Zuiders Haspengouw: Alternatieve zomervakantie in eigen land

Scroll naar beneden

Al weken gaan we met z’n allen voor #savethesummer. Vol goede moed blijven we hopen op een wereld waarin we snel terug onze koffers mogen pakken. Of dat naar het buitenland zal zijn of niet laten we over aan de specialisten. Misschien had je wel een reisje naar Andalusië of Toscane gepland. Wij gaan samen met jou op zoek naar een volwaardig alternatief in eigen land.

 • Jennifer Dekker en Jeroen Peeters
  TekstJennifer Dekker en Jeroen Peeters

Stel je voor: cruisen op je Vespa over golvende wegen met zicht op charmante dorpjes en omringd door fruitboom- en wijngaarden … Wat als we je vertellen dat je al die zuiderse belevingen ook in eigen land kan ervaren. Waar? In het Limburgse Haspengouw!

Met haar glooiend landschap, oneindige fruitboomgaarden, tientallen wijndomeinen, heerlijke streekgerechten en een gastvrijheid die je meteen katapulteert naar het ‘la mama’-gevoel dat je voor ogen had. Wij nemen je mee op zomervakantie in de meest zuiderse streek van Vlaanderen!
 

MET EEN ‘LIMBURGSE VESPA’ DOOR HASPENGOUW

Haspengouw ligt grotendeels in het zuiden van Limburg. De golvende en weidse landschappen wisselen af met pittoreske kerkdorpjes en prachtige kastelen. De vele kleine wegen - dwars door de velden en fruitplantages - geven de streek nog wat extra charme.

Een extra troef is dat je er in alle rust en zonder veel verkeer kan fietsen. Dat brengt ons meteen bij dé ideale manier om de streek te verkennen ... Wissel die Italiaanse Vespa maar in voor haar Limburgse variant: de fiets! Trap van het ene panorama naar het andere. 

Wat mag ik verwachten van een fietstocht door Haspengouw? Je kan het nu al digitaal ervaren met de virtuele fietstocht ‘Fruitige landschappen met pit’

Je kan zowel bij de meeste B&B’s als op tal van fietsverhuurpunten een huurfiets reserveren. Wie toch liever de benen spaart, kan nog altijd teruggrijpen naar het Italiaanse stijlicoon en een glimmende Vespa huren. Of wat dacht je van de Bilzerse ‘Groene wagentjes’? Een tof ecologisch alternatief.

 • © Robin Reynders (Provincie Limburg)
 • © Robin Reynders (Provincie Limburg)
 • © Robin Reynders (Provincie Limburg)

VAN ROMEINSE NEDERZETTINGEN TOT HEDENDAAGSE KUNST

Vind je in Haspengouw een oud Moors paleis of een middeleeuws dorpje dat Da Vinci inspireerde? Die kans is klein… Maar je vindt er wel een breed cultureel palet van Romeinse nederzettingen tot hedendaagse kunst in open ruimte. 


Citytripje Rome in Haspengouw

Gaat dat citytripje Rome dit jaar niet door? Niet getreurd, in Tongeren waan je jezelf - met de nodige verbeelding - even in de Italiaanse hoofdstad. Slenter langs de oude Romeinse muur, ga op schattenjacht in het ondergrondse Teseum of vertoef een middagje in het Gallo-Romeins Museum. Hef daarna samen met Ambiorix het glas op een geslaagde vakantiedag. Schol!

 • Tongeren

  © Jonathan Ramael (Toerisme Limburg)

Kunstig fietsen over de Romeinse heirbaan

Vanuit Tongeren vertrekt de Romeinse Kassei, de best bewaarde heirbaan van België. We nemen je mee over deze glooiende weg dwars door de mooiste landschappen van Haspengouw. Na enkele kilometers kom je aan in Borgloon, de hoofdstad van het oude Graafschap Loon. 

Tal van gebouwen tonen je de duizendjarige geschiedenis van deze stad, maar het bekendste plekje vind je net buiten het centrum: Reading between the Lines. In de volksmond bekend als ‘het doorkijkkerkje’. The Guardian prees dit plekje zelfs als de ‘winning tip’ in haar lijstje met ‘Ten of the best things to do in Belgium’. 

Naast het wereldberoemde doorkijkkerkje vind je in Haspengouw nog veel meer knappe staaltjes van kunst in openlucht. Onze persoonlijke favorieten:

 • Untitled #158: een cirkelvormig houten kunstwerk met een 360 graden-uitzicht over de prachtige Vallei van Colen in Borgloon.
   
 • Helsh(ea)ven - ook wel ‘het zwevend kapelleke’ genoemd - is een nieuw kunstwerk vlak langs de oude heirbaan in Helshoven.
   
 • Panoramabassin Velm: een waterbassin met uitzicht over Sint-Truiden en de oneindige fruitboomgaarden.
   
 • Abdijtoren Sint-Truiden: een 65 meter hoge toren met uitzicht over Sint-Truiden en omstreken.
 • Reading between the Lines

  © Patrick Vande Ven - Medialounge (Toerisme Limburg)
 • Untitled #158

  © Patrick Vande Ven - Medialounge (Toerisme Limburg)
 • Helsheaven

  © Anne-Mieke Defour (Toerisme Sint-Truiden)
 • Panoramabassin Velm

  © Jonathan Ramael (Toerisme Limburg)

Avondwandeling met ‘De Heer van Biesen’

Aangekomen in Bilzen neemt niemand minder dan Jan Decleir - als ‘De Heer van Biesen’ - je mee op stap door ‘zijn’ kasteel. Op het domein van Landcommanderij Alden Biesen kan je bij valavond deelnemen aan Bilzen Mysteries. Gewapend met een tablet en audiogids duik je in het boeiende verleden van dit imposante landgoed. Spectaculaire licht- en geluidseffecten maken de beleving helemaal af. Voor de kids is er ook een middagversie, waarbij ze een spannend complot mogen ontrafelen.

GASTVRIJ EN UNIEK LOGEREN IN HASPENGOUW

Limburg staat bekend als de meest gastvrije provincie van Vlaanderen. Gezelligheid zit er in het DNA. Geen betere plek om die zuiderse warmte van een Italiaans familiehotelletje te evenaren! Haspengouw heeft een van de hoogste concentraties aan B&B’s in België. Van charmante vierkantshoeves tot chique villa’s van voormalige fruitboeren. Ontdek ze hier.

Heb je na die lange lockdown meer nood aan qualitytime in groep? Dan vind je in deze streek ook heel wat geschikte vakantiewoningen om de verloren tijd met vrienden en familie in te halen.

Voor wie het dan weer wat avontuurlijker mag zijn, hebben we deze unieke logeeradresjes verzameld:

 • Loof: Als je altijd al eens in een Instagrammable cabin aan de rand van een bos hebt willen slapen; dit is de plek!
   
 • Tranendreef: Overnacht in een druppelvormige boomtent in een eeuwenoude dreef op fietsafstand van het doorkijkkerkje. 
   
 • Hels Wijnvat: Aan de voet van wijndomein Jerome Winery - en vlakbij het zwevend kapelleke - slaap je in een wijnvat. Ideaal na een avondje ‘wijnen, wijnen, wijnen’!
 • Loof

  © Loof-cabin.be
 • Tranendreef

  © Jonathan Ramael (Toerisme Limburg)
 • Hels Wijnvat

  © Toerisme Sint-Truiden

DE PLEK WAAR VLAAI EN GASTRONOMIE HAND IN HAND GAAN

Wat maakt een vakantie in het Zuiden helemaal af? Dat dampende bord pasta of die tafel vol tapas natuurlijk! Dus ook daaraan hebben we gedacht.


Topgastronomie met streekproducten

Tongeren is het mekka van topgastronomie in Limburg! Maar liefst drie restaurants met Michelinsterren waaronder Altermezzo van Jo Grootaers, verkozen tot beste jonge chef van de Benelux in 2017. Maar ook buiten Tongeren vind je culinaire toprestaurants, zoals Vous lé vous in Wimmertingen of Zoethout in Wellen. En de Haspengouwse bistro’s moeten zeker niet onderdoen. Ons favoriete adres? De Smaakfabriek van Giovani Oosters in de gerestaureerde Stoomstroopfabriek van Borgloon. Geen betere plek om die balletjes in Loonse stroopsaus te proeven!


Op pad in het enige wijnkasteel van België

Bij een lekker gerecht hoort natuurlijk een goed glas wijn. En daarvoor moet je echt niet in Chianti of Montepulciano zijn. Alsof het zo bedoeld was, is Haspengouw ook een van de voornaamste wijnstreken van België. Uitgestrekt van Sint-Truiden tot aan de Maas vind je tientallen wijndomein. Je kan er enkele bezoeken tijdens de zomerse wijnterrassen. Of wat dacht je van een rondleiding met degustatie in het enige wijnkasteel van België? In Genoelselderen kan je in de weekends - op afspraak - op pad met een gids. 

Ben je meer fan van een tripel biertje of mag het zelfs nog iets straffer zijn? Dan is Brouwerij en alcoholstokerij Wilderen het juiste adres voor jou. Doe er gezellig een terrasje of laat eigenaar Mike je met veel plezier rondleiden in de brouwerij en de oude alcoholstokerij. 

Brengen die zomerse temperaturen je ook al in de stemming voor een gezellige barbecue? In Borgloon, vlakbij Reading between the Lines vind je de belevingsboomgaard. Hier kan je - na reservatie - gebruik maken van twee grote barbecues te midden van een boomgaard. Om de sfeer helemaal af te maken zijn er ook gezellige ‘fire pits’ om nadien je marshmallows boven te roosteren.  

Maar wie Limburg zegt, zegt uiteraard ook Limburgse vlaai. Samen met het fruit het meest gekende exportproduct uit de streek. Overal waar je tijdens je trip door Haspengouw pauzeert, vind je wel plekjes waar je een goei stuk vlaai kan bestellen. Of wat dacht je van er thuis één te bakken met zelfgeplukt fruit?

 • Restaurant - Altermezzo

  © Patrick Vande Ven - Medialounge (Toerisme Limburg)
 • Brouwerij Wilderen

  © Luc Daelemans (Toerisme Limburg)
 • Wijnkasteel Genoelselderen

  © Guy van Grinsven (Toerisme Limburg)

HET SAPPIGE GOUD VAN HASPENGOUW

Terwijl in april heel wat weekendjes worden geboekt om de bloesems te bewonderen, is het najaar dé periode waarop ze zijn uitgegroeid tot het sappigste goud van België. Geen beter moment om de handen uit de mouwen te steken en zelf fruit te komen plukken. Heel wat fruitbedrijven organiseren kersenplukdagen of nemen je mee de plantage in om peren of appels te plukken. Verser en lokaler wordt het niet! Het ultieme ‘agriturismo’ gevoel in eigen land. 

 • © Robin Reynders (Provincie Limburg)

Wij ruilen ‘Mama Maria’ uit Toscane met veel plezier een jaartje in voor ‘Tante Simonne’ uit Borgloon. Die Vespa zetten we aan de kant voor een e-bike en de flessen Limburgse wijn zijn al besteld. In plaats van agriturismo op een olijvenboerderij gaan we dit jaar maar eens kersen plukken. Ach … zo’n reis in eigen land klinkt zo slecht nog niet!

 

Headerfoto - © Robin Reynders (Provincie Limburg)

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord