempenslandschap.be.

4. Kamperen 2.0

Red jij het zonder elektriciteit of stromend water? Na een nachtje vlot kamperen op het Zilvermeer in Mol ken je het antwoord. In een bootje peddel je over een meertje naar je privévlot. Je hebt een van de meest ongerepte plekjes van het Zilvermeer exclusief voor jou alleen. Zijn ook inbegrepen in de prijs: kookstel, insectennet én alle toffe attracties op het recreatiedomein. Niet aarzelen om te reserveren, want vlot kamperen is alleen mogelijk tussen 1 juni en 30 september!

In de Kempen kun je ook met je tentje of kampeerauto terecht. Of je logeert er in een comfortabele blokhut, stacaravan of bungalowtent. Wil je de kinderen overtuigen dat kamperen in de Kempen écht cool is? Kies dan voor een houten huisje tussen de boomtoppen. Een tent op de oever van een fotogeniek meertje. Een tipi die lijkt weggelopen uit een indianendorp.  Of de nieuwste aanwinst: een charmante foorwagen. Beetje retro en bijgevolg heel hip…

Meer info op www.zilvermeer.be en www.kempencampings.be.

5. City, bier en golf

De populaire doe-activiteit city golf in Lier krijgt extra uitbreiding. Naast beleven en ontdekken, zul je nu ook van Lier proeven. City Beer Golf is een evenwichtige (no pun intended) combinatie van een actieve stadsverkenning en bierdegustatie. Golfervaring is niet nodig. Bij de start geeft de coach een korte golfinitiatie en hij begeleidt de groep tijdens het parcours van vier holes. Onderweg verpoos je drie keer voor een degustatie van streekbieren: Sint-Gummarus Tripel in d’Eycken Boom, Caves in Café Sint-Gummarus en De Liter van Pallieter in Bar Muza.

Meer info op www.visitlier.be

6. Kanovaren op de Kleine Nete

Water, groen, stilte en toch voldoende actie. Een kanotochtje op de Nete komt dicht in de buurt van het ideale zomeruitje. Nog een troef: de hele familie kan mee. De Kleine Nete meandert immers rustig door het landschap. Aanlegsteigers, picknickbanken en vuilnisbakken maken de tocht comfortabel. De infopanelen onderweg vertellen je meer over bijzondere fauna en flora. Kies voor het volledige traject van Retie naar Grobbendonk (25 km) of een van de kortere trajecten.

Meer info op www.kempen.be

7. Hippe hostels

Hippe hostels vind je niet alleen in Europese hoofdsteden. Hostel Wadi in Kasterlee past perfect in dat rijtje. Het cirkelvormige gebouw met veel hout en glas lijkt het bos als het ware te omhelzen. Het leverde de Italiaanse architectenstudio een nominatie voor de prestigieuze Mies van der Rohe Award, de architectuurprijs van de Europese Unie, op. De kamers voor twee of vier personen hebben eigen sanitair. Meer info op www.dehogerielen.be.

Ongedwongen, lief voor het milieu én voor je portemonnee. Vorige zomer zwaaide het nieuwe hostel in Lier zijn deuren open. Bed MUZET huist in een vleugel van het zwartzusterklooster. Een pand met geschiedenis, al is de invulling heel eigentijds. Op het gelijkvloers bevinden zich de onthaalruimte met balie en bar, lounge, refter en keuken. De kloostertuin vormt een extra troef. Het hostel biedt kamers voor één, twee, vier of zes gasten. De kans is groot dat je er een creatieve ziel tegen het lijf loopt, want het hostel plant een nauwe samenwerking met de naburige muziek- en cultuuracademie. Meer info op www.vjh.be

8. Guggenheim van de Kempen

Ondernemer Hugo Voeten toverde een verlaten veevoederfabriek aan het Albertkanaal in Herentals om tot een hip kunstencentrum. Zijn Art Center presenteert een verbluffende collectie schilderijen, beeldhouwwerk en installaties van 1880 tot nu. Met naast toppers van eigen bodem ook internationale kleppers als Auguste Rodin, Pablo Picasso en Ai Wei Wei.

Individueel bezoek elke eerste zondag van de maand, met rondleidingen om 10.30 en 14 uur. Meer info op www.artcenter.hugovoeten.org

9. De Biertroefroute in Turnhout

Schuppenboer, Kleveretien, Hertenheer, Koekendam… Turnhout heeft iets met speelkaarten en dat merk je zelfs aan de namen van de lokale bieren. Zes sympathieke cafés werken mee aan de Biertroefroute. Voor tien euro ontvang je een brochure met drie bonnen die je inruilt voor een streekbier. Naast bovenvermelde bieren kan dat ook een Corsendonk, Pengebier of Tempelier zijn. In elk café liggen een kaartspel en de bijbehorende spelregels voor je klaar. Ambiance verzekerd.

Meer info op www.toerismeturnhout.be

10. De, jawel, Stille Kempen

Landschap De Liereman in Oud-Turnhout is een van de oudste beschermde natuurgebieden van België. Je vindt er onder meer het eerste officiële stiltegebied van de Kempen. Je hoort er geen storend lawaai maar uitsluitend rustgevende, streekeigen geluiden van natuur en mens.

Meer info op www.natuurpunt.be

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord