10 tips om de Vlaamse Ardennen te ontdekken

Scroll naar beneden
  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Beleef je eigen Ronde

Elke fietsliefhebber die de Ronde van Vlaanderen in zijn hart draagt, houdt van de Vlaamse Ardennen. Met de Ronde van Vlaanderen fietsroute dender je zélf over het traject van deze wonderlijke wielerklassieker. Inclusief alle mythische bulten en kasseistroken ga je zelf de grote wielerhelden achterna. Voor de snelle rijders is er een gratis chip voor digitale tijdsmeting. Het startpunt van de routes is het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. In dit multimediaal belevingscentrum kan je het hele jaar door de sfeer van de bekendste Vlaamse wielerklassieker opsnuiven.  Een fris streekbiertje in de gezellige brasserie De Flandrien maakt de ervaring compleet. Meer info: www.beleefjeeigenronde.be

2. Fietsen, puur natuur

De Vlaamse Ardennen zijn niet alleen voor sportieve fietsers interessant, ook recreatieve fietsers vinden er alles wat ze nodig hebben. Het hoéft niet altijd bergop te gaan. Langs de Schelde, naast het frisgroen van de ontluikende bomen, is het net zo aangenaam trappen.

In Gavere kan je grasgroene fietsen huren in het onlangs vernieuwde toerismekantoor. Reserveer vooraf je fiets via toerisme@gavere.be of 09 389 29 80. Vrijwilligers – hier heten ze Poorters! – bedienen je met de glimlach en geven alle uitleg waar je het wenst. Fiets zeker langs de Kaaihoeve, een Provinciaal Natuureducatief Centrum, voor iedereen met groene vingers en een groen hart. Probeer er vogels te spotten en wandel even barrevoets langs het blotevoetenpad.

3. Plan bier

Met de bierkaart in de hand, reis je door het lekkerste Vlaamse land. Op deze kaart staan vier gemoedelijke fietsroutes van 24 tot 42 km en drie zachte wandelingen van 5 à 10 km. Maak er een actieve dag van en lees intussen de weetjes over de brouwerijen en de natuurlijke bronnen in de streek. Uiteraard krijg je er al snel weer dorst van. Gelukkig zijn dit culinaire routes voor genieters, met achter bijna elke bocht een terrasje, een molentaverne, een brasserie of een gezellig biercafé.

De bierkaart wordt gratis aangeboden in cafés, brouwerijen en regionale infokantoren. Je kan ze ook bestellen via www.planbier.be

4. Picknicken met de kids

Bestel vooraf je picknickrugzak bij Toerisme Oudenaarde via toerisme@oudenaarde.be of 055 31 72 51, deze ophalen duurt maar even. Dan ben je klaar om de Rooigemsebeekvallei via de Op Stap App te verkennen. Via je tablet of smartphone word je door de meanderende Vlaamse Ardennen-wegeltjes geleid.  Onderweg staan er verschillende gloednieuwe picknickbanken klaar waar je heerlijk kan genieten van al het lekkers. Voor kinderen is dit een heerlijk dagje in open lucht. Stop zeker even bij de Valleihoeve. Koop een ijsje, laat de kinderen ravotten, met de dieren spelen en speel samen een spelletje Valleigolf.

5. Ravotten in het bos

Zowel in het Kluisbos (Kluisbergen) als in het Muziekbos (Ronse) zijn speelzones aangelegd waar kinderen en jongeren ongestoord kunnen ravotten. Hier hoeven kinderen niet op de paden te blijven. Ze kunnen er vrij rondlopen en spelen, zonder de dieren te storen. Het Agentschap voor Natuur en Bos timmerde speelzones voor kinderen tot 12 jaar ineen met hout dat op een duurzame manier werd ontgonnen. 

Neem zeker je wandelbottines mee want we gaan op ontdekking in het bos. Laat de fantasie van je kinderen de vrije loop. Met stammen en takken werd een kamp gebouwd, een loopbrug, een indianentent en een reuzenpicknicktafel.

6. Kruidig logeren

Je kan in de Vlaamse Ardennen een echte kruidenontdekkingstocht maken. Een kruidengids met uitgestippelde wandeling neemt je als het ware bij de hand om de kruiden uit de Vlaamse Ardennen te ontdekken. 6 charmante logies bieden een verrassend kruidenarrangement aan. Bij sommigen kan je een kruidenmenu proeven, bij anderen kan je genieten van een kruidenmassage. Meer info op www.toerismevlaamseardennen.be/kruiden

7. Paalkamperen

Trekken door de natuur wordt helemaal avontuurlijk als men gaat paalkamperen, een afgezwakte vorm van wildkamperen. Geen drukte en gejoel, maar rust en stilte in een bivakzone. Met enkel een waterpomp, kwetterende vogels en kwakende kikkers als gezelschap. De verblijfsduur op een paalcamping is beperkt tot 48 uur. Je vindt 4 locaties in de Vlaamse Ardennen: Muziekbos (Ronse), Spettekraai (Zingem), Koppenbergbos (Oudenaarde) en Brouwierweiden (Brakel). Surf naar www.bivakzone.be voor alle details.

8. Wandelen langs de heuvels

De Vlaamse Ardennen zijn enorm in trek bij wandelaars. Dit is een van de dunst bevolkte regio’s van Vlaanderen. De rust is tastbaar, de stilte hoorbaar en het wandelnetwerk perfect uitgewerkt. Meer dan 300 kilometer wandelpaden slingeren langs alle pittoreske plekjes van de streek. De wandelaar wordt bediend met een overzichtelijk systeem van knooppunten langs trage wegen, aan elkaar te rijgen volgens eigen wens en inzicht. Je kan zelf je route uitstippelen via de gratis online wandelrouteplanner .

Het netwerk verbindt alle groene oases en brengt de wandelaar langs holle wegen, loofbossen, meanderende beken en boomgaarden. De hoogste heuvels van de streek zijn de getuigenheuvels. Deze okerkleurige toppen getuigen van een tijdperk waarin de regio overspoeld werd door de zee, zes miljoen jaar geleden. Op een gegeven moment stuwden oerkrachten de zeebodem naar boven en werden nieuwe heuvels geboren. Iets om over te filosoferen in een taverne onderweg, bij een frisse bruine of een pittig streekgerecht.

9. Avontuur troef

Het Avonturenpark Seven Summits aan de Donkvijver bezorgt liefhebbers van avontuur en buitensport de gedroomde adrenalinekick. En dat op wandelafstand van het centrum van Oudenaarde. Avontuurlijke ervaringen brengen heel wat emoties teweeg, zoals intense kriebels terwijl je naar beneden suist langs het touw van de deathride. Of lachsalvo’s als je van paaltje naar brugje springt door het moeras. De kajaktocht op de Donkvijver (voor de gelegenheid even de Afrikaanse Zambesi) leidt naar een onbewoond eiland.

Op het vasteland staat de Blue Diamond, de blikvanger van het park: een 16 meter hoge klimtoren en een echt spinnenweb van touwen en trappen. Attracties zoals het blotevoetenpad of het speleoparcours zijn toegankelijk voor kinderen vanaf 6 jaar. Een laser battle is mogelijk voor een groep vanaf 10 personen. Alle activiteiten kunnen à la carte gekozen worden. Er zijn ook mogelijkheden voor rolstoelgebruikers. In het bivakhuis is plaats voor een avontuurlijk groeps- of familieweekend. Meer info: www.theoutsidervlaamseardennen.be

10. Erfgoedtrip

Met je smartphone als gids kan je voortaan merkwaardige plekjes van wandelparadijs Vlaamse Ardennen  ontdekken langs twaalf erfgoedroutes. Onderweg maak je aan de hand van korte teksten, foto’s en audio- en videofragmenten kennis met de grote geschiedenissen en kleine verhalen.

Hoe werkt het?

Voor je vertrekt volstaat het om de gratis My Tours-applicatie op je smartphone te downloaden. Zodra dit gebeurd is, kies je een route en begeleidt de gps-functie van je toestel je naar het vertrekpunt. 

In Oudenaarde, Zottegem, Geraardsbergen en Ronse zijn telkens drie stadswandelingen ter beschikking. Soms ligt het parcours vast, soms bepaal je aan de hand van het kaartje op je scherm zelf waar je heen gaat en krijg je een signaal als je in de buurt van een bezienswaardigheid bent. Je kan zelf foto’s opladen, vrienden uitnodigen en achteraf je wandeling opnieuw beleven of delen via sociale media.

Download de app via www.mytours.be of vraag ernaar bij het toeristisch infokantoor in één van de 4 steden.

Zin gekregen om de Vlaamse Ardennen te ontdekken? Op de website www.toerismevlaamseardennen.be vind je een schat aan informatie en inspiratie.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord