Pauselijke geneugten rond Avignon

Scroll naar beneden

Vanop de Autoroute du Soleil luiden de krekels de aankomst in het mediterraans klimaat krassend aan. Niet veel later bereiken we Avignon, als toegangspoort tot de Franse Provence, waar pausen gedurende enkele eeuwen regeerden en de streek naar hun hand zetten.

  • Yannick Melsen
    TekstYannick Melsen

Om het pauselijke verleden van Avignon te snappen, zijn twee zaken relevant. Ten eerste lag de stad naast een graafschap, de Comtat Venaissin. Sinds de 13de eeuw behoorde dit gebied in de hedendaagse Provence niet tot het grondgebied van Frankrijk, maar wel tot de Kerkelijke Staat. Ten tweede is het nuttig te weten dat pausen tot het einde van de 13de eeuw, behalve Rome, op meerdere plaatsen tegelijk woonden en werkten. Door onrusten en een slechte sanitaire toestand in Rome en de wens van Koning Filips IV van Frankrijk om een Franse paus aan te stellen, trok de nieuw verkozen paus Clemens V in 1305 naar Avignon. Tot 1377 zouden hij en 8 andere pausen er verblijven. Tijdens deze periode, die de ‘Babylonische ballingschap van de pausen’ wordt genoemd, werd er een prachtig optrekje van 1,5 hectare groot gebouwd. Wat resulteert, is een gigantisch gotisch paleis dat deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed en dat de omvang heeft van vier kathedralen! Het Palais des Papes waakt sindsdien vanop een rots over de stad en de Rhône. De pauselijke vertrekken ogen van buitenaf als een burcht die verfijning mist. Toch moet je er geweest zijn, al was het maar omwille van de immense omvang van de kamers, het verpletterende van het goddelijke.

Virtuele teletijdportalen

Sinds 2017 krijgen bezoekers aan het Pausenpaleis de mogelijkheid om een immersieve ervaring te beleven door middel van het Histopad. Deze tablet geeft je een route-omschrijving via je actuele GPS-positie en biedt extra interactie. In een virtuele realiteit word je terug in de tijd gekatapulteerd en krijg je een idee van hoe de vertrekken er vroeger uitzagen, kan je op schattenjacht en krijg je extra informatie over de verhalen op de fresco’s. Het vormt een hele nieuwe manier om musea te ontdekken!

Tijdens de maand juli wordt de ganse stad tijdens het Festival d’Avignon omgetoverd tot een cultureel walhalla. Online is er veel informatie over de officiële programma’s terug te vinden, maar vanaf de aftrap van het festival wordt elk vrij plaatsje in het straatbeeld volgeplakt met posters en pamfletten van theater-, dans-, cabaret-, en kunsttentoonstellingen. Je kunt je dus volop laten leiden door het straatbeeld.

Leven als een paus in Frankrijk

Hoe een God leeft in Frankrijk, weten we niet. Al doen we met z’n allen op vakantie wel eens een poging om voor onszelf te bepalen wat dat zou moeten inhouden. Hoe een paus leeft in Frankrijk, daar kunnen we ons echter wel wat bij voorstellen. Dat ze wisten wat het goede leven zoal inhield, en dat ze tegelijk uit waren op puur economisch en politiek gewin, dat wordt snel duidelijk wanneer je de Vaucluse bezoekt.

De pausen brachten in de 14de eeuw, tijdens hun bewind in Avignon, enkele wijnbouwers mee uit Cahors met de opdracht om oude percelen van Tempeliers te verbouwen. Zij legden de fundamenten voor wat later bekend zou staan als de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape. In die tijd noemde het gebied Vielle Vigne of Bois de la Vigne, maar in 1344 zien we voor het eerst de term ‘Chateauneuf-du-Pape’ verschijnen. Zoals de naam al doet uitschijnen, was het inderdaad de invloed van de pausen en hun nieuwe kasteel, enkele kilometer ten zuiden, die het gehucht deden floreren.

Oenotoerisme

Niet alleen de smakelijke bewaarwijnen maken van Chateuneuf-du-Pape een beroemde wijnstreek. Het was de eerste terroir die gebruik ging maken van de Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) omdat de topwijnen uit de Côte du Rhône te maken kregen met wijnfraude. Voor het eerst, in 1929, werden de regels vastgelegd over geografische indicaties voor wijn op zo’n beperkt regionaal niveau.

Oenotoeristen kunnen in Chateuneuf-du-Pape terecht in het Musée du Vin dat in 1972 werd opgericht door Jeanne Brotte, de echtgenote van Charles Brotte van het gelijknamige wijnhuis. Je krijgt er een volwaardig overzicht over de viticultuur van de 200 kilometer lange wijnbouwregio van de Rhône-vallei.

Grenache is zonder twijfel de belangrijkste druivensoort in het zuidelijke deel van de vallei, waar ook het wijngebied van Chateauneuf-du-Pape zich bevindt. Maar liefst 92% van alle Chateauneuf-du-Pape-wijnen bestaan uit een combinatie van Grenache, Mourvèdre en Syrah. Wijnhuis Brotte staat eveneens bekend om La Fiole, een bijzondere wijnblend in een iconische, bochtige fles die een grenache wijnrank voorstelt, onderhevig aan de veranderlijke mistralwinden die deze streek een aangenaam briesje bezorgen.

De hoogkwalitatieve bewaarwijnen van Chateuneuf-du-Pape zijn uiteraard niet de goedkoopste. Dat vindt zijn oorsprong in de liefde en het respect voor de groei en de handgeplukte oogst van de druiven, maar ook aan de leeftijd van sommige van de wijnranken. De yield van deze trossen is lager dan die van jongere planten, maar zijn zoveel rijker in smaak. Nu al smakelijk, maar binnen 15 tot 20 jaar nog zoveel beter. Tenminste, als je zo lang kunt wachten. Die pausen wisten alvast wat goed was.

Praktisch

REIZEN - Reken vanuit Brussel op zo’n 1.050 km of 11 uur rijden met de auto naar Avignon. Sinds kort biedt TUI fly vanuit Antwerpen twee rechtstreekse vluchten per week aan (op vrijdag en maandag) tot begin oktober. Met de TGV vanuit Brussel of Rijsel bedraagt de reistijd tot Avignon ongeveer 4u15 minuten.

INFORMATIE – Voor alle informatie over de Avignon, de Provence en de Vaucluse kan je terecht op www.provence-toerisme.com.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord