Montafon: een waar wandelparadijs

Scroll naar beneden
Oostenrijk

De bergen in en rond Montafon vormen een plek waar natuurliefhebbers en rustzoekers zich helemaal in hun sas voelen. Het unieke landschap van de deelstaat Vorarlberg vormt hier de perfecte biotoop voor zeldzame planten- en dierensoorten, die je tijdens een wandeling langs de bergkammen in alle rust kan bewonderen.

 • Goodbye redactie
  TekstGoodbye redactie

Weinig plaatsen in Oostenrijk die zich zo lenen tot een deugddoende wandeling als Montafon, in de deelstaat Vorarlberg. Hier vind je de Wiegensee, een Europees natuurgebied dat uitpakt met een unieke topografie. De beste manier om dit stuk natuur te ontdekken, is op de BergePLUS-tour aan de zijde van Gerlinde Manz-Christ, wandelgids en ‘natuurdiplomaat’. Zij geeft op een spannende en speelse manier uitleg over het landschap en wat deze habitat zo bijzonder maakt. Gerlinde geeft je tijdens de wandeling ook tips hoe je uit de natuur energie kan halen om met opgeladen batterijen weer aan de slag te gaan.

 • Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns
 • Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns
 • Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Uniek landschap

“De Wiegensee ligt tussen twee hellingen in een holte, een zogenaamde wieg”, legt Gerlinde uit. Hier zie je met jouw eigen ogen hoe de natuurlijke verlanding van een ondiep alpien meer gebeurt: het meer begint te groeien en het bekken vult zich, waardoor het steeds meer land wordt. Aan de zijkant van het meer groeit trilveen, een zeldzaam vegetatietype dat bestaat uit een dunne, slappe bodem en op water drijft. Dit zorgt voor een mooi, maar bijzonder delicaat landschap: “Omdat het trilveen niet met de bodem van het water verbonden is, is het verboden om erop te gaan staan. Dit zou de vegetatie kunnen vernietigen”, waarschuwt Gerlinde.

De Wiegensee maakt deel uit van Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden, en vormt het oudste stuwmeer van Montafon. Door de unieke vegetatie en de goede bescherming van de omgeving vormt dit delicate stukje natuur in Vorarlberg een paradijs voor verschillende vogelsoorten, zoals steenarenden en slechtvalken.

 • Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns
 • Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns
 • Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Afwisselende wandeltocht

Op de tocht door het natuurgebied Wiegensee neemt Gerlinde je mee langs alpiene grasvelden en authentieke bergbossen. De route brengt je bovendien langs de Alpe Verbella, de ideale stopplaats om te genieten van het prachtige panorama en om even uit te rusten met een hapje en een drankje erbij. Probeer zeker de Montafoner Sura Kees, een heerlijke regionale kaasspecialiteit!

Je hoeft je bovendien ook niet te laten afschrikken door de hoogteverschillen: het grootste gedeelte van de beklimming leg je af via de Tafamuntbahn. Vanaf het bergstation van deze kabelbaan gaat de route gestaag bergopwaarts naar de Wiegensee. Een steile weg tussen alpiene grasvelden en authentieke bergbossen brengt je naar Ganifer en uiteindelijk Partenen. Onderweg bewonder je ook Kops, een indrukwekkend kunstmatig stuwmeer. 

Kortom: deze route combineert deskundige uitleg met knappe vergezichten, een uniek en afwisselend landschap, rust en lekker eten, en vormt de ideale daguitstap voor wie houdt van natuur en een actieve levensstijl.

 • Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns
 • Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Meer weten?

Ook zin gekregen om dit mooie stukje Oostenrijk te ontdekken? Meer informatie én inspiratie kan je vinden via www.montafon.at.

Copyright headerfoto: Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

 

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • 4 magazines
 • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord