Roadtrippen langs de Kvarner baai in Kroatië

Scroll naar beneden

Kroatië is het ideale land om te roadtrippen. Er zijn oneindig veel dingen te zien, en als je de versnipperde kustlijn van het land wil ontdekken is een auto geen overbodige luxe. Hoewel we grote fan zijn van de zuiderse pareltjes zoals Dubrovnik, Split en Hvar, heeft ook de noordkust van Kroatië heel wat te bieden. De Kvarnerbaai ligt tussen de noordelijke Kroatische kust en het schiereiland Istrië, en biedt heel wat leuke hotspots en zomerse activiteiten.

  • Lisa Piotti
    TekstLisa Piotti

Senj

Onze roadtrip begint in Senj, een gezellig badstadje langs de noordkust van het land. Senj is ideaal gelegen om zowel de noordelijke kustlijn als het noordelijke binnenland van Kroatië te ontdekken. Beneden heb je er enkele leuke stranden, boven op de heuvel bezoek je Nehaj Fortress, een oud verdedigingsfort. Ook de haven van dit stadje is heel gezellig, en vorm

Zonsondergang kijken doe je het best vanop Vidikovac Senj. Dit afgelegen uitkijkpunt ligt hoog op de heuvel en biedt een adembenemend panoramisch uitzicht over het stadje, de zee en het eiland Krk. Wij gingen de heuvel op in de vroege avond en hielden er een picknick. Niet veel mensen lijken dit plekje te kennen, want tijdens de twee keren dat wij er waren, was er slechts één iemand anders. Hier moet je geweest zijn! 

Senj

 

Rijeka

Rijeka is de voornaamste havenstad van Kroatië. Onze eerste indruk van de stad was een beetje teleurstellend. Echt charmant vinden we Rijeka niet. Je vindt er niet zoveel gezellige straatjes als in andere steden in Kroatië, en in de haven overheerst de industrie. Rijeka heeft wél heel wat te bieden op vlak van eten en shoppen. Er zijn heel wat leuke barretjes en foodbars waar je terecht kunt voor de simpele of meer verfijnde Kroatische keuken. Wij lunchten op het gezellige terras van Konoba Cakula, simpel maar lekker.

Rijeka

 

Krk

De volgende stop is Krk Bridge. We rijden deze brug enkel over om op het eiland Krk te geraken, maar het uitzicht is voor ons al een hoogtepunt op zich. De brug is enorm en overbrugt het water tussen het vasteland en Krk. In het midden steunt de brug ook even op een klein rotseilandje. Wie naar beneden kijkt ziet het helderblauwe water van de Adriatische zee, vaak met vrolijk ronddobberende bootje. Onze verwachting voor Krk worden steeds groter, dat belooft!

Omisalj

Wanneer je de Krk Bridge over bent kom je vrijwel meteen terecht in het dorpje Omisalj. Het is één van de oudste dorpjes op het eiland en het bevindt zich op een klif met uitzicht over de baai en Rijeka. Hier kom je vooral locals tegen. Het dorpje is heel klein, de straatjes zijn vaak niet bereikbaar met de auto en hier en daar loopt er een kat over de straten die doet uitstralen dat hij de belangrijkste bewoner van het dorp is. Wie naar het water wandelt wordt beloond met een mooi uitzicht over de baai, of kan afdalen naar het strand voor een duik in helderblauw water

Omisalj


Zala Stara Baska Beach

In de namiddag willen we even lekker luieren. We zoeken even wat leuke stranden op en besluiten om naar Zala Stara Baska beach te trekken. En gezellig strand met een klein barretje. In de zomer kan het hier wel druk zijn, en moet je misschien bovenaan parkeren waardoor je even moet afdalen. Het stenen strand is niet super groot, ideaal voor twee uurtjes zonnebaden. Toen we genoeg hadden van het water en de stenen, gingen we even op ontdekking. We wandelden langs de rechterkant van het strand naar boven. Daar kom je op een soort rotsvlakte uit: een leuk plekje waar eigenlijk niemand naartoe gaat. Wil je nog meer stranden ontdekken op het eiland, dan zijn Bernimark Beach, Oprna Bay, Vela Luka en Plaza Jurandvor enkele aanraders.

Zala Stara Baska Beach

Baska

We eindigen onze dag op Krk in het dorpje Baska. Dit is waarschijnlijk het bekendste dorp op het eiland, en dat merk je wel. Tijdens de zomermaanden kom je bijna alleen maar toeristen tegen in Baska. Je vindt er een heel lang strand en een gezellige boulevard vol met restaurants. Wij stopten in Baska enkel om te dineren met zicht op zee, maar het strand is er ook erg gezellig. Voor sportievelingen is er de Mondplateau. Dit plateau ligt aan de linkerkant van het dorp en is bereikbaar via een wandelpad naar boven. De wandeling duurt in totaal zo’n twee uur, maar het uitzicht boven op het plateau is een mooie beloning.

Cres

In de haven van Valbiska op Krk kun je een ferry nemen naar het buureiland Cres. Daar kom je terecht in het dorpje Merag. Het eiland is net iets groter dan Krk, en heeft een lange, smalle vorm. Ooit vormde Cres één deel met het naburige eilandje Losinj, maar nu worden ze gescheiden door een kanaal. 

Bijar Klooster

We rijden meteen naar een gezellig baaitje. Dit is ook meteen onze overnachtingsplaats: Camping Bijar. In het baaitje liggen enkele steigers met een bootje. Als je verder wandelt langs de bocht vind je een klein strandje. Bijna op het strand ligt een ruïne van een oud klooster. We krijgen de indruk dat deze plek niet zó gekend is, want het is er vrij rustig. Heerlijk zonnebaden dus!

Lake Vrana

Dit zoetwatermeer in het centrum van Cres voorziet het hele eiland van drinkwater. De helderblauwe kleur van het water valt ons dan ook meteen op. Het meer is ongeveer 1,5 kilometer breed en 4,8 kilomter lang, niet niets dus. Het meer wordt beschermd, aangezien het een belangrijke waterbron is, en je kunt er dus ook niet naartoe wandelen. Je kunt het wel van bovenaf bezichtigen vanuit het gelijknamige dorpje Vrana. Misschien spot je wel één van de vele gieren die graag boven het meer rondvliegen.

Lake Vrana

Mali Bok 

Mali Bok is één van de mooiste stranden van het eiland. Het is dan ook erg geliefd onder zowel toeristen als locals. Wij besloten daarom vroeg te vertrekken, en kwamen rond tien uur in de ochtend aan. Toen was er in principe nog niemand, maar vanaf de middag stroomt het volk toe en is het moeilijk om nog een goed plaatsje te vinden. Je parkeert bovenaan de heuvel, en wandelt een ongeveer tien minuten naar beneden. Tijdens de afdaling krijg je al een zicht op het helderblauwe water van dit afgelegen strand. 

Mali Bok

Cres

Natuurlijk kan een bezoek aan het dorpje Cres niet ontbreken. Dit gezellige havendorpje bestaat uit kleurrijke huisje, smalle straatjes en heel wat leuke restaurants en terrasjes. Cres is de ideale stop voor je lunch of dinner. Wandel, langs de haven, eet een ijsje, en spot de visje die rond de boten zwemmen. 

Cres

Sis

Deze top op de bergkam van het eiland is het tweede hoogste punt van Cres. Hij torent 638 meter boven de zeespiegel uit, wat een prachtig uitgestrekt zicht over Cres en de omliggende eilanden oplevert. Op die top staan ook enkele oude gebouwen die vroeger een verdedingsfort vormden. De wandeling rond Sis duurt ongeveer anderhalf uur, en is ook voor ongeoefende wandelaars een leuke uitdaging.

Pula en Rovinj

Pula en Rovinj liggen niet echt in de Kvarner baai, maar als je nog tijd over hebt kun je deze twee pareltjes er nog even bijnemen. En ook rond de stadjes is heel wat moois te zien. Vanop Cres neem je de ferry in Porozina. Je komt dan weer terecht op het vaste land, in Brestova. Vanaf daar is het slechts een uurtje rijden naar Pula. 

Pula 

In Pula ontdek je heel wat historische gebouwen, zoals de kathedraal, het amfitheater, de Boog van de Sergii en de Tempel van Augustus. In het centrum vind je ook een overdekte markthal dat het middelpunt van een groot plein met heel wat cafés en restaurants. Overal in de stad kom je ook straatmuziekanten tegen, wat een aangename, relaxte sfeer oplevert. 

Amfitheater Pula

Kamenjak

Het beschermd natuurgebied Kamenjak ligt in het kleine plaatsje Prementura. Het ligt in het uiterste zuidelijke puntje van Istrië. De 30 kilometer lange kustlijn bestaat uit rotsformaties, kliffen en rotsachtige stranden. Het land bestaat vooral uit een bomenlandschap met enkele wandelpaadjes. Het is heerlijk om hier rond te wandelen, want huizen of dorpen zijn er niet. Kamenjak is vooral populair bij windsurfers, en we merkten meteen waarom: de wind is hier heel sterk en je moet opletten wanneer je langs de kliffen wandelt. Als voetganger kun je het gebied gratis bezoeken. Ben je met de auto, dan betaal je €5 voor een dag.

Fort Punta Christo

Dit afgelegen fort wordt tegenwoordig gebruikt voor concerten, exposities en andere culturele evenementen. Wij vonden vooral de omgeving rond het fort erg aantrekkelijk. Als je de weg voorbij het fort volgt, kom je terecht bij enkele gekke gebouwen. Het leek op een soort bar, maar toen wij er waren was die niet open. We weten dus ook niet goed of die effectief nog gebruikt wordt, want alles lag er wel wat rommelig bij. Als je verder wandelt kom je aan het water terecht. Het is leuk om hier op verkenning te gaan, want dan kom je vanzelf uit op speciale plekjes.

Galebijana Cave

Paradijs voor kajakkers: de Galebijana Cave. Deze grot bevind zich niet ver van Fort Punto Christo. Bij Pula kajak kun je een kajak huren en de grot gaan ontdekken. Je gaat dan de hoek om naar rechts, en ontdekt en uniek stukje kustlijn. Er zijn meerdere groten langs deze kliffen, dus neem zeker je tijd en ga op ontdekking. Vaak zijn er bij de grot heel wat jongeren aan het cliffdiven, want je kunt de grot ook te voet bereiken. Maar wij raden zeker aan om op ontdekking te gaan met de kajak!

Galebijana Cave

Rovinj

Rovinj lag vroeger op een eiland, maar werd in de achttiende eeuw verbonden met het vasteland. De middeleeuwse bebouwing van dit gezellige stadje loopt tot vlak aan ze. De straten van Rovinj kenmerken zich door kleur en gezelligheid. Je vind er heel wat leuke winkeltjes en een groot aanbod aan eetgelegenheden. Ontdek de oude stadkern en klim vervolgens op de heuvel, waar de Sint-Eufemiakerk boven de stad uittorent. Deze 61 meter hoge toren is hét symbool van Rovinj. Wees voorbereid op een drukke menigte toeristen.

Rovinj

Wet weten het: Kroatië is wel een eindje rijden, maar als je geluk hebt met het verkeer bereik je het noorden na één dag rijden. Je wil hier echt een auto hebben, want er is zó veel te ontdekken en alles ligt ver uit elkaar. Je kunt natuurlijk ook ter plaatse een auto huren, maar de reis ernaartoe is minstens even leuk als het rondrijden in Kroatië zelf. Trek die comfortabele kleren al maar en en zet je favoriete playlist klaar om luid mee te zingen. Hit the road!

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord