Wijn uit ... Stellenbosch

Scroll naar beneden

Zuid-Afrika wist zich het voorbije decennium tussen de allergrootste wijnlanden te nestelen en is ook bij wijnliefhebbende reizigers een populaire bestemming geworden. Stellenbosch, onderdeel van de Coastal Region, is de bekendste en de meest gevarieerde regio van het land.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Wijnbouwen op een misverstand

Volgens de legende begon de wijnproductie in Zuid-Afrika eerder toevallig. Jan van Riebeeck, de eerste gouverneur van het land, dacht immers onterecht dat wijn veel vitamine C bevatte en dus een goede remedie was voor de vele zeelui die hier aankwamen en last hadden van scheurbuik. In dat opzicht werden de eerste wijngaarden aangelegd en de eeuwen daarna groeide Zuid-Afrika met veel ups en downs uit tot het eerste grote wijnland in het zuidelijk halfrond.

Een kleine honderd jaar geleden werd er ook een typisch Zuid-Afrikaans druivenras gecreëerd: de pinotage, een kruising tussen pinot en cinsaut. En hoewel de witte wijnen hier altijd gedomineerd hebben, vinden ook meer rode wijnen hier doorgang en worden druivensoorten als cabernet sauvignon, merlot en shiraz populairder. 

Variëteit troef

Hét epicentrum van Zuid-Afrikaanse wijn bevindt zich rond Kaapstad, waar de invloeden van de Atlantische en de Indische Oceaan en de granieten bergen voor een gevarieerde wijnproductie zorgen. Met meer dan 170 wijnboerderijen is Stellenbosch niet enkel de meest bekende, maar ook meest uiteenlopende wijnregio van Zuid-Afrika. De beste wijnen vind je echter op heel specifieke plaatsen, namelijk langs de puinwaaiers van de bergwanden. Het granietgesteente geeft er immers voor een minerale toets aan de wijn. De combinatie van verschillende terroirs en invloeden van wind, zon en regen zorgen hier voor heel uiteenlopende wijnen.

Wijntoerisme

Dat wijncultuur en toerisme goed samengaan, is ook Zuid-Afrika niet ontgaan. De manieren waarop je het lokale wijnlandschap van naderbij kan bekijken, zijn quasi eindeloos. Zo bestaan er wine pairings met chocolade, ijs, Turks fruit en cupcakes.

Op een van de wijnroutes kan je kennismaken met verschillende wijngaarden. In Stellenbosch vind je overigens de kortste wijnroute ter wereld: Bosman's Crossing is een korte wandelroute van amper 400 meter die je langs vier wijnhuizen brengt. Ook de langste wijnroute ter wereld vind je in Zuid-Afrika: Route 62 loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth over een afstand van maar liefst 850 km. Of wat dacht je van een fietstocht met Bikes 'n Wine, of een wijnsafari waarop je ook kennismaakt met de lokale fauna en flora? Bij Middelvlei Wine Estate mag je dan weer zelf jouw eigen wijn samenstellen.

Wil je jouw verblijf in Zuid-Afrika helemaal in het teken van wijn zetten, dan is een verblijf in een wijnhotel echt iets voor jou. L'Avenir Country Lodge geldt als een van de mooiste en meest charmante in Stellenbosch en bevindt zich op een wijnboerderij. Als gast geniet je hier van gratis wijnproevingen en een rondleiding in de wijnkelders, en ontwaak je tussen we wijngaarden.

Meer weten?

Heb je ook zin om het Zuid-Afrikaanse wijnlandschap te ontdekken, of om meer te weten te komen over dit prachtige land? Check dan zeker www.southafrica.net.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord