Wandel-, bier- en fietsplezier in Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen is dé plek bij uitstek om te genieten van een dagje uit. De contrasterende landschappen, gezellige dorpjes en het vele groen maken van de provincie een waar fiets- en wandelparadijs. Bovendien vind je hier een biercultuur zoals nergens anders in Vlaanderen. Frances Lefebure, Ben Roelants en Ruben Van Gucht dagen elkaar 3x uit in Oost-Vlaanderen. Het doel? StapAf-expert worden!

De Vlaamse Ardennen, het wandellhalla van Vlaanderen

Frances trekt haar stevigste schoenen aan en gaat op stap in de Vlaamse Ardennen. Deze regio staat gekend als een waar wandelwalhalla. En met reden: het heuvelachtige karakter, de glooiende landschappen, de rustieke dorpen en het vele groen maken van deze regio een droom voor wandelaars. Frances Lefebure volgt de Dauwtriproute, een van de vijf mooie thematische wandelroutes uit de Wandelwalhalla-brochure Koplopen, en bovendien een van de mooiste wandelroutes in België.

Om helemaal in de Vlaamse Ardennen-sfeer te komen, overnacht Frances de avond voordien in de bivakzone in Horebeke, waar je gratis kan kamperen op een van de houten platformen en wakker wordt met een fantastisch uitzicht op de Vlaamse Ardennen.

Het magnifieke reliëf zorgt ervoor dat de Vlaamse Ardennen niet enkel voor wandelaars een favoriete regio is, maar ook voor landschapsfotografen: schitterende vergezichten, mooie valleien en vooral heel veel groen zorgen hier voor fenomenale foto's. Maar kan Frances ook zelf perfect opgaan in het speelse landschap van de Vlaamse Ardennen…?

Via charmante paden komt Frances aan in natuurgebied Burreken, een van de meest schilderachtige plekjes in de Vlaamse Ardennen. Het Burreken is ook de thuis van Exmoorpony’s, die ook wel de laatste wilde paarden van Europa genoemd worden. De Exmoorpony’s zijn weliswaar zo tam dat je ze tijdens jouw wandeltocht kan benaderen. De ideale plek voor een nieuwe opdracht!

In de Vlaamse Ardennen sta je duidelijk heel dicht bij de natuur. Frances mag dat letterlijk aan den lijve ondervinden wanneer ze door het Knuffelbos stapt. Hier kan je een van de honderd bomen adopteren en, uiteraard, met jouw boom komen knuffelen. Een schitterende manier om de band met de prachtige natuur van deze regio écht te versterken. Ook Frances lijkt hier meteen verliefd te worden!
 

Verken zelf het wandelwalhalla

Wandel in de Vlaamse Ardennen met de brochure Koplopen - Langs knooppunten in de Vlaamse Ardennen. Met vijf thematische wandelroutes en een overzicht met highlights, eetadresjes en logeertips in de regio. De brochure bestellen doe je via Toerisme Oost-Vlaanderen.

Karaktervol bier in het Meetjesland

Oost-Vlaanderen is dé plek om een lekker biertje te drinken en dat is in het Meetjesland niet anders. Ben Roelants gaat met de fiets op ontdekkingstocht, op zoek naar de heerlijke streekbieren. Hij stippelt in de Biergids van Oost-Vlaanderen een leuke fietsroute uit die hem naar de mooiste en meest dorstlessende plekjes in het Meetjesland brengt.

Ben begint zijn tocht aan de Huysmanhoeve in Eeklo, het kloppend hart van fietsen en wandelen in de streek en ook een infopunt over de geschiedenis van het Meetjesland.

De route brengt Ben langs schitterende fietspaden tussen velden en bossen naar brouwerij Van Steenberge in Ertvelde. De brouwerij bestaat al sinds 1784 en geldt sinds 1975 als een Belgische pionier in het brouwen van speciale bieren, met de Augustijn als paradepaardje. Hier krijgt Ben door Ruben een eerste opdracht voorgeschoteld!

Van Ertvelde gaat het naar Oosteeklo, waar Ben op zoek gaat naar 'Den Tseut'. Deze uitdaging brengt Ben naar de ambachtelijke huisbrouwerij Den Tseut, waar een uniek lokaal bier gebrouwen wordt. Tijdens een bezoek aan de brouwerij kom je meer te weten over de oorsprong van het bier en waarom inwoners van Oosteeklo ook wel 'de varkens' genoemd worden.

In Oosteeklo maak je niet enkel kennis met Den Tseut als bier, maar ga je ook op stap met een varken en passeer je langs alle bezienswaardigheden die de link van de streek met het varken in de kijker zetten. Een unieke ervaring!

Volgende halte op de bierroute: Evergem. De tocht tussen Oosteeklo en Evergem bestaat uit bospaden en kleine wegen omringd door groen. Het landelijke karakter van het Meetjesland herbergt enkele verborgen schatten, zoals het mottekasteel Hoge Wal.

Dit groene kasteel bestaat al sinds 1190 en was ooit een versterkte woonplaats voor de adel. Een watergracht, doornstruiken en houten staken zorgden voor bescherming en zijn vandaag de dag nog steeds aanwezig. De Hoge Wal is een van de best bewaarde mottes in Vlaanderen en kan je gratis bezoeken.

De ontspannende bierroute door deze prachtige regio eindigt waar die begonnen is: in Eeklo. In het gezellige cultuur- en eetcafé De Bakkerei geniet je nog na van deze smaakvolle ontdekkingstocht door de biercultuur van het Meetjesland! Santé!

Zelf op stap in Oost-Vlaanderen

Zin om zelf de heerlijke bieren van het Meetjesland en de rest van Oost-Vlaanderen te ontdekken? De Biergids Oost-Vlaanderen, met vijf originele fietsroutes in de vijf Oost-Vlaamse regio’s en een wandelroute in Gent, kan je bestellen via Plan Bier.

Met de fiets door het Havenland

Met de kaart van het Havenland in de achterzak, is Ruben helemaal klaar voor een ontspannende fietstocht. De fietskaart van het Havenland bestaat uit drie mooie lussen in het Waasland, langs onder meer de machtige Schelde en het rustige Stropersbos. Ruben fietst langs twee delen van de Havenroute en de Polderroute.

Voor zijn eerste opdracht trekt Ruben via jaagpaden en kleine fietswegen langs de Schelde naar Oude Doel. Hier vind je het PolderMAS, een opvallend museum dat een enorme collectie decoratie, kunst en andere voorwerpen van de voorbije decennia herbergt. Heel wat memorabilia in het PolderMAS komen rechtstreeks uit de huizen in de streek rond Doel en werden hier verzameld toen de inwoners hun huizen verlieten. Laat je hier net als Ruben verrassen door de uitgebreide collectie van onder meer etsen, oude kaarten, schilderen, foto’s, landbouwwerktuigen, archeologisch en zelfs fossielen!

Van Oude Doel loopt de route naar het verlaten dorp Doel. Langs de oevers van de Schelde zet Ruben zijn tocht verder richting het charmante spookdorp. De fietspaden in het Havenland zijn zo goed als plat en zijn dus ideaal voor een ontspannen fietstocht door dit unieke landschap.

In Doel hebben heel wat street artkunstenaars de leegstaande huizen versierd met ware kunstwerken. Een van de grote namen in de wereld van de street art is ROA en ook in Doel kan je het werk van onze landgenoot bewonderen. Tip: ga zeker eens op zoek naar de vogel van ROA!

Vogels vind je ook in grote getale in het Verdronken Land van Saeftinghe. Tot in de middeleeuwen vond je hier verschillende dorpjes, maar dit is nu een prachtig, uitgestrekt wandelgebied met watergeulen en unieke fauna en flora. Ruben bewijst ons maar al te graag dat je hier letterlijk van de grond kan eten: onder meer lamsoor, zeekraal en schorrekruid mag je hier tot de plaatstelijke delicatessen rekenen.

Heb je toch nog honger na jouw bezoek aan het Verdronken Land? In Café Polderzicht geniet je bij een hapje en een drankje nog even na van pittige, maar prachtige streek.
 

Zelf met de fiets door het Havenland

De Havenland brochure met 3 prachtige fietsroutes kan je gratis bestellen via Toerisme Oost-Vlaanderen.

Zelf StapAf'er worden?

Wil je meer weten over de talloze mooie fiets- en wandelroutes en de leukste doe-tips in Oost-Vlaanderen? Abonneer je dan op het gratis fiets- en wandelmagazine StapAf

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord