Pajottenland: land van kastelen, geuze en rozen

Scroll naar beneden
Vlaams-Brabant

Op onze elektrische scooters  zoemen we het Pajotse landschap door tijdens ons vriendenweekend. We bezoeken er imposante kastelen, laten ons verleiden tot een goeie geuze en ontdekken de pracht van wel 300.000 rozen.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Bijna geruisloos gaat het over de kasseien van het marktpleintje van Gaasbeek, richting kasteel Groenenberg en de Brabantse trekpaarden in de weide. De kolossen lijken zowat in het landschap gebeiteld, als krachtig symbool van de regio. Een charmant kasteeltje, dat van Groenenberg, maar even verderop staat er eentje van een ander kaliber.

Een rechte bosdreef brengt ons naar het heel indrukwekkende kasteel van Gaasbeek. Stoer aan de buitenkant, sierlijk op het binnenplein, en een droomwereld van smalle gangen en romantische kamers binnenin. Hier leefde de schatrijke markiezin Arconati Visconti haar excentrieke leven tussen haar prachtige kunstcollectie. Een bijzondere tijdscapsule waar we stil van worden. We stappen nog even door de fraaie museumtuin waar zeldzame fruit- en groentesoorten groeien, en zoemen dan verder dat o zo vredige Pajottenland door.

Een beetje mesthoop

Na de tocht hebben we een afspraak met Gert Christiaens, Pajottenlander met een hart voor het unieke lambiekbier. Toen zijn geliefde brouwerij er in 2002 mee stopte, nam hij zelf de activiteiten over en redde zo brouwerij Oud Beersel van de vergetelheid. Met veel succes, zijn Oude Geuze werd enkele jaren later zelfs verkozen tot beste geuze ter wereld. Dat willen we wel eens proeven!  “Lambiek is de oudste, nog bestaande bierstijl van België”, leert Gert ons. “Het bier dateert al van voor 1300. De wilde gisten in de lucht zorgen voor een complex aroma. Je zou er paardendeken, mesthoop en zwavel in herkennen.” Dat klinkt niet echt aanlokkelijk, maar na een proeverij van lambiek en geuze zijn we helemaal gewonnen. Zacht en zuur, fruitig, met een vleugje … mesthoop?

De schat van Beersel

Zouden de oorspronkelijke bewoners van Kasteel van Beersel ook datzelfde lambiekbier gedronken hebben? Alweer een indrukwekkend kasteel, met stoere torens, dikke muren en een slotgracht eromheen. Alleen een ridder en een draak ontbreken nog. Het Kasteel van Beersel is een sterk staaltje krijgsbouwkunde uit de 15de eeuw. Het moest ooit Brussel verdedigen en dat zie je nog aan de ophaalbrug, de schietgaten, de kantelen met borstweringen. Dat neem je niet zomaar eventjes in. En zou er echt een schat verborgen liggen, zoals in het album van Suske en Wiske?

Genoeg kastelen voor vandaag, het is tijd om in te checken! In Vlezenbeek worden we hartelijk ontvangen in Hotelhoeve Kleine Nederlo. De kamers kijken uit over dat mooie, glooiende Pajottenland waar we vandaag zoveel beleefd hebben. Zoveel indrukken, daar word je moe van. Gelukkig hoeven we niet ver meer om te genieten van een lekker diner in Taverne Kleine Nederlo, met een geuze erbij natuurlijk.

300.000 rozen

Na een zalige nacht en een lekker ontbijt, staat er - alweer - een kasteel op ons te wachten. Eentje met een prachtige tuin. Toeristen uit heel de wereld komen naar rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw om de unieke rozencollectie te bewonderen. Meer dan 3.000 verschillende soorten, samen goed voor 300.000 rozen. Een heerlijk geurend kleurenfestijn als afsluiter van ons weekendje.

Kan je de Geuze al bijna proeven en de rozen ruiken? Zegt een weekendje met vrienden in Pajottenland jou wel iets? Ontdek hier alles over de streek. 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord