Scheldeland, jouw vakantieland

Scheldeland, langs Schelde, Dender en Rupel. Deze voornaamste rivieren bepalen het unieke landschap. De regio leeft langs en mét het water, en de invloed van de rivieren en waterwegen vind je ook terug in de heerlijke bieren, de wondermooie natuur en de lekkere streekproducten. Drie ambassadeurs vertellen waarom Scheldeland jóúw vakantieland is.

Brouwen aan het water

De Belg houdt van zijn bieren en in Scheldeland leeft de biercultuur als nergens anders. Maar liefst dertien brouwerijen kleuren Scheldeland met talloze heerlijke biersoorten. Brouwer en bierkenner Jef Van den Steen van brouwerij De Glazen Toren in Erpe-Mere merkt van op de eerste rij dat Scheldeland een perfect kader vormt om volop van de ambachtelijke streekbieren te genieten.

Dat Scheldeland een zeer diepgewortelde biergeschiedenis heeft, is namelijk geen toeval. Het sterke karakter van de regio en de overvloed aan water, een van de basisingrediënten van bier, zorgden ervoor dat heel wat brouwerijen zich hier vestigden. De brouwerijen in Scheldeland hebben uiteraard ook een of meerdere eigen streekbieren. Bieren als Saison d'Erpe-Mere en Ondineke ontleenden hun naam aan de plek waar ze gebrouwen worden en de plaatselijke geschiedenis en cultuur. Het geeft de Scheldelandse bieren evenveel karakter en authenticiteit als het landschap van de regio.

Scheldeland straalt dan ook een ongerepte rust uit. De vele rivieren en waterwegen worden omringd door prachtige stukken groen. Samen met de mooie dorpen en steden vormen ze een rustiek stuk Vlaanderen, waar het prachtig fietsen en wandelen is. En er is uiteraard geen betere manier om een deugddoende fiets- of wandeltocht af te sluiten dan met een heerlijk streekbiertje in een van de gezellige cafés!

Natuurlijk Scheldeland

De schitterende natuurlandschappen in Scheldeland zullen je verbazen. Ook voor Dominiek Decleyre, natuurgids en projectleider in de Kalkense Meersen in Schellebelle, vormt de prachtige natuur langs het water de ideale omgeving om tot rust te komen.

De unieke invloeden van de Schelde, Rupel en Dender in combinatie met de weidse natuur maken van Scheldeland een ware oase van rust. Het landelijke karakter en de uitgestrektheid van de natuur is dan ook ideaal voor wandelaars en fietsers.

Het gebied rond de Schelde is ook populair bij vogelspotters, en met reden. Door het unieke karakter van de regio vind je hier heel wat verschillende habitats: natte graslanden, droge landtuinen, bossen, slikken en schorren, ... De grote diversiteit in het landschap is een paradijs voor heel veel verschillende soorten planten en dieren en bijgevolg een droom voor natuurliefhebbers.

Het gebied van de Kalkense Meersen is ook een van de favoriete plekjes in Scheldeland voor wie op zoek is naar totale rust: hier staan immers geen huizen en heb je geen last van storende geluiden uit het verkeer. Hier kan je pas écht onthaasten, en dat maakt deze plek zo uniek in het anders drukke Vlaanderen. In Scheldeland kom je volledig tot rust!

Lekker watertanden

Goed en gezellig eten, dat doe je in Scheldeland. De ambachtelijke bereidingen die je bij de streekproducten terugvindt, zorgen ook voor bakker en mosterdmaker Stijn Mariman voor de authentieke sfeer die in Scheldeland heerst.

De regio staat gekend om de lekkere streekproducten: van de verse paling tot de lekkere asperges, de heerlijke Aalsterse vlaaien, Dendermond kopvlees, de bruine graanmosterd uit Hamme en de Ganda ham uit Destelbergen.

Het spreekt dan ook voor zich dat je in Scheldeland heerlijk kan eten. Heel wat restaurants maken handig gebruik van de omgeving en zetten hun tafeltjes uit met zicht op het water, waar je volop geniet van de combinatie van groene natuur en schitterende streekgerechten.

De combinatie van ambachtelijk geproduceerde streekproducten met de schitterende natuur maken van Scheldeland dan ook dé plek voor wie houdt van lekker eten in een rustige omgeving. Smakelijk!

Scheldeland, jouw vakantieland vakantieboek

 

Wil je Scheldeland zelf ontdekken? In het Scheldeland vakantieboek ontdek je wat de regio zo uniek en mooi maakt. Zeven gepassioneerde ambassadeurs nemen je mee naar hún Scheldeland. In het boek vind je ook zes heerlijke streekrepecten om zelf uit te proberen, praktische tips en twaalf kant- en klare fiets- en wandelroutes. Je kan het Scheldeland vakantieboek makkelijk en gratis aanvragen via de wesbsite van Toerisme Scheldeland

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord